Select Page

Riba-Roja de Túria

Sense necessitat de llargues hores de viatge, Riba-roja de Túria t’ofereix una gran varietat d’experiències culturals i de turisme de naturalesa dirigides a tota mena de públic al llarg de tot l’any. Ens trobem situats en el cor del Parc Natural del Túria. El nostre entorn permet practicar tot tipus d’esports a l’aire lliure com, marxa nòrdica, birding, senderisme, descensos en caiac, etc. A més el nostre ric patrimoni cultural abasta des dels íbers, romans, passant pels visigots, àrabs, fins al segle XX.

Destacats

El Palau Visigot del Pla de Nadal

Riba-roja de Túria alberga un dels jaciments arqueològics més important del segle VII, Pla de Nadal, una vila àulica d’època visigoda que constitueix un exemple paradigmàtic de l’estament nobiliari de l’Antiguitat tardana.
Una de les singularitats de l’edifici del Pla de Nadal resideix en la seua gran riquesa escultòric-arquitectònica, havent-se recuperat unes 800 peces de pedra esculpida, de les quals 400 corresponen a les fàbriques del mateix i altres tantes a elements ornamentals. Destaca un xicotet medalló amb anagrama adornat de roleus i plaques decoratives en la que podria transcriure com “TEBDEMIR”. Nom similar a l’epígraf “TEVDINIR”, grafiat en el revers d’una venera i que es podria entendre com referits a un mateix personatge, el fundador o propietari d’esta magnífica vila palatina. Este nom podria vincular este edifici palatí al personatge històric Teodomiro d’Oriola, subscriptor del famós pacte de submissió als àrabs de principis del segle VIII.
Actualment, les peces recuperades es troben exposades en el Museu Visigot de Pla de Nadal (MUPLA) situat al Castell de Riba-roja.
Mes informació: www.ribarojadeturiaturismo.com
Telèfon: 96.277.21.84
Correo electrònic: riba_roja@touristinfo.net

Itineraris dtmn en riba-roja de túria

Comencem esta ruta des de l’inici des del Pont Vell o Puente del Comte, pel marge dret del Riu Túria, per un paisatge de vegetació de ribera. En el nostre itinerari, trobarem llocs de descans, arbres monumentals i ponts que travessen el riu on es pot gaudir de la bellesa del seu cabal.

Dades tècniques
Dificultad baixa
Distància: 5.450 m.
Ascens Total: 16 m.
Descens total: 10 m.
Altura màxima: 75 m.
Altura mínima: 59 m.
Duració: 1 hora 30 min.
Asfalt: 15% – Terra: 85 %
Ús pads goma 15% del recorregut

Pots seguir esta ruta a través de Wikiloc > DTMN Per les riberes del Túria

De la Vía Verda a les riberes del Túria

La ruta des de la pròpia Oficina de Turisme de la localitat, i en direcció est, es dirigeix cap a la ribera del Túria, fins al Pont Vell, on una vegada creuat, es recorrerà este itinerari pel marge esquerre del riu, per una senda repleta de vegetació de ribera. En tot moment, durant tot el recorregut, tenim una vista de la població de Riba-roja, a la nostra esquerra, des del propi llit del Túria. Una vegada sobrepassada la població, existeix un desviament a l’esquerra senyalitzat, que ens dirigirà exactament fins a l’antiga caseta auxiliar a les vies del tren, ara convertides en via verda, que és la part principal d’este itinerari, ideal per a caminar amb l’ús de pads fins a l’arribada al nucli urbà de Riba- roja. Un recorregut de poc més de 5 km de pràcticament poc desnivell, que combina una activitat més aeròbica a practicar per la via verda, amb una activitat més lúdica i tranquil·la del passeig per la ribera del riu que es realitza en l’inici, així com també poder observar la riquesa històrica que té el municipi, considerant que només iniciar-se es passa per la cisterna antiga de la població (consultar amb oficina de turisme per a la seua visita) així com el Castell.

