Select Page

Utiel

Utiel compta amb centenars de cellers subterranis, el major patrimoni enològic subterrani de la Comunitat Valenciana, moltes d’elles datades des de l’Edat mitjana, ens endinsen en un sorprenent centre històric. Museu del Vi en el Celler Redó de 1891. Cellers comercials actuals. El Santuari del Remei, a 10 km d’Utiel, es venera a la Verge del Remei, patrona d’Utiel. Està envoltat per immensos paratges naturals i agrícoles, amb multitud de possibilitats al parc poliesportiu natural Negrete Park. L’Almázar, museu de la mel i la cera. El passeig de l’Albereda. Una mil·lenària gastronomia i els nostres vins de Boval.

Destacats

Cellers subterranis d’Utiel (Puerta Nueva, Puerta del Sol, Refugio, Ajuntament).

L’origen d’aquest patrimoni peculiar data de segle xiii; després de la conquesta d’Utiel es va produir una extensa xarxa de passadissos subterranis (exemple: el passadís-celler subterrani de l’Ajuntament), els quals gradualment es van reconvertir en cellers per la seua isotèrmia, la qual cosa permet una temperatura regular de 15 o 16 graus durant tot l’any. En el centre històric es calculen al voltant de 240 cellers subterranis. Fora del recinte emmurallat aquests espais es van construir, durant els segles xviii i xix, en extraure l’argila margosa que compon el nostre substrat edafològic, deixant el buit per al celler i utilitzant tota la matèria primera per a la construcció de l’habitatge, amb la utilització de la tècnica de tapiera. En total la xifra de cellers s’aproxima a les mil, un vertader laberint subterrani que produeix de forma massiva els vins de boval. Utiel va ser un centre terrissaire de gran renom i importància a nivell nacional en la fabricació de gerres, que nodria un bon nombre de poblacions. Molts artesans i forns es van posar en marxa per a nodrir la puixant demanda del vi utielà, i d’aquesta manera construir sota els nostres peus una ciutat del vi amagada als ulls del visitant, però latent en l’important patrimoni etnològic utielà.

Actualment són visitables les de Puerta Nueva i Passatge de l’Ajuntament, de dimecres a diumenge, a les 11.00, 12.00, 13.00, 17.00, 18.00 i 19.00 h, amb reserva prèvia en el telèfon 962 170 222 o turismo@utiel.es

Preu visita conjunt 2,5 €

Església Parroquial de l’Assumpció de la Mare de Déu

És un temple bellíssim, la part principal del qual pertany a l’estil gòtic; la seua construcció data del segle xvi; a principi del segle xx es va afegir la Capella de la Comunió, de pur art neogòtic. És el monument de major entitat artística de la ciutat; hi destaca la seua superba torre, que és un tetraedre impressionant situat a la part nord. L’interior ofereix una llarga nau de 38 m de llargària per 23 m d’amplària, amb volta de creueria de 25 m d’altura. Amb huit capelles, quatre a cada costat, i capçalera amb capella central plana i dues absidals. Estan separades entre si per murs de carreu, que porten adossades mitges columnes helicoidals rematades per xicotets capitells amb escuts i àngels tinents.

.

Santuari del Remei

Situat a un paratge de singular bellesa, en plena serra d’Utiel o del Negrete, a 1.092 metres sobre el nivell del mar, dista 10 quilòmetres de la població en un paratge únic entre denses pinedes, on es venera la Mare de Déu del Remei, patrona de la ciutat. 

La xicoteta església d’estil barroc data de 1725, amb una nau de dimensions reduïdes coberta per voltes d’aresta, amb murs xapats amb interessants taulells de Manises, guarda en el seu interior el tríptic Adoració dels Reis Mags de Vicent Macip. Darrere de l’altar hi ha un cambril ínti, d’una insospitada riquesa religiosa, històrica i artística. Són admirables les pintures al fresc datades de 1728 i signades per l’artista Felip Navarro, referents a la tradicional aparició de la Mare de Déu i a la primera rogativa oficial.

Els horaris de visita són dissabtes i diumenges d’11 a 14 hores. No és necessària reserva.

Celler Redondo-Museu del Vi DOP Utiel-Requena

Un dels atractius principals d’Utiel és el Museu del Vi de la Comunitat Valenciana, situat en el famós Celler Redondo (seu del CRDOP Utiel-Requena). Una joia arquitectònica de 1891, reflex de l’arribada del tren en 1885 i de la revolució industrial en el món del vi. En l’actualitat es tracta d’un museu permanent i únic a la Comunitat Valenciana.

