Select Page

Calles

Calles és una pintoresca població solcada per dos rius: el riu Toixa, que la travessa, i el riu Túria o Blanco, així conegut en aquesta zona, a uns 4 km. Aquest municipi s’ha convertit en un magnífic lloc d’estiu, amb un gran atractiu turístic basat en els impressionants paisatges i els seus monuments.
El nucli originari de Calles, el Barri de la Petrosa, s’alça en una roca que s’eleva uns metres sobre el fons de la vall, caracteritzat per l’estructura de carrers de traçat tortuós de reminiscències morisques, i que encara conserva bona part del seu aspecte tradicional. Al peu d’aquest barri s’alça l’església parroquial de la Puríssima Concepció, del segle XVII, la façana de la qual presideix la plaça de l’Església. El nucli antic es prolonga cap al sud amb un estret traçat en els seus carrers, en el qual és destacable la plaça de l’Hostal, on s’assenta l’ajuntament, i la plaça Major.

Gastronomia:

El plat més apreciat de la cuina local és l’ollica, un plat eminentment serrà; sèmola de farina i guixes, farinetes torrades de blat, fesols i penques amb vinagre i embotit casolà. Els dolços típics del municipi són: mariquitas, malhechos i rollicos d’aiguardent.
Productes típics són l’oli d’oliva, en Autoservicio Sanchis, Santa Quitèria, 1.

Vins en Bodegas Vegamar
Garcesa, s/n.
www.bodegasvegamar.com

Interés turístic:

Aqüeducte romà de la Peña Cortada, al terme de Calles (segle II).
L’aqüeducte romà de la Peña Cortada, un dels més singulars de la Comunitat Valenciana, comença a l’assut del riu Toixa, d’on s’agafava l’aigua. Per a salvar el barranc de la Cueva del Gato, es va alçar un aqüeducte de 36 m de longitud amb una alçària màxima de 33 m. Està format per tres arcs sobre pilars escalonats, fonamentats directament sobre la roca viva del llit del barranc i construïts amb blocs de pedra tallats minuciosament a esquadra, segons la tècnica romana de l’opus quadratum. Té una amplària de 2,1 m en la seua part alta.
Constitueix un Bé d’Interés Cultural de la província de València.

Església de Calles
L’església parroquial de la Immaculada Concepció, principal edifici monumental, és una construcció de la segona meitat del segle XVII, amb portada senzilla i torre campanar de maçoneria i rajola de dos cossos. Dedicada a la Puríssima Concepció.

Ermita de Santa Quitèria
Molt prop de la vila, a la muntanya de Los Arnachares, està l’ermita d’aquesta santa, patrona del poble. L’ermita de Santa Quitèria es troba en el centre d’una corba molt tancada que forma la carretera davant del poble.

Festes:

El 5 de gener se celebra la festa dels Reis Mags i s’organitza la cavalcada corresponent, amb l’entrega de dolços i joguets per als xiquets. Les festes en honor de Sant Antoni tenen lloc cap al 17 de gener, duren dos o tres dies en què s’encenen fogueres als carrers i places del municipi, organitzat per la Penya d’Amics de Sant Antoni.
També se celebra una missa en honor del sant, així com la benedicció dels animals, amb repartiment de pa i xocolate. S’organitzen jocs com el tir del barrot de fadrins i casats, castells humans, carreres de grans i menuts, i a les nits, ball i disfresses. Sobre el tercer diumenge de maig se celebren, durant dos o tres dies, les festes de la patrona de Calles, Santa Quitèria, amb missa en el seu honor, processons i, de nit, ball amb orquestra.
Les festes d’agost se celebren durant quatre o cinc dies entorn del tercer diumenge del mes i es fa, entre altres, missa en honor de la Mare de Déu dels Desemparats (amb ofrena floral en la missa), de Sant Roc, del Santíssim i de Santa Quitèria, competicions esportives, jocs infantils, concurs de paelles, sardines, discoteca mòbil, orquestra, grups de ball, despertades, exhibició de bestiar vaquí, etc.

Tourist Info Calles

Tel: 962100356 (Ajuntament de Calles)