Select Page

Cheste

Ruta Urbana. Ruta pel nucli urbà visitant els edificis i llocs més emblemàtics de la població (barri antic, plaça de l’Església, Església S. Lucas, Ajuntament i plaça, mercat municipal, etc). Va secundada de panells interpretatius en alguns d’ells amb una breu descripció. Xarxa de senders locals (paisatge agrícola). Circuits temàtics de carrers amb codis QR: Graffitea (recorrent els llocs intervinguts en el festival d’art urbà), carrers amb història, carrers amb noms de dona i carrers esperantistes. Circuit de Velocitat de la C.Valenciana “Ricardo Tormo”. Circuit de Forns, amb els elements més comuns de la nostra rebosteria local i de la zona on ens trobem.

Destacats

Església de Sant Lluc Evangelista (BIC)

1731-1790, declarada d’Interès Turístic Nacional i Bé d’Interès Cultural. A més de la gran monumentalitat, el temple mostra una de les etapes historicoartístiques més importants de l’època, integrant des d’una decoració rococó fins als clàssics cassetons de l’altar major de manera harmoniosa, atesa la llarga etapa de la seua construcció (seixanta anys). Destaca la il·luminació ornamental i natural del temple. Al centre de la nau, una gran cúpula circular de mitja taronja sostinguda sobre quatre petxines il·lumina l’edifici a través de les seues huit finestres. La sagristia posseeix un sòcol amb el taulell original del segle XVIII. De la torre campanar destaca la seua inusual planta hexagonal i la gran altura, 54 metres, i alberga sis campanes, foses el 1780, que componen un conjunt instrumental i es van portar a l’Expo de Sevilla com a model de restauració tradicional.

Horaris de missa: de dilluns a dissabte, de 10 h a 12 h i de 19.30 h a 20.15 h.
Diumenges: missa a les 9 h, a les 11.30 h i a les 18 h.
Altres horaris, cal consultar.

Circuit Ricardo Tormo

Des de la seua creació el 1999 ha sigut escenari de grans proves esportives a nivell nacional i internacional, destacant la celebració del Gran Premi de Motociclisme de la Comunitat Valenciana. També ofereix la possibilitat de llogar les pistes amb tandes populars perquè el públic aficionat tinga l’oportunitat de rodar per les pistes. Al parc d’educació viària es realitzen jornades de conducció viària per a joves escolars. Per part seua, l’Escola de Conducció Lluís Climent està dirigida a aconseguir una conducció segura i ecològica a través de cursos i jornades lúdiques per a empreses. El Centre de Suport Tecnològic (CAT) és el primer centre d’investigació d’Espanya dins d’un circuit impulsat pel Circuit Ricardo Tormo i la Universitat Politècnica de València per a augmentar l’oferta de serveis de les instal·lacions i donar suport a les empreses i els equips automotrius per al seu desenvolupament.

Més informació: +34 962 525 220 o en www.circuitvalencia.com

Parc de la Lomiquia

Ocupant una extensió similar a la del parc de Capçalera de València, al parc de la Lomiquia es pot gaudir del passeig i de l’esport a l’aire lliure i observar part de la nostra flora autòctona (cactus, garroferes…). Disposa d’un quiosc-bar, zones de gespa, berenadors, una aula taller amb porxe i banys, un estany amb ànecs i oques, àrees de jocs infantils i un amfiteatre que acull nombroses actuacions i esdeveniments culturals durant l’any. Està situat al marge del municipi de forma accessible. Pots trobar més informació en aquest enllaç: facebook Amigos del Parque de La Lomiquia.

El parc s’obri tots els dies, de 9 a 22 h, aproximadament.
Pots realitzar reserva en el quiosc-bar Kuwaka (633 272 705) o contactar a través del seu facebook www.facebook.com/chiringuito-kuwaka

Graffitea Cheste

El festival internacional de street art Graffitea Cheste ha permés posar en valor espais a través de l’art urbà, un festival on es mostra la tècnica, història i evolució del grafit al llarg de la seua extensa història, alhora que ompli de contingut edificis i elements de gran importància o utilitat del municipi. Amb aquest festival es pretén recuperar espais, revalorar edificis identificatius i apostar per la interpretació artística de la nostra història i cultura. Aquest festival se celebra cada any des del 2016 amb artistes destacats del panorama muralista i procedents de diferents nacionalitats.

Es pot fer visita guiada contactant amb la Tourist Info Cheste (960 616 261).
Més informació: www.graffiteacheste.com

Altres llocs d'interés deCheste

Festes de Sant Lluc (paelles, entrada amb cavalls)

Aquestes importants segones festes patronals de l’any dedicades al patró, Sant Lluc, giren entorn de la tradició vitivinícola del municipi i celebren el final de la collita (predominantment moscatell). Se celebren durant les tres primeres setmanes d’octubre. D’aquestes festes destaquen la indumentària tradicional, amb brodats colorits confeccionats a mà; la gastronomia, amb el vi i la rebosteria com a principals protagonistes, i esdeveniments singulars com la «pisá de la uva» o l’arrelada «entrá con caballos», que posa fi a les festes

«Pisá de la uva» i la indumentària tradicional

La «Pisá de la uva» és l’esdeveniment que dona oficialment la benvinguda a les festes patronals de Sant Lluc Evangelista. Normalment se celebra cap al 9 d’octubre i consisteix en un acte matutí on es presenten al públic a les parelles de joves que representaran aquestes festes durant aqueix any. La gent jove, abillada amb els vestits tradicionals de xestana i xestà, puja a l’escenari i, després d’unes paraules esmentades per la corporació municipal, es realitza l’acte de la trepitjada del raïm, en el qual dos joves trepitgen en una bota tradicional el raïm que porten les xestanes en la cistella, de manera simbòlica, per a oferir posteriorment aquest most al patró a l’església, que està situada pròxima a aquesta plaça. Així mateix, els festers i les festeres ofereixen un aperitiu i vi a tots els assistents a l’acte.