Visitar aquest museu suposa endinsar-se en el coneixement d’una indústria de gran interès i tradició, on poden admirar-se les diferents i nombroses marques de vi de la nostra DOP i els utensilis i aparells emprats en l’elaboració dels vins al llarg dels anys. Aquests vins, per la seua qualitat i característiques, ja eren coneguts des de principis de segle a diversos països europeus.

Es realitzen visites lliures del 10 a 14 hores, de dilluns a divendres, sense tast.

Altres llocs d'interés deUtiel

Pintures murals del museu a l’aire lliure (carrers: Camí, Santíssima Trinitat i Carreró del Cresol)

Es tracta de tres pintures murals de gran format que formen part del projecte Utiel, museu a l’aire lliure, de l’Associació Cultural Serratilla. Han sigut realitzats pels artistes Tamoji i Javier Cerezade, de Murales Valencia. Són tres imatges quotidianes recuperades que ens transporten a la tradició d’emblanquinar les façanes i que recuperen l’antiga porta de Real o de Requena en el mural situat al carrer Camí; ens endinsen dins d’un taller de forja en el carreró del Cresol o ens mostren una estampa d’estiu en una façana utielana tradicional al carrer Santíssima Trinitat. 

Passeig de l’Albereda

L’Albereda és el parc d’Utiel més emblemàtic i antic, inaugurat en 1864; en aquest parc es troba «La Tómbola», una edificació emblemàtica que es pot visitar, antic pavelló per als concerts de la banda de música, que encara es conserva en peu al final de l’Albereda.

Almázar (Museu de la Mel i la Cera)

unt de visita obligada per la seua antiguitat i raresa, on es pot admirar l’aparell destinat a l’extracció de la cera de les bresques d’abella, després d’extraure’ls prèviament la saborosa mel. Té els seus orígens en el segle xviii. Un fus en la base del qual s’assenta una enorme roca de 2.500 quilos i que s’accionava en descendir l’enorme biga de 8 metres. Una elaboració i una peça única a Espanya; hi ha una altra similar a Portugal.

S’ha museïtzat amb plafons i peces que permeten conéixer les abelles, la nostra història sobre l’apicultura, la transhumància, la producció i gastronomia associada en la important artesania de dolços i torroners assentats a Utiel.

Museu Municipal

El Museu Municipal mostra a través d’objectes antics, donats pels veïns d’Utiel, els costums i la forma de vida en el municipi. Com a objectes exposats hi destaquen el material d’ensenyament, d’ús quotidià, agrícola i d’oficis, com també indumentària tradicional dels segles xviii i xix. Així mateix, trobem maquetes amb recreacions de l’Utiel antic i de batalles com la del Tollo, com també plafons informatius amb la història de la ciutat i alguns personatges il·lustres. Hi destaca el material arqueològic, que abasta des de l’època prehistòrica fins a la medieval. Especialment són de ressenyar les peces de l’època ibèrica com a armaments, eines agrícoles i una col·lecció d’urnes cineràries amb els seus aixovars funeraris corresponents.

Negrete Park (ecoturisme)

Un gran pla per a un cap de setmana en família amb els xiquets, o amb un grup d’amics, pot consistir a vindre d’excursió al Negrete Park, que ofereix molts esports en plena serra del Negrete, per a tots els gustos, nivells i públics: rutes de senderisme, rutes de BTT, rutes de curses de muntanya, vies d’escalada i un circuit permanent d’orientació esportiva.

En el Negrete Park hi ha nombroses àrees recreatives, dos albergs municipals i alguns bars a les urbanitzacions d’aquesta zona d’Utiel. A més, està situat prop del nucli urbà d’Utiel, on trobareu bars i restaurants, com també altres allotjaments i serveis.

Informació en web: negretepark.es, tel 962170504 (ext: 229) deportes@utiel.es

Tourist Info Utiel

Puerta Nueva,9
46300, Utiel
Tel.: 962170222 962172378 (AYTO.)
Email: utiel@touristinfo.net; turismo@utiel.es
Horario:
Lunes: cerrado; Martes, miércoles y jueves: de 10 a 14 horas; Viernes y sábado: de 10 a 14 y de 17 a 20 horas; Domingo: de 11 a 14 horas.