Select Page

Alcublas

Alcublas es troba situat al nord-oest de València, a uns 50 km d’aquesta. La major part del seu terme municipal és muntanya, encara que destaquen els cultius de secà com l’ametler i la vinya principalment. Aquesta població té un ric patrimoni monumental, tal com ho acrediten els seus edificis, molins, ermites, geleres, etc., i sociocultural, representat per una rica gastronomia, per les festes, etc. L’origen del nom de Alcublas és àrab i significa ajuntament de gents, cosa que indica que originàriament la població la constituïen diversos grups de caserius. La referència històrica més antiga sobre el municipi és la Reial Cèdula atorgada pel rei Jaume I a Lleida, el 10 d’abril del 1257, per la qual dóna les viles a la senyora Teresa Gil de Vidaura, al Regne de València, i n’assenyala els límits amb els termes de Llíria, Andilla, Bejís, Xèrica i Altura.

Interés turístic:

L’Ajuntament es troba ubicat en un antic edifici del segle XVII i constitueix un dels elements més emblemàtics del municipi, tant per l’extraordinària bellesa com per la importància històrica. Entre d’altres també és destacable l’església a Sant Antoni Abat la part més antiga de la qual data del segle XII. Les festes més importants són la de Sant Antoni Abat, al gener; a l’agost, en honor de la Mare de Déu de la Salut, i el primer dissabte del mes de maig, la romeria a la Cova Santa.

Què fer-hi?
Senderisme: Senda de GR-10 al seu pas per la zona del Prado.
Senda PR-V 105 de la Sabuquera a Los Molinos
Senda PR-V 176 Andilla-Alcubles
Rutes de cicloturisme

Gastronomia:

De la gastronomia destaquen bons plats com la caldera de San Antón, guisats, arrossos i els pastissets del dia de la romeria de la Cova Santa. La rebosteria n’és deliciosa: congretes, rotllos d’anís, paquemao, coca de llanda, margaritas, i també els exquisits torrons de rovell i de crocant. Els vins d’Alcubles, l’oli d’oliva i la mel formen part dels seus productes típics.
Productes típics: vi i oli d’oliva de la Cooperativa Vinícola Sant Antoni Abat, c/ Sant Antoni.

Festes:

Les festes majors se celebren en honor de Sant Antoni, des del 16 fins al 19 de gener, amb l’encesa de les fogueres la nit del 16 i la finalització el 19 amb una dinar popular del plat local tradicional de las calderas. L’última setmana d’agost se celebren les festes d’estiu, amb revetles, solta de vaquetes, bou embolat, etc.

Tourist Info Alcublas

Telf.: 962704001