Select Page

La Puebla de San Miguel

Tot el conjunt del terme de la la Puebla de Sant Miguel és d’un alt valor ecològic. Hi destaca la gran quantitat de savines monumentals de la Comunitat Valenciana i potser d’Espanya, que, datades pels tècnics, poden tindre entre 1.500 i 2.000 anys i són autèntics fòssils vivents.

Interés turístic:

L’església parroquial de Sant Miquel va ser construïda a final del segle XVII, l’altar major de la qual va desaparéixer a conseqüència de la Guerra Civil però encara en queden algunes mostres. L’ermita de la Puríssima (any 1700) ha sigut restaurada i es troba en perfecte estat de conservació. L’Arxiu Històric està situat en l’antic Ajuntament, i és un dels pocs arxius històrics municipals de la Comunitat Valenciana que es conserva complet. Hi ha documents des de l’any 1400 fins als nostres dies.
En la sala permanent d’exposicions, situada en el mateix edifici, es fan exposicions cada 15 dies. Museu Etnològic El Cubo, situat en un dels nou cellers (cups) que hi havia antigament a la Puebla de San Miguel, dels quals ara solament en queden dos. S’hi poden admirar tota classe d’utensilis que s’empraven antigament en l’elaboració del vi. La Casa del cirurgià-barber complementa l’anterior.

La primera planta la dedica a un centre de restauració i taller, la segona a l’agricultura de secà i la tercera a la ramaderia i la fusta, que són les tres activitats econòmiques que han caracteritzat aquest poble.

Entre les mostres d’arquitectura popular cal destacar un parell de safareigs en perfecte estat de conservació i un teularia en fase de restauració.

El Parque Natural Puebla de San Miguel està situat al terme municipal de la Puebla de Sant Miguel. Hi ha sis microreserves de flora catalogades, en les quals es poden trobar espècies d’un gran valor botànic. Disposa de quatre rutes interpretatives i una senda homologada.

Telèfon del Centre d’Informació: 660 127 491
parque_pueblasanmiguel@gva.es
Més informació: http://parquesnaturales.gva.es/

Gastronomia:

Els seus plats més típics són el potatge de fesols i creïlles (amb carn de corder, porc i botifarres d’arròs i ceba), com també les farinetes.

Festes:

El 17 de gener se celebren les fogueres de Sant Antoni a Casas Bajas, amb rostit i revetla (també se’n celebren en altres pobles del Racó). El 3 de febrer és Sant Blai, també conegut com Dia del Rotllo. El capellà beneeix durant la missa els rotllos que després es menjaran amb xocolate. El 30 de maig se celebren els Majos a la Pobla de Sant Miquel, Mas del Olmo i Vallanca. Els fadrins (mayos) celebren la plenitud de la primavera amb cants populars a les fadrines (mayas). El diumenge més proper al 22 de maig, a la Pobla de Sant Miquel se celebra el Romiatge a l’ermita de la Foia de la Carrasca en honor de Santa Quitèria.
Tot i que l’ermita es troba a Arcos de las Salinas (Terol), pertany a la Puebla de San Miguel mentre es continue fent el romiatge (en cas contrari, passaria a mans aragoneses). Després de la missa, els assistents s’encaminen cap a la fita d’ambdós termes, on s’obsequia els presents amb licors, pastes i mollete (pa redó amb forma de mamella); el dia es tanca amb un menjar popular a la muntanya. Durant les festes d’estiu se celebren revetles, menjars populars i actuacions folklòriques, entre altres.