Select Page

Alboraia

Alboraia ofereix al turista o visitant una oferta turística variada: les seues platges (La Patacona i Port Saplaya) on trobem orxateries per a degustar la deliciosa orxata del lloc; el Museu de la xufa i l’Alqueria Planta i Cull, casa-museu típica de l’horta; el xicotet port mariner de Port Saplaya al qual els propis visitants li han donat el nom de “la xicoteta Venècia”; el pont romànic de finals del segle XV, que separava Alboraia de la ciutat de València denominat el Pont del Moro; i els nombrosos edificis amb elements art-decó valencià del centre històric del municipi.

Destacats

L’enclavament natural del barranc del Carraixet i l’ermita dels Peixets

El barranc del Carraixet és l’accident orogràfic més important de la comarca de l´Horta Nord, i té un ecosistema propi. Transcorre pel municipi d’Alboraia fins a la seua desembocadura en el mar, al costat de la qual se situa l’ermita dels Peixets, una xicoteta ermita marinera d’estil neogòtic. Aquesta ermita està dedicada al Santíssim Sagrament i té com a fi la commemoració del Miracle dels Peixets, ocorregut segons conta la llegenda en 1348, en aquest mateix lloc. El dilluns de Pentecosta se celebra la festa del Miracle dels Peixets, amb un romiatge des del poble que acaba amb un dinar de germanor entre alboraiers al costat de l’ermita. Aquest dia l’ermita roman oberta i és un bon moment per a visitar-la.
– L’ermita sol es pot visitar el dilluns de Pentecosta i no és necessària reserva.
- Preu: entrada gratuïta
- Telèfon 961 856 382
- Adreça electrònica: parroquia@parroquiaalboraya.comL’Alqueria del Magistre i Museu de la xufa


L’Alqueria del Magistre alberga en el seu interior el Museu de l’Orxata i de la Xufa, com una part més de la mateixa Alqueria i les seues estances, que integra el que va ser la vida de l’Alqueria en el passat, entorn del cultiu de la xufa i l’elaboració artesanal de l’orxata, símbols d’identitat de l’horta d’Alboraia. 
Si visita el museu podrà entendre el significat d’aquesta tradició i aprendre com s’elabora l’orxata, com es cultiva la xufa, com es comercialitza actualment i com es feia fa dos-cents anys. La visita és guiada i inclou un recorregut pel museu i els exteriors de l’Alqueria, a més d’una degustació d’orxata.


- Per a la seua visita és necessari reservar i un grup mínim de 15 persones.
- Preu: 8 € / persona
- Telèfon: 655 570 761 
- Adreça electrònica: info@elmachistre.es

Les orxateries

Alboraia és terra de xufes. La seua horta compleix les condicions idònies per al cultiu de tan valorat producte, la qualitat del qual ha sigut reconeguda en nombroses ocasions. Passejar pels camps de xufes és un plaer per als sentits, i si el passeig finalitza en una de les seues orxateries de la mà d’una refrescant orxata amb fartons, l’experiència serà inoblidable. Les orxateries que podem trobar al nucli urbà d’Alboraia són Orxateria Casa de Cultura, Orxateria Daniel, Orxateria La Xufera, Orxateria Nou Bonaire, Orxateria Panach i Orxateria Toni. Situada en l’horta descobrirem l’Orxateria Vida, i a les platges ens trobarem amb l’Orxateria Toni i l’Orxateria l’Obrador. Món Orxata la coneixerem pels seus famosos carrets d’orxata.

Platja de la Patacona

Oci i relaxació en els quiosquets de la platja


Les platges d’Alboraia disposen d’una àmplia oferta de quiosquets per a poder gaudir de la tranquil·litat del mar, socialitzar a peu de platja o simplement relaxar-te una mica.
La platja de la Patacona s’ha convertit en un referent en l’oci de la ciutat de València gràcies als seus quiosquets, que combinen dissenys, còctels, bona música i vistes espectaculars a parts iguals. L’arena compta amb un total de set locals, els quals ofereixen gastronomia i el servei de lloguer d’hamaques i ombrel·les.
A Port Saplaya són dos els quiosquets a la disposició dels usuaris de la platja, els quals ofereixen també serveis de restauració i lloguer d’hamaques i ombrel·les.