Dades tècniques
Dificultad mitjana
Distància: 5.275 m.
Ascens total: 56 m.
Descens total: 56 m.
Altura màxima: 111 m.
Altura mínima: 68 m.
Duració: 1 hora 30 min.
Asfalt: 50% – Terra: 50 %
Ús de pads goma 50% del recorregut

Pots seguir aquesta ruta en Wikiloc > DTMN vía verde (azul)

Per Les Trincheres – Línia Xyz

Este itinerari sostenible, ja que comença a l’estació de metro de Masia Traver i permet a l’usuari de marxa nòrdica, aproximar-se a esta, sense ús de vehicle propi. Aquest itinerari combina un passeig pel medi natural, el patrimoni històric, posa en valor una de la més coneguda línia de trinxeres que es va construir en plena guerra civil, la línia XYZ. Esta línia mai va arribar a estar activa. Es va començar a construir l’any 1938, davant un possible atac del front nacional, amb una infraestructura impressionant. Un itinerari que podem practicar amb marxa nòrdica pràcticament en tot el recorregut, a excepció de la part de trinxeres que haurem d’utilitzar els bastons amb les tècniques de seguretat de senderisme i mitja muntanya.

A la finalització d’estes, l’itinerari, es dirigeix a la població, per la seua part sud, que travessarem fins a enllaçar amb la via verda, que també és l’itinerari blau. Des d’ací, podrem travessar la població per la pròpia via verda, i pel tram que no es recorre en l’altre itinerari del DTMN fins a arribar a l’estació de metro de Masia de Traver, on podem donar per finalitzat aquest itinerari.

 

Dades tècniques
Dificultat alta
Distància: 9.200 m.
Ascens total: 209
Descens total: 209
Altura màxima: 152
Altura mínima: 82 m.
Duració: 2 hores 15 min.
Asfalt: 25% – Terra: 75 %
Ús pads de goma: 25% del recorregut


Pots seguir aquesta ruta en Wikiloc > DTMN Trincheras

Altres llocs d'interés deRiba-Roja de Túria

Parque Natural del Turia

Riba-roja de Túria es troba situada en el cor del Parc a uns escassos quilòmetres de València capital. Amb una superfície de 4.692 hectàrees, el parc natural és un oasi dins de l’àrea metropolitana de València.

Al Parc podem trobar paisatges típics de ribera, àrees muntanyenques amb bosc mediterrani i una representació de l’Horta Valenciana. També trobarem elements de gran valor històric: el poblat visigot de València la Vella, El Pont Vell i fins i tot trinxeres i fortificacions de la Guerra Civil Espanyola. En este tram el riu és cabalós i es poden realitzar multitud d’activitats: rutes de senderisme i bicicleta, rutes eqüestres, marxa nòrdica, pesca esportiva, descensos en caiac… o simplement, passejar i passar el dia a l’àrea recreativa… o qui sap, tal vegada fins t’animes a donar-te un escabussó en el riu.

CONÈIX EL SECRET VISIGOT Visites teatralitzades a Pla de Nadal

Esta visita és molt especial i completa, ja que, combina teatralització, noves tecnologies i gastronomia. A través d’ella coneixerem la manera de vida dels visigots en tots els seus aspectes.
La visita comença al MUPLA- Museu Visigot de Pla de Nadal- on els visitants fan un primer contacte amb el món visigot. En ell s’exposa una gran varietat d’elements decoratius i arquitectònics, els quals formaven part d’esta vila. A continuació, al jaciment on es troben els senyors de la vila, els seus criats i artesans. Teodora i Tebdemir explicaran com era la seua vida, els seus costums, alimentació, vestimenta, descobrirem com els artesans treballaven la pedra i l’orfebreria. També es pot vore el palau utilitzant les ulleres 3D. Amb esta proposta, els visitants es submergeixen dins de la cultura del segle VII, d’una manera didàctica i educativa.

