Select Page

La Font de la Figuera

La Font de la Figuera està situat a la capçalera de la vall de Montesa, a l’oest de la Serra Grossa.
Té una altitud mitjana de 553 m sobre el nivell del mar i dista 94,5 km de València i 45,2 km de Xàtiva, capital de la comarca.

Gastronomia:

Entre la seua àmplia varietat de plats típics, estarem temptats de provar els seus gaspatxos, gachamiga, putxero, coca de pimentó i tomaca, etc., com també els embotits elaborats de manera artesanal pels carnissers de la localitat.

Interés turístic:

La Font de la Figuera té un patrimoni historicoartístic important, del que cal destacar:
– L’església parroquial de la Nativitat de la Mare de Déu, l’ampliació de la qual es va finalitzar el 1737. Del seu interior ressalta el retaule del pintor local Vicent Joan Masip Joan de Joanes (1523-1579), l’estàtua del qual s’erigeix a la plaça Major, i també se’n conserva la casa natalícia.
– Les ermites de Santa Bàrbara i de Sant Sebastià (segle XVI).
– Llavador (segle XVIII).
– La Casa-Badia (monument històric).
– El Museu Històric i Etnològic.
A més, La Font de la Figuera té paratges naturals com la Balseta Pigirri, el pic Capurutxo (901 m), la Penya Foradada (978 m) i l’Alt de la Silla, que amb una altitud 1.004 m, divideix els termes d’Almansa i la Font de la Figuera.

Ermita de Santa Bárbara
Està ubicada a la serra del mateix nom. A l’interior trobem multitud de regals i donacions (majoritàriament de cera, molt antics), pertanyents a promeses de persones malaltes fetes a Santa Bàrbara. El primer dia de les Festes de Moros, Cristians i Contrabandistes (al principi de desembre) és habitual pujar fins aquesta ermita en romeria per arreplegar la santa.

Ermita de Sant Sebastià
A l’entrada de la població trobem l’ermita de Sant Sebastià (segle XVI). Recentment restaurada.

Església parroquial de la Nativitat de la Mare de Déu
L’ampliació de l’església va finalitzar el 1737. Conté el retaule pintat pel famós artista representant del Renaixement espanyol i valencià, Vicent Joan Massip (1523-1579), conegut amb el pseudònim Joan de Joanes, que el va pintar en el segle XVI. En la plaça Major també trobem un monument dedicat al pintor, fet amb marbre de Macael, per l’escultor Nassio Bayarri el 1956. Actualment, s’ha convertit en font ornamental de gran importància per a la localitat.

Paratges naturals
El Regaixo
Per la carretera de Navalón, el visitant arribarà al paratge denominat El Regaixo, zona forestal d’acampada provisional amb una capacitat de 100 tendes de campanya (serà possible l’acampada només durant el període de Pasqua i previ enviament de la següent sol•licitud) i serveis com per exemple lavabos, dutxes i paellers.

Sol•licitud per a acampar al paratge El Regaixo. Envieu-la a: argente_car@gva.es

La Balseta Pijirri
Als afores de la localitat trobarem la Balseta Pijirri, lloc encantador entre pins i un naixement d’aigua, que invita els majors a relaxar-se i els xiquets a jugar.

Museu Històrico-Etnològic La Costera
Una mostra representativa de la importància que el cultiu vitivinícola ha tingut a la nostra població, i com a principal atractiu, podem visitar el Museu Històric i Etnològic La Costera, situat en un celler rehabilitat del final del segle XVIII, on es mostra l’elaboració tradicional del vi. Al seu interior podem trobar, en primer lloc, l’entrada del carro de la verema quan acosta el raïm al trull i tot el procés de xafat i premsat del most.

En un segon nivell, podem observar els depòsits de fermentació o piques de decantació, amb tot l’utillatge de laboratori.

Ja en el tercer nivell, trobem una zona de venda i emmagatzematge de vi.

Tot aquest procés, en dos o tres nivells, és típic de la Font de la Figuera, on s’aprofita el desnivell dels carrers, per a fer possible la decantació natural de les restes del procés de fermentació dels nostres vins.

El Museu conté també altres espais diferenciats, com la recreació d’una casa típica documentada des del segle XVI, una almàssera i la reproducció d’una destil•leria de licors i aiguardents del principi del XX, que s’ha traslladat d’origen, quan aquesta va finalitzar la seua activitat.

Disposa d’una superfície expositiva de 450 m2, aproximadament.

Festes:La segona setmana de desembre té lloc la celebració dels Moros i Cristians, en honor de Santa Bárbara.

Les festes patronals se celebren durant la primera setmana de setembre en honor de la Mare de Déu del Rosari dels Xiquets.

Tourist Info La Font de la Figuera

Tel. 962290004 (Ajuntament) / 962290322 (Museu)