Els quiosquets romanen oberts durant la temporada des de les 9.30 fins a les 00.00, el preu mitjà del lloguer d’hamaques i ombrel·les és de 7 € per peça. Per a més informació: turismo@alboraya.com


Platja de Port Saplaya
Platja de la Patacona

Altres llocs d'interés deAlboraia

Les rutes per l’horta d’Alboraia


Descobreix i gaudeix a través d’un agradable passeig, a peu, amb bicicleta o a cavall, un dels patrimonis valencians més importants i singulars, l’horta d’Alboraia. Descobreix com la tradició d’uns altres temps es respira en cada camp, en cada planta o animal, en cada alqueria, barraca o ermita, en el fluir de l’aigua a través d’un paisatge únic d’una bellesa canviant, amb colors, olors i sabors inesperats. Sent palpitar la vida en el camí, entre els cultius de xufa, en la veu de l’agricultor colrat pel sol, en el so llunyà del mar i en la brisa plena de color. Gaudeix de les sis rutes senyalitzades que l’Ajuntament ha posat en marxa. Totes elles compten amb plafons informatius.

Gastronomia

Si hi ha un producte que s’identifica amb Alboraia, aquest és sens dubte l’orxata, una beguda dolça i refrescant elaborada a base de xufa. El cultiu de la xufa, en la mateixa horta d’Alboraia, ha aconseguit tal rellevància que compta amb la seua pròpia denominació d’origen. També són típics altres plats com la tomaca amb pimentó i tonyina, l’arrós al forn amb abadejo o la paella de fetge de bou. Com a dolços, a més de la tan valorada orxata, tenim la pilota de Nadal i la corona.

El centre històric


El barri antic encara conserva el traçat dels seus carrers, en els quals s’alternen una mescla d’estils. Les cases típiques rurals es mesclen amb altres cases urbanes de finals del segle xix o principis del xx, la majoria d’elles d’estil modernista o art-déco. En el centre del nucli urbà ens trobem amb el Mercat Municipal o amb la parròquia de l’Assumpció de la Mare de Déu, que compta amb dues capelles: una dedicada al Miracle dels Peixets i l’altra al culte del Santíssim. A pocs metres de la parròquia trobem la Casa Comte Zanoguera, una casa senyorial del segle xvii, restaurada i utilitzada per a noces, com a centre d’exposicions i esdeveniments culturals. Altres llocs rellevants són: el Teatre L’Agrícola, les antigues escoles, el Pont del Moro i l’antic escorxador.

Les experiències d’agroturisme

El paisatge que caracteritza Alboraia és l’horta, present al llarg de tot el seu terme municipal. Les seues terres fèrtils i el seu clima ens obsequien amb la possibilitat de gaudir, al llarg de tot l’any, d’un bell i canviant paisatge que formen en conjunt un gran mantell multicolor. A l’horta, a més del sentit de la vista, entra també en joc el de l’olfacte, que sorprén sense previ avís amb olors intenses i inesperades. Alboraia és una gran opció per a l’agroturisme. Gaudeix d’aquest singular patrimoni a través de les sis rutes senyalitzades per a fer a peu, a cavall o amb bicicleta, o descobreix l’horta i les seues alqueries de la mà d’empreses com Horta Viva o Planta i Cull. 

HORTA VIVA
Visites guiades i temàtiques.
info@hortaviva.net – 691 093 721 
Horari i preu: a consultar

PLANTA I CULL
Escola/taller/casa/museu
De dilluns a dijous: de 09.00 a 14.00 h i de 16.00 a 18.00 h. Divendres: de 09.00 a 14.00 h. 
Preu: a consultar
info@plantaicull.com – 686 166 658

Les activitats esportives nàutiques de les platges (vela, surf, planxa de rem)


Tant a la platja de Port Saplaya com a la platja de la Patacona tindrem la possibilitat de realitzar activitats esportives nàutiques com a surf, planxa de rem o rutes en motos d’aigua. Per a això, tindrem a la nostra disposició diferents empreses que ofereixen des de classes soltes fins a cursos intensius, lloguer de material o rutes guiades.

Tourist Info Alboraya - Patacona

Plaza General Basset, s/n (Posta sanitaria)
Alboraya
Telf: 963726673
Email: turismo@alboraya.com
Web: http://www.alboraya.org
Horari:
Consultar al tel.- 963190226


Tourist Info Alboraya - Port Saplaya

Paseo marítimo, Junto Rotonda
Alboraya
Telf: 963726673 963171700 (Ayto.)
Email: portsaplaya@touristinfo.net turismo@alboraya.com
Web: http://www.alboraya.org/ http://www.turismohortanord.com/