Se celebra cap al dia 9 d’octubre, des de les 12 fins a les 14 h, aproximadament.

Cavalcada de Sant Josep i carrosses

Hi ha dues falles locals, l’acte principal i singular de les quals és la Cavalcada de Sant Josep, que es porta a terme el 19 de març, a la vesprada, i en la qual els fallers i les falleres recorren el carrer Xiva sobre imponents carrosses confeccionades a mà per ells mateixos llançant dolços a la multitud que assisteix a veure aquest espectacle. La nostra coneguda cavalcada és una de les més espectaculars pel treball artesanal de les carrosses, en el qual col·laboren tots els membres de cada falla.
El recorregut va des del carrer Xiva fins a la plaça Doctor Cajal, de 18.30 a 21 hores.

Moscatell (Reymos)

Com a municipi vitivinícola, el moscatell és el nostre producte més identificatiu i amb el qual s’està desenvolupant un projecte enoturístic amb els municipis de Godelleta i Xiva que gira al voltant de les activitats que poden experimentar-se entorn del vi i, especialment, de la nostra varietat autòctona, el Moscatell d’Alexandria. Cheste compta, entre d’altres, amb la bodega cooperativa més antiga d’Espanya, Bodegas Reymos, a la qual, l’aplicació de noves tecnologies, ha permés elaborar espumosos i vins reconeguts arreu del món. Aquest circuit compta amb un esdeveniment central anual que l’envolta, la Fira Valenciana del Moscatell, FIVAMOS, que té lloc cada any en un dels municipis adherits al projecte (Xiva, Godelleta i Xest) amb la mostra i degustació de productes típics, tasts, maridatges, visites, etc.
L’horari de la fira sol ser d’un cap de setmana a l’any, de divendres a diumenge, de 10 a 21.30 h.
El preu de l’entrada és d’uns 6 €, i inclou consumició de vi i degustacions gastronòmiques tradicionals de les parades participants.

Complex educatiu

La laboral es va construir el 1975 per a oferir cursos de formació professional i educatius a una gran quantitat d’alumnes de procedència diversa. De fet, albergava més de 5.000 persones en el seu interior i disposava d’aules, menjadors, capella, piscines i piscina coberta, nombroses pistes esportives de tota mena, quatre blocs de residències o el paranimf més gran en la data de la seua construcció, amb capacitat per a més de 5.000 persones. Amb el temps, la construcció de col·legis i instituts ha anat buidant les aules d’aquest mastodont educatiu, que actualment alberga l’Institut Valencià de Seguretat Pública i Emergències (IVASPE), el Centre de Formació, Innovació i Recursos Educatius (CEFIRE), un institut, un centre de Formació Professional i dos blocs de residències en ús per a alumnes interns, encara que no ha deixat de funcionar en tots aquests anys.
Es pot concertar una visita gratuïta sol·licitant-la al centre. Telèfon per a fer la reserva: 962 525 540.

GP Cheste

L’última gran cita del campionat de motociclisme se celebra al Circuit Ricardo Tormo, normalment durant el mes de novembre, i atrau més de cent mil persones de tot el món. Destaca la festa de benvinguda a l’afició, que té lloc durant el divendres a la vesprada en la plaça del Doctor Cajal, amb espectacle, paella gegant i benvinguda de la mà de pilots i de la corporació municipal.

Accés lliure, hi ha activitats de mercat, venda de marxandatge, animació, etc., durant tot el cap de setmana.
Més informació (allotjaments, pàrquing, accessos, horaris, programació, etc.) en Tourist Info Cheste.

Construccions de pedra seca i artesania local (brodats i boixets)

L’artesania local es reflecteix sobretot en la indumentària tradicional. Els vestits de xestana que es porten durant les festes patronals i que destaquen pel seu colorit i originalitat estan confeccionats a mà amb tècniques tradicionals de brodats i boixets. Formen part també del folklore xestà els mantons de Manila, els ventalls i les ombrel·les brodades i calades.
La pedra en sec és una tècnica mil·lenària emprada per a la construcció, declarada patrimoni per la UNESCO, que ací pot veure’s en les tradicionals clochas i barraques utilitzades per antics pastors per a resguardar-se i conservar l’aigua principalment o per a delimitar terrenys i parcel·les.
Es poden organitzar tallers i mostres d’aquestes tècniques tradicionals.
Telèfon d’atenció: En Tourist Info Cheste (960 616 261).

Tourist Info Cheste

Carrer María Carbonell 14 C.P: 46380 Cheste
Telf: 960616261- 647318629
Email: cheste@touristinfo.net cheste_tur@gva.es
Web: http://www.cheste.es
Horari:
De L a V de 9.00 a 14.00 h. S i D de 10.00 a 14.00 h.