Select Page
Valencia Turismo > Destinos > La Safor > Tavernes de la Valldigna > Tavernes de la Valldigna

Tavernes de la Valldigna

El municipi es troba en un enclavament privilegiat pel seu entorn natural. Platges i muntanyes conformen el paisatge que el trobem acompanyat de dunes, ullals i una mar de tarongers que han sigut refugi de l’home des del paleolític. En la Cova Bolomor s’han trobat evidències que esta vall ja va ser habitada per l’home des de fa més de 250.000 anys. Els íbers, romans, àrabs i cristians també han deixat les seues petjades al nostre territori. Tavernes és una ciutat activa on es poden realitzar recorreguts gastronòmics, esportius, històrics i culturals.

Destacats

Gastronomia

La cuina a Tavernes de la Valldigna és típicament mediterrània i per això presenta una gran varietat de plats. Cada època de l’any arriba unida a diferents plats i dolços elaborats amb els productes que ens dona la terra.

Peix, marisc i mol·luscs, carn, embotits i saladura, verdura, llegums i fruita omplin el nostre rebost. En acabar un bon menjar, aplega l’hora de les postres, amb una clara influència àrab. La presència de fruita seca, la mel i l’oli d’oliva endolciran el paladar més exigent.

També cal destacar d’una manera especial les taronges de la Valldigna que tenen un sabor únic i incomparable. La saviesa dels llauradors afirma que són les més dolces i les més primerenques de la regió.

Cova del Bolomor

La cova del Bolomor és un jaciment arqueològic situat a 2 km al sud-est de Tavernes de la Valldigna. L’excavació de la cavitat ha proporcionat abundants materials prehistòrics, restes lítiques, òssies, estructures de combustió i fòssils d’homínids. El jaciment és especialment important per l’àmplia cronoestratigrafia, entre 100.000 i 350.000 anys abans del present. Les troballes més rellevants afecten les restes associades al poblament humà més antic conegut de les terres valencianes, que corresponen al Paleolític Antic. La investigació ha documentat un registre prehistòric únic sobre l’ús de llars al llarg de 250.000 anys, evidències de foc controlat que es situen entre les més antigues d’Europa. La cova del Bolomor representa un lloc important a la vora del Mediterrani per a descobrir els orígens i les característiques del poblament paleolític europeu, les formes de vida dels neandertals i d’altres homínids que els van precedir.

Les visites a la Cova són guiades i es poden reservar al correu electrònic visitas@bolomor.com

Platges

Tavernes de la Valldigna naix al cor del Mediterrani. L’onatge de la mar junt amb el vent Garbí, han format les dunes de les platges de La Goleta i Tavernes on es pot gaudir d’aigües netes i recórrer llargues extensions d’arena daurada.

Les dues platges estan dotades de les infraestructures necessàries per a la pràctica d’esports nàutics, i a més, disposen d’espais comuns a l’aire lliure per a activitats lúdiques.

Ambdues compten amb els distintius Bandera Blava i Q de qualitat turística.

El cordó dunar que encara roman verge, està poblat de fauna i flora autòctones que permeten una delicada transició entre el fèrtil paisatge de tarongers i el trencar de les ones damunt l’arena.

Platges de Tavernes de la Valldigna
Platja de la Goleta

Clot de la Font

Tavernes s’alça al cor de La Valldigna. Aquesta vall en forma de ferradura que mira a la mar, és terra d’aigua que naix del subsòl.

Els nombrosos ullals i fonts naturals que brollen al territori, formen un paisatge únic. El visitant no pot deixar de veure el paratge del Clot de la Font, brollador d’aigua envoltat per natura i zona d’esbarjo on passar el dia.

El riu Vaca travessa la vall i l’horta del terme, dotant els nostres cítrics d’un sabor i una textura incomparables.

Altres llocs d'interés deTavernes de la Valldigna

Sant Llorenç i Mirador

Tavernes es troba en un lloc ideal arropada per les dues muntanyes que la fan especial, Les Creus i L’Ombria. Aquestes serres són un balcó al Mediterrani que permeten gaudir d’unes vistes precioses de la vall. Recomanem visitar l’ermita de Sant Llorenç i el mirador.

Existeixen camins i sendes per fer un recorregut per la vall i viure de prop aquestes sensacions.

Casc Antic de la Ciutat

Tavernes de la Valldigna és una ciutat amb cor de poble. Alfons XIII li va atorgar al nostre municipi el títol de ciutat en desembre de l’any 1916.

En el centre històric es pot visitar l’església de Sant Pere Apòstol, el Calvari, el mercat municipal i la plaça Major on contemplem la façana de l’Ajuntament que data de 1879.

Des de la Casa de la Cultura naix el passeig de Colon, que fa el recorregut de l’antic tren de via estreta que unia Carcaixent i Dénia.

Als afores de la ciutat es trobaven els sequers d’arròs, convertits ara en zona residencial.

