Select Page

Riola

Riola pertany a la comarca de la Ribera Baixa i es troba situat en el marge dret del riu Xúquer. El terme municipal limita al nord amb Sueca; a l’est amb la localitat de Fortaleny i, al sud, amb el poble de Corbera i amb el de Polinyà.
El curs del Riu Xúquer al seu pas per aquesta població fa que el poble de Riola presente uns paratges naturals de gran bellesa. Cal destacar l’Assut, importantíssima presa dins del riu.
La seua economia es basa fonamentalment en l’agricultura de regadiu. La superfície conreada arriba al 85 % del total, la resta està bàsicament ocupat per edificacions urbanes i vies de comunicació. Un altre sector important és el de la construcció. A més, hi ha algunes indústries de la fusta destacades i alguns tallers de serralleria.

Gastronomia:

Destaca la gran varietat d’arrossos, com també els seus dolços i la seua rebosteria típica, que es pot trobar en els forns de la població.

Interés turístic:

L’església parroquial de Santa Maria la Major, és el monument més important de Riola. La seua construcció data de 1723. L’església té un total de cinc trams amb vuit capelles laterals, sent la de majors dimensions la Capella Major. El presbiteri presenta un altar o retaule neoclàssic; en el carrer central i en la part inferior apareix la Mare de Déu asseguda amb l’Infant Jesús. A dalt hi ha una imatge de sant Roc, i ja en el pla superior, hi ha un llenç amb el Crucificat.
Quant a obres d’enginyeria, una de les arquitectures que cal destacar és el Pont de Ferro, que situat sobre el riu Xúquer, enllaça el poble de Riola amb la població veïna de Sueca. El pont de ferro, que va ser construït cap al 1905, va ser pagat per un particular. En els últims anys, aquest pont ha sofrit algunes reformes.
Pel que fa a obres escultòriques, Riola té una creu de terme, que situada a l’entrada del poble, data del 18 de juliol de 1955. Està formada per un pilar o base quadrada sobre la qual se situa la creu.
Finalment, també cal fer referència al Molí de Fora. Aquesta obra d’arquitectura industrial data del final del segle XVI. El molí, situat a la carretera de Riola a Polinyà, està situat damunt de la Séquia dels Quatre Pobles, de la qual pren l’aigua. En aquest molí es pot apreciar l’evolució constructiva en tres etapes diferents: un primitiu cos, més antic, sobre el qual s’observen dues altures de cronologia posterior. Presenta una coberta de teules àrabs i els buits que perforen els murs es rematen amb arcs rebaixats de rajola.

Festes:

Les festes majors se celebren la primera setmana d’agost, cap al dia 5, i es fan en honor de Santa Maria la Major. El 19 de març, es festeja Sant Josep amb les falles.

Tourist Info Riola

Telf.: 961702201 (Ajuntament)