Select Page

Genovés

Els xicotets pobles valencians et sorprenen a voltes molt gratament, quan els visites i descobreixes els seus atractius turístics. Aquest és el cas del Genovés, un municipi de la comarca de la Costera que compta amb 2.631 habitants i que està situat a 60 quilòmetres de València i a 5 de Xàtiva. La seua superfície és muntanyenca, amb una altitut de  120 m sobre el nivell del mar, influit també pels barrancs  del Portixol, Such, Ferrer, Garcia, de l’Hort i de la Creu.  Al seu terme municipal es troba també el llogaret d’Alboi.

Genovés, és una localitat tranquil·la i equilibrada, situada en les estribacions de la Serra Grossa. En el casc urbà no trobem grans monuments ni palaus, però sí bons exemples d’arquitectura rural tradicional, amb cases que, en la seua immensa majoria, posseeixen planta baixa i un pis. Hi ha escultures relacionades amb la pilota valenciana, des de l’esplèndida figura en bronze “El Servei” (obra d’Ignacio Pinazo Camarlench, que representa a un jugador de pilota valenciana i que és una reproducció de l’original, propietat de la Diputació de València) fins a la composició escultòrica creada per un artista cubà que té com a protagonista una gran pilota seccionada per la meitat.

Entorn de la pilota valenciana, giren la major part dels atractius turístics del Genovés, que pot considerar-se com el cor del nostre esport autòcton: la pilota valenciana.

Gastronomia:

A l’exquisit “arròs al forn”, que es pot degustar en els bars i restaurants del Genovés. Altres plats típics són el “arròs amb fessols i naps” i el “arròs amb faves i carxofes”, tenint fama també els embotits elaborats en les carnisseries locals.

Interés turístic:

MUSEU DE LA PILOTA
El “Museu de la Pilota”, va ser inaugurat a la fi de 2003, i ocupa un edifici que anteriorment estava destinat a la celebració de banquets i que va ser condicionat per a la seua nova destinació per l’arquitecte setabense Javier Gironés. Es tracta d’un museu dinàmic amb trinquet i galotxera. La visita al museu està ben dissenyada des del punt de vista didàctic, ja que en una sèrie de panells s’explica l’evolució històrica de l’esport de la pilota, així com les diferents modalitats existents i les diverses formes de colpejar la pilota amb la mà. En unes vitrines es mostren també les diferents classes de pilotes utilitzades per a jugar en trinquet, a el “raspall”, a “escala i corda”, a “llargues´”, etc., així com els guants i vestimentes emprats per a la pràctica de l’esport. En la sala d’audiovisuals es projecta un interessant documental en el qual se sintetitzen els aspectes bàsics de la pilota, des dels temps més remots fins avui mateix. Existeix un àrea “internacional” en la qual s’inclouen fotografies i material corresponent als diferents països on encara es juga a la pilota, un esport que, en les terres valencianes, està considerat com “joc de cavallers”, ja que comporta una competició noble, respectuosa amb la paraula donada, amb les decisions de el “trinqueter” i amb les apostes realitzades. La zona interactiva ofereix la possibilitat de satisfer tot tipus de preguntes, consultant les pantalles tàctils i practicant jocs virtuals. El “racó del piloter” és molt curiós, ja que reprodueix el taller de l’artesà de Carcaixent Enrique Álvarez, un consumat especialista en l’elaboració manual de les pilotes utilitzades en aquest joc. En una altra zona s’exposen les maquetes de diferents pistes de joc i existeix, a més, una biblioteca i una àmplia mostra fotogràfica sobre la pilota valenciana. El museu està unit a un trinquet i a una “galotxera”, en els quals practiquen grups de xiquets i de joves, entrenats per antics professionals.

NATURALESA: DE LA FONT D’ALBOI A LA PENYA DE L’AVENTADOR.

Als voltants de la població trobarem paisatges de singular bellesa. Per exemple, en les rodalies del llogaret o caseriu de Alboi, “Els Arcaetes”, un aqüeducte utilitzat per a portar aigua potable a Xàtiva, i la “Font d’Alboi”, envoltada per un àrea recreativa. La sendera de xicotet recorregut “PRV-193” ofereix possibilitats interesantísmas, ja que, d’una banda, discorre sota la “Penya de l’Aventador”, des d’on es domina l’estret llit del riu Albaida, enfronte mateix de la cèlebre “Cova Negra” de Xàtiva. Des de la “Penya Blanca” es pot contemplar gran part de la comarca de la Vall d’Albaida, així com Xàtiva i el seu castell. La senda permet conéixer altres bells llocs del terme municipal del Genovés, com el “Barranc del Portitxol”, el “Racó Tancat”, “l’Ombria de Benavent” o la “Fonteta Miralles”.

També es pot seguir la “Senda la Creu” i l’anomenada “Senda Andalusa”, que passa per el “Barranc del Llop”, “l’Ombria Carbonera”, el “Barranc de Ferrer”, el “Barranc dels Bassals”, el “Pou de Ridocci”, “la Racona” i la “Font d’Alboi”.

Festes:

Genovés celebra les seues festes patronals a principis d’agost, en honor al Santíssim Crist del Calvari, la Mare de Déu dels Dolors i els Sants de la Pedra: Abdó i Senén.
A més a més, al mes de maig, Genovés celebra cada any la Fira Tradicional de Sant Pasqual.

Tourist Info Genovés

Avda. de Selgas, 2
46800
Teléfono: 962273346
Email: xativa@touristinfo.net
Página web: http://www.xativaturismo.com
Horari:
De dimarts a dijous de 10 a 17 h ; divendres de 10 a 18 h, i dissabtes, diumenges i festius de 10 a 14 h