Torre de Guaita

La torre de guaita de Tavernes de la Valldigna, també coneguda com torre de la Vall, fou erigida l’any 1575, encarregada pel rei Felip II al virrei de València, Vespasià Gonzaga i Colonna, amb l’objectiu de defendre els habitants del continus atacs de pirates i corsaris (turcs i barbarescos), que desembarcaven en les costes de l’est peninsular, arrasaven cultius, saquejaven pobles i feien captius.

Formava part d’un sistema de vigilància de les costes que permetia avisar ràpidament d’un atac. Com a mecanisme de comunicació utilitzaven fogueres de nit i cortines de fum durant el dia. Els atacs eren ràpids i per sorpresa; per això avisaven del perill des de la torreta.

Alçada des de fa més de tres segles, està situada entre tarongers, pròxima a l’entrada de la zona urbanitzada de la platja de Tavernes, i s’hi arriba a través del camí dels Marenys.

Senderisme

El traçat de les nostres muntanyes fan possible la pràctica d’esports com el senderisme, el ràpel o l’espeleologia. També es pot ascendir per una via ferrada o fer una passejada per les diferents sendes amb la bicicleta o muntats a cavall.

Calvari

Capella dedicada a la Crucifixió, a la qual arribem per un camí vorejat de capelletes que representen els passos de la Passió sobre taulellets de ceràmica. El de Tavernes és un dels més notables de la Comunitat Valenciana.

Església de Sant Pere

Temple dedicat a Sant Pere, que va ser sufragani de la parròquia de Ràfol d’Alfàndec fins al 1535, en què va ser declarat independent. En la façana, recentment restaurada, destaca un rellotge de sol i la porta lateral orientada cap al Monestir de la Valldigna.

Tant l’església com el museu, es poden visitar tots els dijous de manera gratuïta.

Falles i Festes Patronales

Tavernes de la Valldigna viu al cor de la festa. Els seus habitants viuen amb passió la celebració de les falles, la música, la pólvora i el foc. El mateix foc que encén la foguera de Sant Antoni pel mes de gener o que permet fer el concurs nocturn de paelles pel setembre, coincidint amb les festes del poble. Unes festes carregades de tradició que comencen i acaben amb la processó del Crist de la Sang i de les que destacarem el concurs de xarangues, el ball de disfresses i l’ofrena de flors a la Mare de Déu de Lourdes.

Però és en l’estiu quan el temps permet fer més celebracions, començant pels focs de la nit de Sant Joan, els porrats del Clot de la Font i Sant Llorenç o les festes del Santíssim Crist de la Sang, patró de la ciutat.

Tavernes de la Valldigna porta al cor les tradicions: els balls populars, la dolçaina i el tabalet, el cant d’albades, els porrats del Clot de la Font i de Sant Llorenç, les processons de Setmana Santa que acaben amb el popular i joiós Encontre del diumenge de Pasqua,…

Tots aquests costums conformen a la gent del nostre poble.

Un poble que destaca per la seua artesania, els seus brodats, sinagües, cancans, vestits tradicionals valencians i vestits de comunió.

Esdeveniments esportius

La ubicació de Tavernes de la Valldigna fa que visca lligada a l’esport. El fet de tindre la mar i la muntanya tan a prop permet practicar esports com l’escalada, el senderisme, l’espeleologia o el kite surf.

Al llarg de l’any es celebren diversos esdeveniments esportius com la Volta a Peu per la platja de Tavernes, campionats de rugbi, el MUT (Mondúber Ultra Trail) o el campionat autonòmic d’escalada.

També hi ha tradicions que es mantenen vives com la pesca amb rall que torna d’estiu en estiu

Festivals de música

Tavernes de la Valldigna sent la música al seu cor. Cada any tenen lloc dos festivals que atrauen a milers de joves: el Festivern, per cap d’any i l’Iboga en estiu.

La nostra tradició musical fa que comptem amb una escola de música en la que es formen els components de la Banda.

En estiu també es celebra un festival de bandes per als músics més jóvens. En juliol té lloc el festival Pop al Carrer amb les propostes musicals i espectacles més alternatius i el festival de corals Cançons a la Mar que esdevé el primer diumenge d’agost. En setembre, durant les festes del poble, es celebra un concurs de xarangues. I quan arriba la tardor ens trobem amb el concurs de composició per a quintet de vent.

Destaquem també diversos cors que ofereixen concerts al llarg de l’any i el nostre Festival més internacional, el Sete Sóis Sete Luas, una proposta de músiques de la Mediterrània que ens permet gaudir cada estiu dels sabors i els sons de les cultures més pròximes a la nostra.

Tourist Info Tavernes de la Valldigna

Avenida Marina, s/n – Playa de Tavernes de la Valldigna, 46760 Tavernes de la Valldigna (valencia).
Teléfono: 962885264
Fax: 962885264
Email: tavernesvalldigna@touristinfo.net turisme@tavernes.org
Página webhttp://www.valldignaturisme.org
Horario:
Horario Verano: de lunes a viernes 10:00 a 14:00h y de 16:30 h a 19:30 h. Sábado de 10:00 a 14:00 h.