Select Page

Cortes de Pallàs

Municipi situat a huitanta quilòmetres al sud-oest de València en el curs del riu Xúquer, al peu dels montes de Cortes de Pallars i dins d’una Reserva Nacional de Caça.

Cortes de Pallars és un municipi de l’interior de la Comunitat Valenciana i un dels més extensos de la província de València (més de 230 km2).
La seua característica fonamental és l’aïllament, motivat pel medi físic. En aquest sentit, cal indicar que el terme municipal s’estén pel sector septentrional del massís del Caroig, a cavall entre les serres d’orientació ibèrica nord (serra de Martés, serra de l’Ave o Dosaigües), la fossa de Sácaras per l’oest i la Mola de Cortes, pel sud i l’est.

Gastronomia:

A causa de la duresa del clima a l’hivern, els seus plats són els clàssics de zones de muntanya. Podem destacar l’olla de poble, les farinetes (gachamiga), mojete de agua, mojete arrastrao i bacallà ajoarriero. En l’època estiuenca es poden assaborir plats com els gaspatxos, l’arròs amb herbes o blat picat.
En els forns podem trobar les coquetes de sardina, de pernil, de llonganissa o de xoriço. Durant la festivitat de la patrona (del poble o els llogarets) es fa pa beneït.

Interés turístic:

Patrimoni

Església parroquial. Dedicada a la Mare de Déu dels Àngels. El temple va ser edificat el 1775.
Palau del Baró de Cortes de Pallars. Edifici d’estil barroc del segle XVIII.
Castell de Xirell. Construït al segle XV, es troba situat sobre un muntanya flanquejada per les gorges del riu Xúquer, de manera que és fàcilment visible des de molts llocs del territori. L’accés s’ha de fer a peu, per senda, ja que la carretera acaba als peus del massís on està situat.

Naturalesa

La Mola de Cortes
La senda de Gran Recorregut GR-7 travessa les seues terres entrant per la serra de Martés i, creuant el poble, ix per un lateral de la Mola de Cortes.
Cueva Hermosa. Cova de formació càrstica amb moltes sales.
Las Pozas del Ral. Tolls d’aigua de singular bellesa causats per l’erosió fluvial.
Los Chorradores d’Otanell. Conjunt de contínues cascades que desaigüen en el riu Xúquer.
L’avenc del Xúquer (los cañones del Júcar). Visible en passeig fluvial turístic des de Cofrents fins a Cortes de Pallars.

Més informació: http://www.cortesdepallas.es

Festes:

Celebra les festes patronals del 13 al 17 d’agost, en honor de la Mare de Déu del Rosari, de l’Assumpció, del Crist de la Vida i de Sant Isidre Llaurador.

Tourist Info Cortes de Pallàs

Tel. 96 251 7001 (Cortes de Pallàs)