Select Page

Meliana

Meliana és un municipi costaner, al nord de la ciutat de València. El seu entorn natural, l’horta, és el potencial principal de la zona la qual enriqueix la seua activitat comercial i, també, la gastronòmica. La font de Sant Antoni, que brolla al barri de Roca, és l’únic accident hidrogràfic. Té una població de 11.000 habitants, aproximadament.

Gastronomia:

Meliana és un poble d’agricultura, fonamentalment d’hortalisses (creïlles, melons d’Alger —els millors de la comarca—, carxofes i tomaques), xufes per a fer orxata i, en menor proporció, tabac i alguns fruiters. Això ha influït en la gastronomia del poble.
En segon lloc, l’arròs, donada la situació de la localitat, és també un dels plats estrela. Junt amb la paella, els menjars o plats més destacats són: les flautes o entrepans calents, de pa allargat, junt amb el pimentó amb tomaca i tonyina. En els últims anys, han sorgit negocis en el poble que reinventen la cuina tradicional i situen Meliana en l’avantguarda gastronòmica valenciana.

Interés turístic:

La platja de Meliana va ser descrita en un dels últims informes de Greenpeace com una de les poques platges verges que queden a la costa valenciana. La tranquil•litat i la bellesa del lloc garanteixen jornades plàcides. L’entorn natural de l’horta també permet al turista endinsar-se completament en la vida del camp, gràcies a establiments que ofereixen rutes en carro pels camins, així com altres activitats diverses.
Una de les riqueses de Meliana va ser i és el mosaic de Nolla, un mosaic valencià únic en el món que és autòcton de la localitat i d’extrema bellesa.
Meliana, a més, té també amb una riquesa històrica de caràcter arquitectònic.

L’església dels Sants Joans (segle XVI) és d’estil gòtic i una de les edificacions més volgudes per la població. Es troba molt pròxima al centre urbà i recentment ha sigut restaurada i rehabilitada. Hi destaca també la casa anomenada modernista, de mosaic valencià, que pel seu estil i la seua diferenciació amb la resta de les cases locals crida l’atenció del turista en gran manera ja que el contrast produït entre l’estil modernista i el clàssic de casa valenciana és molt alt. El seu ús actualment és residencial. L’ermita de la Immaculada va ser construïda a principi del segle XX, es troba ubicada a l’entrada de la població. Pel seu arc de mig punt a la façana podem apreciar que és d’estil romànic. L’ermita del Crist de la Providència data de mitjan del segle passat i és una de les construccions religioses més importants de Meliana per la grandíssima varietat d’estils que s’hi conjuguen.

El Palau de Nolla, també conegut com a Vil•la Yvonne, és un dels enigmes de la zona. Moltes llegendes giren al seu voltant. Encara que hi ha la intenció de restaurar l’edifici, actualment manté un aspecte de casa encantada que no fa sinó augmentar el misteri que gira al seu voltant.

Finalment, fa poc es va inaugurar el Mosmel, el museu d’art de la localitat i contornada, que acull a les seues sales diferents exposicions al llarg de l’any.

Platges de Meliana

Tourist Info Meliana

Telf.: 961490065 (Ajuntament de Meliana)