Select Page
Valencia Turismo > Destinos > Valle de Ayora-Cofrentes > Valle de Ayora – Cofrentes

Valle de Ayora – Cofrentes

El camí prosseguix per les terres de la Vall d’Aiora-Cofrents, frontereres amb la província d’Albacete. El patrimoni natural i monumental de la comarca és ric i variat. A Cofrents es troba un dels balnearis més encantadors de la Comunitat Valenciana, com també les restes del seu castell. El castell d’Aiora, capital de la comarca, oferix una interessant panoràmica, i en el seu terme municipal es troba el poblat iber de Castellar de Meca, un dels més destacats de la província. A escassos quilòmetres es troba Jalance, on podem veure la Cova de Don Juan, una de les poques visitables de la província. Menció a banda mereixen els nombrosos castells que poblen la comarca, de manera especial el de Chirel, a Cortes de Pallás i les restes del de Jarafuel. La Reserva Nacional de Caça de la Mola de Cortes alberga exemplars de cabra hispànica i diverses espècies d’aus. Les grans obres hidroelèctriques han transformat en els últims anys el paisatge de la Vall i la Mola: l’embassament de Cortes II i la immensa bassa de la Cortada formen part d’un dels complexos hidroelèctrics més importants d’Espanya. La Mola de Cortes conserva un ric patrimoni cultural. La senda europea de gran recorregut GR-7 recorre la Mola de nord a sud.

Gastronomia

La gastronomia de la Vall, És com les seues gents, de la terra i del sabor dels encants que produïxen la riquesa que rodeja estes poblacions. El plat més característic és sense cap dubte El «gaspatxo ayorino» que incorpora carn de pollastre, conill, perdiu o colom, i una vegada elaborats se servixen sobre la coca tradicional de blat. És costum a Ayora fer «gazpachás populars», on tota la gent del poble preparen en la plaça la seua paella de gaspatxos, i la compartixen amb els seus familiars i amics. El ajetao és un plat típic a base de fesols blancs cuits amb abadejo i allioli que es realitza en la festivitat de l’Àngel. La gachamiga podem degustar-la sobretot a l’hivern, en la matança del porc; l’embotit elaborat de forma artesanal és de gran qualitat i manté el sabor tradicional d’antany. La cuina de la Vall d’Aiora-Cofrents, també oferix una infinitat de pastes i dolços, com l’aiguamel o els almendraos, les magdalenes, les mantegades, les llengüetes elaborades pels forns mantenint amb el seu ofici el saber i els bons costums del menjar tradicional. Cal destacar com a producte estrella la mel, de producció artesanal i de reconeixement internacional per la seua qualitat i propietats.

Festes

Del calendari festiu de la comarca, destaca per la seua originalitat la refrescant Batalla de l’Aigua, que se celebra a Jarafuel durant la segona quinzena d’agost, el Dia dels Bojos i el Carnestoltes de Jalance, així com les processons de Setmana Santa a Ayora. A Cofrentes les festes de les Falles, amb una falla, tenen la particularitat que la crema és el dia 1 de maig. Interssant també són les celebracions del Primer Corte de la Miel, amb fira inclosa (segona setmana d’octubre).

Tourist Info Ayora

Calle San Francisco s/n (Casa de la Cultura)
Ayora
Telf: 961890658
Email: ayora@touristinfo.net
Web: http://www.ayora.es
Horario:
L, V, S y D de 10.00 a 13.30 h. M, X y J de 10.00 a 13.00 h. L, J V y S de 16.30 a 18.30 h.

Tourist Info Jalance

Calle Targer 2 C.P: 46624 Jalance
Telf: 961897171
Fax: 962196451
Email: jalance@touristinfo.net
Web: http://www.elvalledeayoracofrentes.com
Horario:
De X a D de 10.00 a 14.00 h.

Tourist Info Cofrentes

Plaza de España 6
Cofrentes
Telf: 961894316
Email: cofrentes@touristinfo.net
touristinfo_cofrentes@gva.es turismo@cofrentes.es
Web: www.cofrentes.es
Horario:
Diario de 9.30 a 13.30 y de 17.00 a 21.00 horas