Select Page

Montserrat

De fundació musulmana, el poble se situa als peus de la muntanya del Castellet, en un turonet que ara denominem l’Era Alta. Aquest turó va donar nom a la població i es tracta d’una costa amb el cabussament d’estrats cap al nord, que està tallat per la meitat pel que sembla una falla, per això el nom de “serrat” (serrat, tallat). El terme municipal es troba a la denominada Vall dels Alcalans, a la part septentrional de la comarca de la Ribera Alta. Els cultius més importants del poble han sigut els de secà, tant de vinyes com de garrofera.

Gastronomia:

És costum, per Pasqua, elaborar les conegudes mones. A nivell gastronòmic destaca la gran varietat d’arrossos que es poden trobar a Montserrat, a més dels vins i les misteles de la població

Interés turístic:

La plaça de l’Església, nucli primigeni de la localitat per ser el recinte de l’antiga alqueria musulmana; l’església d’estil herrerià (1637); el carrer de Sant Antoni, dels segles XVIII-XIX; les Escoles Velles, edifici de l’any 1889, i el Pòsit, edifici dedicat en un principi a l’agricultura, construït el 1792. Situats entre el riu Magre i el Castellet, al terme municipal, hi ha diversos paratges naturals d’interés: el pantà i la Font de la Querència. També tenim la Ruta de l’Arquitectura de l’Aigua de Montserrat. Aquesta ruta tancada de gran recorregut comença a la mina de Montserrat, per a discórrer, entre altres llocs, per la serra del Castellet, les zones muntanyoses de la Querència i el Carcalí, el barranc de l’Agroix, el barranc de la Font de l’Om i la riba esquerra del Magre, recorregut extens on es compagina el patrimoni hidràulic (fonts, aljubs, abeuradors, sénies, molins, aqüeductes i mines) amb paisatges muntanyosos d’interior i diversos espais de regadiu històric. Té una distància total de 21,6 km.

Festes:

Les festes patronals se celebren del 15 al 25 d’agost en honor de l’Asumpció de la Mare de Déu i Sant Roc, amb cavalcada popular (14 d’agost), fira d’atraccions, cercaviles i processons, a més d’espectacles taurins.

Tourist Info Alzira

Plaza del Reino
46600, Alzira.
Tel.962419551
alzira@touristinfo.net