Informació i reserves
Si vols ser visigot o visigoda per un dia no dubtes a consultar-nos.
ARCA S.L
Tel: 601057523
info@arcacultural.com
www.arcacultural.com

Ruta Urbana De L´aigua

Esta és la teua oportunitat per a conéixer a fons la història de Riba-roja de Túria i la seua relació amb el riu Túria. Disfruta-la en família o amb amics!
Esta ciutat sempre va mantindre una estreta relació amb el riu Túria i les bondats de l’aigua, és per això que visitarem El Pont Vell, La Cisterna i el Llavador. També explorem vells costums i tradicions del passat visitant l’Asil-Convent Sagrada Família, la Casa de la Molinera i la Plaça de l’Ajuntament.

Informació sobre la visita
Duració: 1 hora i mitja.
Dificultat: Baixa.
Recomanacions:
Consulta el calendari de visites en la nostra agenda.
Esta visita no està adaptada per a persones amb mobilitat reduïda.
Informació i reserves
ARCA S.L
Tel: 601057523
info@arcacultural.com
www.arcacultural.com

Descobreix El Castell I Les Seues Muralles

Habitat per musulmans i cristians, nobles i comtes. Hui dia és l’edifici més emblemàtic del nucli antic Riba-roja de Túria.
Esta visita ens proposa conéixer la història d’esta edificació construïda en el segle XI i declarada Bé d’Interés Cultural. A més visitarem el MUPLA (Museu Visigot de Pla de Nadal), el MUCA (Museu de ceràmica del Castell) i el Espai d’Art Contemporani E CA
Informació sobre la visita
Duració: 1:30 hora
Dificultat: baixa.
Recomanacions: consulta el calendari de visites en la nostra agenda. Esta visita és ideal per a persones amb mobilitat reduïda, ja que, l’edifici està adaptat.
Informació per a grups
Esta ruta es realitza de dimarts a divendres de 10 a 14 hores.
El màxim per grup és de 25 persones per guia.
La ruta i data ha de ser concertada prèviament per telèfon o per correu electrònic.
Si estàs interessat/da o necessites més informació no dubtes a consultar-nos
Informació i reserves
ARCA S.L
Tel: 601057523
info@arcacultural.com
www.arcacultural.com
Si vens pel teu compte pots descarregar-te esta guia per a recórrer el castell> Castell Riba-roja de Túria o pots realitzar-la amb el nostre mapa interactiu.

Caminant Entre Búnkers Y Trinxeres

Esta experiència busca interpretar els paisatges de guerra des d’una òptica patrimonial i històrica.
Riba-roja de Túria alberga fortificacions defensives de la Guerra Civil Espanyola. Estes construccions formaven part de la línia defensiva Puig-Carasols que protegia València quan era capital de la República. La ruta comença en el CEIP Cervantes on entrarem en el refugi antiaeri. Després caminarem en camp obert per a trobar un tram de trinxeres, on veurem búnquers de formigó armat i nius de metralladora. Veurem com les bondats del paisatge ens poden ajudar a camuflar-nos de l’enemic
Informació sobre la visita
Duració: 3 hores aproximadament
Dificultat: mitjana
Recomanacions: Consulta el calendari de visites en la nostra agenda.
Esta visita no està adaptada per a persones amb mobilitat reduïda.
Pot presentar dificultat per a xiquets i persones majors.
Informació i reserves
ARCA S.L
Tel: 601057523
info@arcacultural.com
www.arcacultural.com
Pots realitzar la ruta amb el nostre mapa interactiu.

