Select Page
Valencia Turismo > Destinos > L`Horta > El Puig de Santa Maria > El Puig de Santa María

El Puig de Santa María

Real Monestir del Puig de Santa Maria, Cartoixa d’Ara Christi, Museu de la Impremta i les Arts Gràfiques Torre de Guaita, Restes del Castell de Ceba, Refugis i trinxeres de la Guerra Civil, Ermita de Sant Jordi, Ermita de Santa Bàrbara, visites guiades i platges.

Destacats

Real Monestir de Santa Maria del Puig

Declarat Monument Historicoartístic Nacional en 1969, es tracta d’un edifici religiós renaixentista d’aire herrerià amb quatre torres com a elements defensius. La seua construcció es va iniciar el 1237 i va ser erigit per ordre de Jaume I, en commemoració de la batalla que va permetre la conquesta de València als musulmans. En el seu interior es poden visitar els claustres, el saló Reial, d’ús exclusiu dels monarques espanyols en les seues visites a València, el Saló Gòtic de Jaume I, on es pot admirar la reproducció de l’espasa del rei i una secció de facsímils, i el Saló de la Ceràmica, amb nombroses peces de ceràmica romanes i iberes, entre altres. El seu ús ha variat al llarg del temps: ha sigut temple, presó i fins i tot escola. Hi cal destacar que el dia 9 de juliol de 1237 va començar a elaborar-se al Puig El Llibre del Repartiment.
*No accessible en cadira de rodes.
Visites guiades: (no és necessari reservar, excepte grups grans)
De dimarts a dissabte, a les 10.00, 11.00, 12.00, 16.00 i 17:00 h
Diumenges i festius: a les 12:00 h; dilluns tancat.
Preus: 4 €/persona (menors de 8 anys, gratis); grups de 35 persones, 3 €/persona.
Contacte: 961 470 200 / mercedarospuig@gmail.comMuseu de la Impremta i les Arts Gràfiques

Situat a l’interior del Monestir, és el primer d’Espanya i segon més important d’Europa, després de Magúncia. El Museu mostra el paper essencial que la nostra Comunitat va exercir en la introducció del paper i el desenvolupament posterior de la impremta a Espanya, amb les implicacions de tipus cultural i econòmic que això va comportar, com també el paper que la impremta va representar en el nostre desenvolupament. En aquest Museu, recentment rehabilitat i ampliat per la Conselleria de Cultura, s’exposen premses de fusta, més de seixanta màquines, motles de tipografia, relleus gravats a mà i reproduccions d’exemplars únics. A la sala de Gutenberg es presenta amb fidelitat un taller d’impremta del segle xv.
Visita lliure i gratuïta
*Accessible en cadira de rodes
Horari:
De dimarts a dissabte, de 10.00 a 14.00 h i de 16.00 a 18.00 h
Diumenges i festius, de 10.00 a 14:00 h; dilluns tancat
Horari d’estiu (mesos de juliol i agost):
De dimarts a dissabte, de 9.00 a 15:00 h
Diumenges i festius, de 10.00 a 14.00 h; dilluns tancat
Contacte: 961 206 490 / sanchis_jor@gva.es 


Cartoixa d’Ara Christi

Va ser construïda en 1585 per l’arquitecte cartoixà Fra Antoni Ortiz, sota la protecció de la família Roig de València. A poc a poc es convertir en una cartoixa majestuosa. Entre les seues dependències es troben l’església, les cel·les, el claustre major, els dos claustres menors, la sala capitular, el refectori, la porteria, l’horta i els quadres. Degué comptar amb diverses estructures defensives i amb diverses torres que li donaven protecció. En aquesta es va instal·lar una comunitat de monjos cartoixans dependents de la Cartoixa de Porta-Coeli, de Serra (València). En 1808 va ser saquejada durant la guerra amb els francesos per les tropes napoleòniques. En 1835 va ser exclaustrada, quan es va dissoldre la Comunitat, i va quedar abandonada per un llarg període fins que va ser restaurada. En 1996 va ser declarada Bé d’Interès Cultural, amb categoria de monument.
*Accessible en cadira de rodes
Visita guiada prèvia reserva
Preu: 1 €/persona
Informació i reserves, Tourist Info El Puig:
Tel.: 961 959 029 / 607 229712 (whatspp)
Correu electrònic: elpuig@touristinfo.net
www.elpuigturistico.net

