Select Page

Carcaixent

Carcaixent és conegut per la marca “Bressol de la Taronja”. Les visites principals es realitzen a llocs i elements relacionats amb l’època d’esplendor de la ciutat relacionats amb la Fruita Daurada (finals del segle XIX i principis del segle XX). El modernisme, en el seu vessant arquitectònic, és un dels elements visitables més emblemàtics del municipi, amb els horts monumentals com a vaixell almirall d’aquest. Alguns d’ells ofereixen visites i activitats per a particulars i grups.

Destacats

Hort de la Serratella

(casa rural a la meitat d’un immens mar de tarongers
Camí de la Serratella, s/n – Carcaixent – 46740 (V)
Particular
Allotjament turístic rural
Casa de La Serratella ARV-468 amb quatre estreles.
La Serratella es lloga sencera i té capacitat per a 19 persones.
Compta amb 6 habitacions amb 6 banys privats recentment reformats, 3 salons amb ximenera, 3 cuines i un increïble i gran espai exterior que val la pena recórrer.
S’ha restaurat recentment sempre respectant els seus mobles i els seus quadres originals de gran qualitat que fan d’aquesta casa fins i tot lloc únic.
Se situa dins d’una Vall verda, envoltat de tarongers i pinedes a l’entorn de la Comarca de la Ribera Alta entre Carcaixent i la Pobla Llarga.
La ubicació de Casa rural La Serratella és molt bona, en plena muntanya però a 20 km de la platja, 3 km al centre de localitat, 40 km a l’aeroport, 2 km al supermercat, 2 km a un riu o llac, 2.8 km a l’estació de tren, 2.8 km a l’estació d’autobusos, 2.8 km a l’hospital, 500 m de diverses rutes de senderisme.
Visites Concertar cita o reservar
Preu entrada Segons grup i dates. Consultar el seu web.
Info i contacte 639 423 723/ 686 942 828
zelesteweb@hotmail.com
https://www.casarurallaserratella.com/

Hort de Sant Eusebi

Barranc de la Vila, s/n – Carcaixent – 46740 (V)
Particular
L’Hort de Sant Eusebio és una explotació ecològica familiar des de mitjan segle XIX, també és conegut com Hort de Batalla. Està envoltat parcialment de bosc mediterrani, entre els termes municipals de Carcaixent i Alzira en la partida coneguda com Barranc de la Vila.
L’hort està situat a menys de 500 m de la partida de la Bassa del Rei, des d’on va començar la citricultura moderna en 1781 gràcies al rector Monzó. Compta amb una superfície d’unes 30 hectàrees de les quals 6,5 estan dedicades al cultiu de taronges, magraners i altres cítrics. Portem cultivant taronges des de fa més de 150 anys. En l’actualitat centrem el nostre esforç en la producció de fruita per a restaurants, particulars i grups de consum. Es realitza el cultiu dels cítrics en règim ecològic.

Amb la intenció de donar a conèixer els nostres treballs, l’agricultura ecològica i els valors de la comarca realitzem visites guiades en les quals s’expliquen les treballs que comporta el cultiu de la taronja, vam mostrar l’hort i el paisatge que l’envolta.
Visites Concertar cita o reservar
Preu entrada Segons grup i dates. Consultar el seu web.
Info i contacte huertosaneusebio@gmail.com
https://huertosaneusebio.com/
669786920 o 619075850

Huerto Ribera o Hort de Sant Vicent

Camí del Reialenc, s/n – Carcaixent – 46740 (V)
Titularitat Particular
L’Hort de Ribera és un dels típics horts monumentals sorgits a partir de l’època d’esplendor de la taronja.
Pertany a la família Ribera des de finals del segle XIX. El seu primer propietari, Vicent Ribera Tarragó va ser un dels pioners en la plantació de tarongers a la localitat. Els beneficis del cultiu de la taronja van propiciar, en 1870, la construcció de la casa utilitzant el modernisme com a base arquitectònica. Actualment s’ha convertit en una mostra de l’agricultura moderna i tecnològicament avançada a la comarca. Es realitzen visites per a conèixer la seua història i el procés de producció actual de la taronja.
Organitza visites guiades tots els dimecres i dissabtes amb reserva. A part, organitza visites per a grups sobre demanda.
En l’hort es pot realitzar un recorregut per la història de la taronja,les seues varietats, el seu cultiu, realitzar degustacions i tastos de suc o altres productes artesanals i recol·lectar taronja directament.
Visites Concertar cita o reservar
Preu entrada Segons grup i dates. Consultar el seu web.
Info i contacte visitas@huertoribera.com
696945120
www.naranjasribera.com