Senders Culturals Por La Vall De Porxinos

Esta ruta és la combinació perfecta entre senderisme i visita cultural. Una agradable caminada per la Vall de Porxinos al peu de Les Rodanes del PN del Túria. Al llarg de la ruta descobriràs diversos punts d’interés com a forns construïts en pedra per a la fabricació de calç, el jaciment iber de la Fonteta Ràquia i l’aqüeducte de Porxinos.
Informació sobre la visita
Duració: 3 hores
Dificultat: moderada
Distància: 8,7 km
Recomanacions:
Consulta el calendari de visites en la nostra agenda.
Esta visita no està adaptada per a persones amb mobilitat reduïda.
Informació i reserves
ARCA S.L
Tel: 601057523
info@arcacultural.com
www.arcacultural.com
Si vens pel teu compte pots realitzar aquesta ruta ajudant-te amb el nostre mapa interactiu.
Experiencias de turismo de naturaleza
Es la misma información de la Marcha Nórdica, pero la reserva se hace con:
Si quieres iniciarte en la macha nórdica ponte en contacto con Valencia Adventure
Tel: 96 153 78 12 / 674 248 620
Correo: reservas@valenciadventure.com

Experiencias de turismo de naturaleza

Si quieres iniciarte en la macha nórdica ponte en contacto con Valencia Adventure
Tel: 96 153 78 12 / 674 248 620
Correo: reservas@valenciadventure.com

Castell

El Castell és l’edifici més antic i emblemàtic de Riba-roja del nucli antic de Riba-roja de Túria. Està declarat Bé d’Interès Cultural amb la Categoria de Monument. El Castell és una construcció de grans dimensions, formada per la unió successiva de diferents cossos edificats procedents d’èpoques diferents la qual cosa confereix una gran diversitat i complexitat a l’edifici.
Va ser construït durant l’època islàmica. Després de la conquesta cristiana, l’edifici es va transformar en la residència dels senyors de la baronia de Riba-roja. Durant l’època medieval l’edifici va patir una gran transformació a fi d’adaptar-lo a la seua nova funció de palau senyorial.
Desprès de la rehabilitació en 2004, el Castell funciona com centre cultural on es desenvolupen multitut d´esdeveniments. A més, alberga el Museo Visigot de Pla de Nadal (MuPla) i el Museu de ceràmica del Castell (MuCa)i conté el Espai d´Art Contemporani El Castell. .
Cal ressaltar que és un edifici adaptat per a persones amb mobilitat reduïda i que la seua entrada és lliure.
Ho pots visitar en el següent horari:
Horari de visites d’hivern (de l’1 d’octubre al 31 de maig)
dimecres a dissabtes de 10 a 14 i de 17 a 20 hores
diumenges de 10 a 14 hores
Horari de visites d’estiu (de l’1 de juny al 30 de setembre)
dimecres a dissabtes de 10 a 14 i de 18 a 21 hores
diumenges de 10 a 14 hores
telèfon: 671572000
*Si decideixes visitar el castell, et recomanem realitzar l’exclusiva visita guiada al Castell i els seus museus. Així, no hi haurà res que se t’escape!

Si vens per lliure, descarrega’t la guia del castell en el teu mòbil.

Accedeix al TOUR 360º Castell

Si desitges realitzar algun esdeveniment o celebrar les teues noces, posa’t en contacte amb l’Oficina de Turisme de Riba-roja de Túria.
Horario de vistas invierno (del 1 de octubre al 31 de mayo)
miércoles a sábado de 10:00 a 14:00 horas y de 17:00 a 20:00 horas
Domingo 10:00 a 14:00 horas
Horario de visitas verano (del 1 de junio al 30 de septiembre)
miércoles a sábado de 10:00 a 14:00 horas y de 18:00 a 21:00 horas
Domingo 10:00 a 14:00 horas
teléfono: 671572000

Si vienes por libre, descárgate la guía del castillo en tu móvil.
Accede al TOUR 360º Castillo

Museu Visogot de Pla de Nadal – MuPla

El Museu Visigot de Pla de Nadal –MUPLA-, situat al Castell de Riba-roja, acull peces trobades en el jaciment arqueològic de Pla de Nadal. Mostra la història d’aquest excepcional palau manat construir per Teodomiro. Es fa un recorregut a través de la seua arquitectura, la seua decoració, la seua epigrafia. S’explica el treball dels pedrapiquer, estucadors i pintors a l’edifici. Finalment, es poden contemplar més de cent peces d’escultura, que constitueix la millor col·lecció d’art decoratiu d’època visigoda d’Hispània i una de les més completes de tot l’Occident.