El Castell del Puig o de Jaume I

El castell de Jaume I, també anomenat del Puig, de Yubayla, de Cebolla o d’Enesa, s’alça sobre el cim d’un turó des del qual domina la localitat del Puig. Va ser construït en el segle xi pels musulmans. En 1093 va ser pres, reconstruït, fortificat i envoltat d’una vila emmurallada pel Cid. Novament en mans musulmanes, el castell protegia l’accés pel nord a la ciutat de València, i va ser la més important de les fortaleses que van defensar les portes d’aquesta ciutat, capital musulmana. En 1237 la població va ser conquistada per les tropes de Jaume I i anomenada Puig de Cebolla. En la retirada musulmana va ser destruït per Zayyan, perquè Jaume I no poguera utilitzar-ho per a conquistar València, i aquest mateix segle va ser reconstruït per Jaume I. En 1240 el rei va cedir part dels territoris a Arnau de Cardona. Finalment, en 1365 Pere IV d’Aragó va manar la seua destrucció.
Visita lliure i gratuïta.
Inclòs en les següents visites guiades programades (prèvia reserva):
– L’empremta de Jaume I al Puig (Preu: 1 €/persona)
– Cavallers i princeses (Preu: 4 €/persona)
Informació i reserves, Tourist Info El Puig:
Tel.: 961 959 029 / 607 229 712 (whatsapp)
Correu: elpuig@touristinfo.net
www.elpuigturistico.net

Altres llocs d'interés deEl Puig de Santa María

Ermita de Sant Jordi

L’ermita va ser construïda per a commemorar la batalla del Puig i honrar la figura llegendària de Sant Jordi. Al mateix lloc on es troba l’ermita va ser on es va lliurar la batalla l’any 1237, que va obrir les portes de la ciutat de València a les tropes de Jaume I d’Aragó.
En la batalla, segons conta la llegenda, va intervenir de manera miraculosa Sant Jordi, qui va ajudar de forma decisiva els cristians per a obtindre la victòria. En el seu interior trobem uns mosaics al·legòrics de la batalla i al seu costat es troba una creu que recorda els caiguts en el combat.
Originalment va ser construïda en 1631. L’Ajuntament de València va iniciar la seua restauració en 1926. En el 9 d’octubre de 1927 va ser inaugurada amb una cerimònia religiosa i una processó cívica fins a l’ermita, que segueix tots els anys. A més del seu interès històric, el conjunt té un clar interés paisatgístic pel jardí amb arbres monuments que envolten l’ermita.
*Accessible en cadira de rodes
Es pot visitar dins de la ruta teatralitzada «L’espasa perduda de Jaume I», prèvia reserva.
Preu 1 €/persona
Informació i reserves, Tourist Info El Puig:
Tel.: 961 959 029 / 607 229 712 (whatsapp)
Correu electrònic: elpuig@touristinfo.net
www.elpuigturistico.net 


Refugis i trinxeres de la Guerra Civil

En la primavera de 1938 les tropes franquistes avançaven cap a València, per la qual cosa el Govern Republicà va haver de plantejar-se una nova estratègia defensiva. Van decidir construir unes fortificacions en forma d’arc entorn de la ciutat de València.
Aquesta línia coneguda com el Puig-Els Cara-sols, també dita la Immediata per ser la més pròxima a València, té 26 quilòmetres de longitud. S’estén des del Puig fins a Riba-roja de Túria. Es tracta d’un ampli complex format per trinxeres, búnquers, túnels, nius de metralladores i plataformes. Al terme municipal del Puig es conserven cinc punts de defensa. Un d’ells està en la costa i es tracta d’una bateria antiaèria. La resta de punts defensius es troben a les muntanyes del Cabeçolet, Cabeç Bort, Santa Bàrbara i la muntanya del Castell, també coneguda com La Patà.
Visita lliure: Les trinxeres es poden visitar lliurement; les més accessibles són les situades a la muntanya del castell, només en la seua part exterior.
Visita guiada «Refugis i trinxeres», prèvia reserva
Preu: 1 €/persona
Horari: A les 10.30 i a les 12.00 h (excepte al juliol i agost, que es realitza a les 18.00 i a les 19.30 h)
Informació i reserves, Tourist Info El Puig:
Tel.: 961 959 029 / 607 229 712 (whatsapp)
elpuig@touristinfo.net
www.elpuigturistico.net 