Hort de Soriano

Camí de la Font de la Parra, s/n – Carcaixent – 46740 (V)
Municipal
El Paratge Natural Municipal “Hort de Soriano -Font de la Parra”, un espai natural de 53 hectàrees ideal per a gaudir de la naturalesa.
En 1991, l’Ajuntament el va adquirir aconseguint la qualificació de paratge natural, convertint-se en un espai natural protegit de la Comunitat Valenciana.
L’Hort de Soriano està distribuït en tradicionals bancals agrícoles que han sigut adaptats per a l’esplai i l’oci. La casa principal,que data aproximadament de 1930,dóna una mostra del poder econòmic que va representar en la zona el cultiu dels cítrics. La Font de la Parra resulta d’especial importància per a Carcaixent, ja que la població es proveeix d’ella des de 1609. És destacable l’exuberant presència de flora i fauna endèmica valenciana.
El Paratge disposa de totes les instal·lacions necessàries per a passar un agradable dia en plena naturalesa: taules de pícnic, sanitaris, jocs infantils, paellers, fonts, etc. A més es realitzen activitats com a senderisme, educació ambiental a l’aula de la naturalesa i es pot fer acampada o visitar en autocaravana (fins a 20 vehicles).
Atenent la seua funció educativa, s’han dissenyat quatre espais singulars amb la intenció de plasmar en tres d’ells la importància de l’agricultura en el desenvolupament socioeconòmic de la localitat, i en un quart la vegetació natural de la zona.
Les fites agrícoles singulars que s’han representat són:
• El cultiu de secà mitjançant un camp d’oliveres en el qual trobem més de 50 varietats diferents d’olives,
• El cultiu de la morera per a la cria del cuc de seda, i
• El cultiu dels cítrics.
Per a aquest últim, s’ha desenvolupat el projecte “Museu viu de la Taronja” que permet la visita a un tradicional camp de taronges en el qual es trobarà varietats que actualment no es cultiven perquè han perdut valor comercial però que van suposar l’època de màxima esplendor d’aquest cultiu en la zona.
El conjunt de la fauna i la flora silvestres del Paratge, pot ser considerat un bé d’important interès ambiental pels seus valors ecològics, científics i educatius i les seues possibilitats com a centre d’esbarjo i oci.
Visites Obert tots els dies de l’any.
Preu entrada NO
Info i contacte turisme@carcaixent.es
962457667

Altres llocs d'interés deCarcaixent

Asil Ntra. Sra dels Desemparats

(Antic asil, avui col·legi infantil. Posseeix un refugi antiaeri de la guerra civil)
Carrer Sant Ana, 4 – Carcaixent – 46740 (V)
Titularitat Fundació Asil. Particular
L’edifici principal és exempt, i té el seu accés principal pel carrer de santa Ana, 4, a través d’un jardí que el separa del carrer per un reixat i porta que va ser realitzada en 1905. La planta baixa de l’edifici està sobreelevada del nivell del carrer per una sèrie de vuit esglaons que donen pas a la zona d’accés i, al fons es troba el claustre interior porticat que envolta el pati interior descobert, que actua com a distribuïdor general de l’edifici i serveix, a més, per a mantenir una correcta ventilació. En aquest porticat, es pot apreciar l’ús del ferro com a element constructiu, sobretot en les columnes de ferro colat i les baranes. En el centre del pati es troba la capella.

La primera planta es desenvolupa així mateix al voltant del pati central, i està dotada de diferents dependències, destinades a avantsala, saló de reunions de la Junta del Patronat, dormitoris, condícies, despatxos, arxiu, cuina i safareig. En la seua construcció es van emprar materials sobris que, a més contribueixen a salvaguardar la neteja i salubritat que preconitzaven els pensadors higienistes de l’època. Rajola a cara vista, ferro i ceràmica per a sòls i parets, amb el tradicional sòcol a mitjana altura. És de destacar la reubicació en les escales de servei dels taulells ceràmics, de mitjan el segle XVIII, procedents de les cases antigues, que van ser derrocades per a la construcció del nou edifici. De la seua façana destaca l’àmplia balconada blasonada amb l’escut de l’Antiga i Real Confraria de La nostra Senyora dels Desemparats, i el grup escultòric de la “Caritat”.