El museu compta amb un itinerari accessible per a persones amb mobilitat reduïda, mitjançant ascensor i rampes, disposa d’una maqueta del palau de Pla de Nadal per a persones invidents, bucle magnètic (amb avís previ) i banys adaptats.

Este museu va ser el primer de la província de València a obtindre la Q de Qualitat per a museus atorgada per l’Institut per a la Qualitat Turística Espanyola i el segell “Safe Tourism Certified”. que té com a objectiu la implantació de mesures preventives i de seguretat per a evitar el contagi del COVID-19.
Mes informació:
www.ribarojadeturiaturismo.com
Correu electrònic: riba_roja@touristinfo.net
telèfon: 96 277 21 84

Informació general:
Museu Visigot de Pla de Nadal
c / Cisterna núm. 28 – Castillo de Riba-roja de Túria
Telèfon: 671572000
Entrada lliure
Horari de vistes hivern (de l’1 d’octubre al 31 de maig)
Dimecres a dissabte de 10.00 a 14.00 hores i de 17.00 a 20.00 hores
Diumenge 10.00 a 14.00 hores
Horari de visites estiu (de l’1 de juny al 30 de setembre)
Dimecres a dissabte de 10.00 a 14.00 hores i de 18.00 a 21.00 hores
Diumenge 10.00 a 14.00 hores

Informació general:
Museu Visigot de Pla de Nadal
c / Cisterna núm. 28 – Castillo de Riba-roja de Túria
Telèfon: 671572000
Entrada lliure

Museu de Ceràmica del Castell

El Museu de Ceràmica del Castell de Riba-roja de Túria -MUCA- està situat al Castell de Riba-roja.
Alberga una col·lecció de peces de ceràmica d’època medieval (XIV, XV i XVI), recuperades durant les excavacions arqueològiques realitzades al castell i que pertanyien al dot domèstic dels seus habitants i a la decoració i arquitectura de l’edifici. Aquest xicotet museu ens convida a descobrir la història del Castell: evolució arquitectònica, usos i activitats artesanals desenvolupades en aquest edifici des del segle XI fins al XX. Trobaràs peces úniques com, un orinal, socarrats bellament decorats i grans gerres per a emmagatzemar oli.

Este museu és accessible per a persones amb mobilitat reduïda (ascensor i rampes) i banys adaptats.

Més informació:
Telèfon: 96.277.21.84
Correu electrònic: riba_roja@touristinfo.net
www.ribarojadeturiaturismo.com
Horari:
Horari de vistes hivern (de l’1 d’octubre al 31 de maig)
Dilluns a dissabte de 10.00 a 14.00 hores i de 17.00 a 20.00 hores
Diumenge 10.00 a 14.00 hores
Horari de visites estiu (de l’1 de juny al 30 de setembre)
Dilluns a dissabte de 10.00 a 14.00 hores i de 18.00 a 21.00 hores
Diumenge 10.00 a 14.00 hores
Informació general:
Castell de Riba-roja de Túria
c/ Cisterna nº 28 –
Tlf: 671572000
Entrada lliure i gratuïta.
Museu adaptat per a persones amb mobilitat reduïda.

Gastronomia

Arròs de les Riberes del Turia

Este arròs és un dels nostres plats forts. Els seus ingredients relaten la proximitat de Riba-roja al riu Túria i l’horta tradicional valenciana. És molt freqüent trobar este plat en moltes de les cartes dels nostres restaurants.
Pots provar fer-ho a casa seguint la recepta tradicional.

Esdeveniments gastronòmics

Promoguts per Turisme i Patrimoni Riba-roja i afavorits per les gastromarcas DEL TROS Al PLAT I L’EXQUISIT MEDITERRANI. Estos esdeveniments busquen recuperar les tradicions gastronòmiques locals, posar en valor els productes de la zona i sobretot experimentar amb nous sabors.
Banquet Visigot
Riba-roja de Túria gaudeix d’una situació privilegiada; sent un dels pocs municipis que posseeix jaciments d’època visigoda, convertint-se en un emplaçament excepcional. Una vegada a l’any celebrem un gran Banquet Visigot en el mateix jaciment, on s’ofereix una degustació del Menú Visigot després de la visita teatralitzada a Pla de Nadal.

