Select Page

Benissanó

Benissanó, envoltat per les hortes de la Pobla de Vallbona, Benaguasil i Llíria, a una altura aproximada de 250 m sobre el nivell del mar i a 23 km de la ciutat de València, és un dels municipis més bells de la comarca del Camp del Túria. A Benissanó hi ha una oferta important de places hoteleres. Açò és un exemple clar del bon fer dels seus restauradors i, per descomptat, de l’entorn històric excepcional del poble de Benissanó, com també de l’hospitalitat i la bondat de la seua gent. La declaració de municipi turístic per la Generalitat Valenciana identifica Benissanó com un destí d’atracció turística i el converteix en un punt nou de trobada per a tots els valencians i els turistes.

Gastronomia:

Benissanó proposa una rica oferta gastronòmica. Durant la seua estada, li recomanem que deguste la cuina autòctona, elaborada amb productes naturals i receptes tradicionals. Com a plat fort destaca la paella valenciana elaborada amb foc de llenya, però també moltes altres especialitats com ara l’arròs al forn, l’arròs amb fessols i naps, l’arròs amb caragols, l’arròs amb bledes i l’arròs a banda. També podem delectar-nos amb l’esgarraet, i les xulles i l’embotit de la zona, la xulla de corder, el conill amb alls, etc. Dels dolços destacarem la més típica rebosteria seguint receptes tradicionals: els pastissets de poncil o de moniato, els rotllets d’aiguardent, els bescuits, el braç de gitano, els congrets, el pastís d’ametla i la coca en llanda, entre altres. Als forns del poble es continuen elaborant els dolços típics tradicionals al llarg de tot l’any de forma artesanal.

Interés turístic:

El principal atractiu del poble és el castell (s.XV) que es pot considerar com un castell-palau on es conjuguen la fortalesa i la residència senyorial. En el seu aspecte primitiu, el castell disposava d’un pont llevadís i un fossat. Les principals estances del castell són el pati d’armes; el vestíbul, al qual accedeixen els antics soterranis, ara habilitats com a cellers; la sala noble, en la qual cal destacar les portes, la ximenera, una vidriera i els taulellets, que van ser incorporats a final del segle XIX. L’església dels Sants Reis (segle XV) conté obres pictòriques importants, com són: l’Adoració dels Reis (segle XV), Jesús el Natzaré (atribuït a Joan de Joanes, segle XVI) i una representació de la Mare de Déu dels Desemparats (segle XVII), a més d’una escultura de la Pietat, sense oblidar les tretze capelles laterals de gran bellesa artística.

Festes:

El 6 de gener se celebra la festivitat en honor dels Sants Reis, titulars de la parròquia del mateix nom que l’organitza en col•laboració amb l’Ajuntament. Després de les festes nadalenques se celebra Sant Antoni Abat el dia 17 de gener. El dia comença amb la benedicció dels pans i, a la vesprada, la benedicció dels animals i la degustació dels rotllets. Amb motiu de la commemoració de l’adquisició del castell de Benissanó per l’Ajuntament (1996) se celebra al febrer el Cap de Setmana Medieval, una activitat de gran atractiu popular en què les places i els carrers es decoren, i la música i els vestits d’època ambienten la població. Les festes patronals se celebren a final d’agost i començament de setembre en honor de la Mare de Déu del Fonament (7 de setembre), la Mare de Déu dels Dolors (9 de setembre) i Sant Josep (10 de setembre). S’organitzen tot tipus d’actes: despertades, ofrenes, revetles, processons, castells artificials, etc. També se celebren la Setmana Santa i el Corpus Christi.

Tourist Info Camp de Túria

Pla de l’Arc, s/n. Edificio Sede Mancomunidad
Tel.: 962793619
Email: campturia@touristinfo.net