Del seu interior destaca el saló noble, amb pintures murals realitzades per Manuel el Genovés, presidit per un llenç de la Verge dels Desemparats. Alberga també una interessant col·lecció de pintures antigues procedents del llegat de la fundadora; encara que el més cridaner és la capella, posada sota l’advocació de La nostra Senyora dels Desemparats. És d’estil neoclàssic i molt similar a la capella de La nostra Senyora d’Aigües Vivas, d’una sola nau amb creuer i planta de creu grega.
Al fons de l’edifici existeix a nivell de planta baixa una porta que dóna accés als jardins posteriors i al refugi antiaeri, construït a principis de la Guerra Civil (1936-1939), per a resguardar als empleats dels Tallers col·lectius de Metal·lúrgia CNT-AIT, situada en l’immediat carrer del Marquès de Camp.
Finalitzades les obres van ser inaugurades les instal·lacions el 28 de desembre de 1908, festivitat dels Sants Innocents.
Visites Visites amb cita prèvia.
Preu entrada NO
info i contacte patronato@asilocarcaixent.org
96 243 02 96
962 43 51 04

Reial Séquia

Julián Ribera, 24 – Carcaixent – 46740 (V)
Titularitat Reial Séquia (Comunitat de regants)
Edifici pertanyent a la comunitat de regants de Carcaixent. A destacar el seu cassetonat i el llibre facsimil de la constitució de la Real Séquia per Felip II.
La construcció de l’edifici de la real Séquia va finalitzar l’any 1929 i no 27 com indica la façana. Es va fer sobre el solar de l’antiga Ermita de la Sang. Presenta tant a l’interior com en l’exterior diferents repertoris i elements decoratius d’estil modernista, imperant en l’època de construcció de l’edifici.
La séquia Real de Carcaixent, va anar sens dubte l’empresa de major envergadura que van realitzar els nostres avantpassats en la qual, si bé és cert que la població va arribar a obstinar-se fins a l’inversemblant, no obstant això, va acréixer ràpidament la riquesa de Carcaixent i va preparar la pròspera situació econòmica de la qual es va gaudir en temps passats. Sense ella, ni les plantacions de morera per a la producció de seda en un primer moment, ni el cultiu de la taronja haurien pogut convertir-se en motors de l’economia local.
Visites Visites amb cita prèvia.
Preu entrada NO
Info i contacte Tel.: 962 46 70 66
E-mail: acequia@realacequiacarcaixent.com
administracion@realacequiacarcaixent.com

Ermita de Sant Roc (monument Nacional, segle XIII)

CV 543 Carcaixent – 46740 (V)
Titularitat Municipal
Declarada Bé d’Interès Cultural per Reial decret 3327/1978 (BOE 03/02/79).
És l’edifici més antic que es conserva en el municipi (del s. XIII), i el més emblemàtic. Declarat Monument Artístic Nacional. L’ermita està situada en el terme de la desapareguda població de Ternils, a poca distància de Carcaixent en direcció Sud. Ternils va anar despoblant-se i va desaparèixer com a tal en el segle XVI.
És, en realitat, l’antiga església de Ternils, que va ser a més la primera parròquia cristiana instal·lada en tota l’Horta de Carcaixent. Dedicada en principi a Sant Bartomeu, queda després, amb la despoblació, reduïda a Ermita (com es coneix actualment).
Construïda al segle XIII arran de la conquesta cristiana, és doncs, d’estil gòtic inicial (és l’època de transició del romànic al gòtic), una de les trucades “Iglesias de la Reconquesta” dels pocs exemplars que queden.
Afortunadament s’ha conservat l’estructura original, i es va fer una bona restauració per part de l’Ajuntament.
És una construcció d’una bella senzillesa. Composta d’una nau única rectangular, amb quatre arcs interiors apuntats.
Té el sostre de fusta al descobert, amb una decoració original de l’època amb formes geomètriques i rombes amb les quatre barres roges i grogues. En l’exterior té una cornisa de rajoles feta d’estil morisc.
Visites Visites amb cita prèvia.
Preu entrada Des d’1 €. En funció del grup.
Info i contacte turisme@carcaixent.es
962457667