Torre de Guaita

Construïda en la segona meitat del segle xvi com a defensa enfront dels pirates algerians, va ser declarada BIC en 2002. En 1528 les Corts de Montsó van acordar la construcció d’obres per a la defensa del litoral i la creació d’una guàrdia costanera. Aquestes torres de guaita tenien com a missió avisar de l’atac de turcs i barbarescos que venien per mar. El seu sistema defensiu estava reforçat per espies que des de ports del nord d’Àfrica informaven les costes valencianes de possibles atacs. La torre de Guaita del Puig és una torre troncocònica construïda amb gres roig. Té 6 m de diàmetre en la seua base i una altura de 8,5 m. Consta de tres plantes i està coberta per volta de mig punt. Posseeix espitlleres per les quals disparaven als pirates. Per a la seua defensa comptava amb dos soldats a peu i dos a cavall. La comunicació entre les torres es feia mitjançant fogueres que s’encenien en la planta més alta.
Visita lliure i gratuïta.
Camí de la Platja A, 75-77, El Puig de Santa Maria

Ermita de Santa Bàrbara

Envoltada de pins i xiprers, l’ermita de Santa Bàrbara està situada a la muntanya de Santa Bàrbara, en el centre del poble. Es tracta d’un edifici quadrat de tosca maçoneria de xicotetes dimensions, cobert per cúpula piramidal lleugerament campaniforme de teules i rematada per penell de ferro.
L’ermita va ser construïda en el segle xviii per a honrar la patrona dels llauradors i va formar part d’un antic calvari construït a mitjan segle xix. En aquest lloc, cada mes de maig es beneïen els camps per a protegir-los de les tempestats, els llamps i el foc.
Des de l’ermita es pot gaudir d’unes vistes panoràmiques excel·lents de la zona litoral del Puig i els seus voltants.
Visita lliure i gratuïta.
C/ Cervantes, 26 – El Puig de Santa Maria

Les platges del Puig

El Puig compta amb quatre quilòmetres de costa, que alternen platges d’arena amb altres pedregoses. Les platges del Puig són tranquil·les i familiars, totes disposen d’instal·lacions higienicosanitàries, àrees de jocs infantils i esportives, passarel·les, servei de vigilància…; a més, la platja de Play-Puig compta amb un Punt de Platja Accessible. Un passeig marítim a la zona sud connecta amb el port esportiu de la Pobla de Farnals. Les platges estan connectades tot l’any amb el nucli urbà per autobús, que es reforça a l’estiu.
Per a gaudir de la platja tot l’any s’ofereix als visitants la «gimcana familiar en la naturalesa», un itinerari per les platges del Puig que permetrà conéixer la flora i fauna dels ecosistemes dunars i resoldre proves divertides. Es pot descarregar l’itinerari amb les proves en www.elpuigturistico.net

Gastronomia del Puig

La localitat aposta per la gastronomia mediterrània saludable, el seu atractiu principal radica en la capacitat per a fusionar els valors de la dieta mediterrània, a través de les receptes tradicionals de la comarca de l’Horta, reinterpretades des del prisma de la cuina d’avantguarda i d’autor.
Compta amb restaurants de qualitat, que ofereixen propostes gastronòmiques que uneixen tradició i innovació. Es poden degustar una àmplia varietat de plats mediterranis elaborats amb verdures de l’horta valenciana: arròs a banda, arròs del senyoret, fideuà d’ànec. L’olla de Sant Pere (arròs amb fesols i naps), adquireix protagonisme en el dia de Sant Pere, que es reparteix a la població i els visitants. Entre la varietat de dolços es troben els pastissets de moniato, pastissets d’ametla, fartons, coca cristina, la coca de sagí i la coca en llanda.

Informació, Tourist Info El Puig:
Tel.: 961 959 029 / 607 229 712 (whatsapp)
elpuig@touristinfo.net
www.elpuigturistico.net

Tourist Info El Puig

Avinguda de la Estación, s/n (Centro Cívico), 46540 Puig
Telf: 961959029/607229712 (Whatsapp)
Email: elpuig@touristinfo.net
Horari:
De dilluns a divendres de 10:00 a 14:00 h. Els dissabtes obriran el punt d’informació de 10:00 a 14:00 h.