Select Page

Jarafuel

El municipi està situat a uns 120 quilòmetres de València, a la comarca de la Vall d’Aiora-Cofrents, al sud-oest de la província de València i en el límit amb Castella-la Manxa, que per l’oest confronta amb Albacete. El terme municipal de Jarafuel té una extensió de 107 km2.

Interés turístic:

Paratges pintorescos amb pujols, muntanyes, valls i rius intercalats, a més de fonts interessants.

Fuente Bella
Des de la població i seguint direcció Carcelén, a uns tres quilòmetres, ens trobarem amb una desviació que ens durà per un camí asfaltat fins a la font. Amb el magnífic entorn natural poblat de pins, el visitant pot gaudir del contacte directe amb la naturalesa i de la tranquil•litat que busca.

Fuente del Tobarro
Si continuem pel mateix camí que ens ha dut a Fuente Bella, i a un quilòmetre aproximadament, ens trobem amb la Fuente del Tobarro. Les instal•lacions són perfectes per a poder rebre grups grans, amb zona d’acampada lliure, zones de recreació, fonts, basses, refugi, lavabos i dutxes. Durant l’època d’estiu està ocupada per campaments de xiquets.

Artesania del lledoner
El lledoner és una planta el nom de la qual deriva de l’àrab al mays. Rep també el nom comú d’allidoner, lledó i ladoner, pertany a la família botànica de les ulmàcies i el seu nom científic és Celtis australis. És un arbre de grans dimensions, de fulles ovals lanceolades, de corfa llisa, fruits globulosos comestibles de color negrós i amb un sabor àcid i agradable, sostinguts per un llarg peduncle que reben el nom de lledons, i que a Jarafuel els anomenen lidrones. La fusta, a més de ser prou lleugera, és dura i resistent, característica que la fa idònia per a l’elaboració de determinades eines agrícoles (forques i mànecs) i bastons.

Restes arqueològiques com el Castillico (poblat ibèric).

Gastronomia:

La gastronomia de Jarafuel arreplega la millor tradició de les zones d’interior. Des dels agricultors, els pastors i els nostres avantpassats musulmans, s’ha anat desenvolupant una cultura culinària que arriba a la nostra època amb una identitat pròpia en els costums i les tradicions.

Basada en la qualitat dels productes, com ara corders, porcs, aus de caça i qualsevol classe de llegums i hortalisses cultivades a la nostra horta, podrem degustar uns plats tradicionals i exquisits.
Entre ells destaquen: els gaspatxos, les farinetes de matança, el calducho, els grullos, les toñas, les creïlles en caldo, el trigo tastanao, les faves amb llonganisses, el farcit de matança i l’ajetao.

Més informació: www.jarafuel.es

Ajuntament Jarafuel

Tel.: 962198011