*Este Banquet també el pots sol·licitar en els nostres restaurants o reservar pel teu compte la visita a Pla de Nadal incloent-lo Certamen Arroces de las Riberas del Turia
Certamen Arrossos de les Riberes del Túria
Una vegada a l’any ens reunim en el Certamen d’arrossos on donem a conéixer aquest plat tradicional realitzant un showcooking amb degustació al costat dels nostres restaurants.
Jornades Gastronòmiques
Este esdeveniment compta ja amb 8é edicions. Durant 15 dies els restaurants de Riba-roja ofereixen menús elaborats amb productes de proximitat, oferint plats tradicionals com l’Arròs de les Riberes del Túria o elaboracions del Menú Visigot. L’objectiu és mantindre vives les nostres tradicions culinàries.

Patrimoni bèl·lic de Riba-roja de Túria

Riba-roja de Túria alberga en diferents zones del seu terme municipal diversos quilòmetres de trinxeres, túnels i fortificacions defensives que van ser construïdes durant la Guerra Civil Espanyola. Aquestes construccions es concentren principalment en 4 zones: en el bosc de la Vallesa de Mandor (en la límit del nostre poble amb els termes de L’Eliana i Paterna), a València la Vella, en els Carasols i finalment a la zona del Seminar molt prop del cementeri municipal. No cal oblidar també el refugi antiaeri del Col·legi Cervantes i el recent refugi trobat en la Plaça de la Torre.

Rutes de senderisme y BTT

Riba-roja ofereix una gran varietat de rutes. En totes elles descobriràs la increïble naturalesa que ens envolta. Les pots realitzar caminant i/o amb bici.
Al Parc Natural del Túria trobaràs senderes de xicotet recorregut com:

PR-CV 175 Les Rodanes: amb un recorregut de 13 km i dificultat mitjana, et trobaràs amb pinades i màquies litorals. Com a punts d’interés cal destacar el Corral de la Bassa Barreta i Els Trinxeres de la Ferradura i El Clau, herència de la Guerra Civil Espanyola.

La Ruta por les Riberes del Túria: discorre per la ribera del riu Túria. Trobaràs miradors, passarel·les, arbres monumentals, àrees de descans i alguns elements d’interés cultural com el Pont Vell o el Castell de Riba-roja.
Esta ruta té una extensió de quasi 35 km. Si t´animes a fer-la d´una tirada, et recomanem reprendre forces esmorzant en algun dels nostres bars. Pots triar segons els teus gustos, et deixem alguns suggeriments ací
Si no et veus amb forces ni temps per a fer la ruta completa en un sol dia, et suggerim fer-la per trams. Has de tindre en compte que, Riba-roja és la meitat del camí i pots dividir la teua ruta en dos trams utilitzant el metro. També pots reprendre forces degustant alguna pelaeta o dolç en els nostres forns tradicionals.

Descàrrega la guia completa de senders del parc ací

Si eres més de bici no et perdes Aigua i Pedals
Aigua i pedals es una ruta en bici per el Parque Natural del Turia i, en finalitzar, farem una parada en un restaurant local per a degustar plats especials de la zona
La activitat inclou:
Bicicleta BTT
Guia certificat
Segur en cas d’accident
Menú degustació
Àlbum fotogràfic
Per a reservar la teua plaça posa’t en contacte amb Valencia Adventure
Tel: 96 153 78 12 / 674 248 620
Correu: reservas@valenciadventure.com

Tourist Info Riba-Roja del Túria

Calle Cisterna 30
46190 Riba-roja de Túria
Tel: 962772184 962772462 (Ayto.)
Fax: 960615039
Email: riba_roja@touristinfo.net