Església Parroquial La nostra Senyora de l'Asunción

Plaça Major, 6. Carcaixent – 46740 (V)
Titularitat Església
L’església primitiva data de l’any 1.434. D’ordre gòtic, ocupava la nau de l’actual, des de la porta nova fins al púlpit. Encara poden veure’s arquejades de creueria gòtica en l’òrgan. En aquesta època, la parròquia es trobava encara en la pròxima població de Ternils. Amb el creixement demogràfic de Carcaixent aquesta església ràpid es va quedar xicoteta i se li van fer reformes en els segles següents. Recorde’s que l’any 1.573 la seu de la parròquia es va traslladar de Ternils a Carcaixent (a causa de la despoblació de la primera i de la creixent importància de la segona).
Més tard, l’any 1.625, se li va fer una gran remodelació, i va adquirir la forma actual de creuer. De la direcció de l’obra es va fer càrrec el mestre Joaquín Bernabeu. Es va alçar el campanar, i la coronació es va posar l’any 1.619. amb motiu de l’incendi de 1.736, el temple es ornamentó amb l’estil barroc que té actualment. Es va construir de nou i es va realitzar el frontispici de la nova porta l’any 1.770. Durant la Guerra Civil es va incendiar de nou i va tornar a reconstruir-se l’interior.
És de planta basilical, amb accentuació del fals creuer. Amb alts murs i pilastres adossades d’alta base i contraforts interiors molt marcats. Entre els murs se situen els altars laterals. Hi ha tres portes d’entrada.
En la façana, ressalten els alts contraforts que ressalten l’altura de la nau, l’esvelt campanar rectangular (alçat per segona vegada l’any 1.913, més alt que l’anterior) i la monumental cúpula alçada sobre un esvelt tambor circular amb la coberta semiesfèrica, revestida de ceràmica multicolor (aquests dos últims elements resulten identificatius del temple).
De l’interior destaca el monumental retaule de fusta policromada, situat en el presbiteri. Té un total d’onze capelles, entre les quals destaca la de la Verge d’Aigües Vives, patrona de la població. També hi ha unes destacables pintures de **Segrelles.
Visites Visites amb cita prèvia i en horari d’obertura d’oficis
Preu entrada NO
Info i contacte turisme@carcaixent.es
962457667

Palau de la Marquesa

Plaça Major, 12. Carcaixent – 46740 (V)
Titularitat Municipal
Més conegut com a Palacio de la Marqueseta (Mª Antonia Talens Mezquita, la filla del Marquès de la Calçada), arran dels “successos” de la Guerra de la Independència contra els francesos. Es va construir cap a l’any 1.780 i reformat l’any 1.850. L’edifici consta de planta baixa, planta noble i cambra. Encara que és notable la composició arquitectònica de tota la construcció, l’element que més destaca és la decoració interior, ja que té una mostra molt important de taulells ceràmics del segle XVIII, i d’una manera especial, una magnífica cuina decorada amb retaules ceràmics. En la planta noble hi ha frescos decoratius en parets i sostres.
Després d’haver sigut rehabilitat recentment, va ser inaugurat al gener de
1.993. Casa senyorial del segle XVIII amb posteriors restauracions. Cuina típica valenciana d’estil neoclàssic. En la planta baixa: pedestal romà de marbre i plafó ceràmic de Sant Lorenzo del segle XVIII.
Visites Obert al matí. Visites amb cita prèvia
Preu entrada Des d’1 €. En funció del grup.
Info i contacte turisme@carcaixent.es
962457667

Magatzem de Ribera (1903)

Glorieta estació, 5. Carcaixent – 46740 (V)
Titularitat Municipal
Conegut com “La Catedral de la Taronja”, aquest edifici, construït l’any 1903 com a magatzem per a la manipulació de la taronja, és un dels millors exponents de l’arquitectura lligada a la «fruita daurada». És una original construcció eclèctica amb elements decoratius modernistes sorgida de la ment del mestre d’obres José Rios Chinesta per a la família Ribera. La seua construcció en forma de «L» i la planta alta propiciava una excel·lent distribució interior per a la gestió del treball i les persones.
El tipus de construcció està basat en la tipologia basilical, amb una nau central de grans dimensions i unes naus laterals més estretes i no tan elevades com la central, i que permeten la il·luminació zenital. Hi ha també una sèrie de columnes de ferro que marquen la separació entre la nau central i les laterals. Aquestes columnes suporten una interessant estructura d’arcs.
A part, la seua proximitat a les dues estacions del nucli ferroviari de Carcaixent li atorgava un avantatge enfront dels seus competidors. Va ser adquirit i rehabilitat pel consistori i en l’actualitat té un ús cívic, cultural i festiu on podem trobar tota classe d’actes culturals entre els quals destaquen les presentacions falleres de Carcaixent, declarades Festa d’Interès Turístic local.
Visites Amb cita prèvia
Preu entrada Des d’1 €. En funció del grup.
Info i contacte turisme@carcaixent.es
962457667

Tourist Info Alzira

Tourist Info Alzira.
Plaza del Reino, 46600 Alzira. Tel.962419551
Email: alzira@touristinfo.net