Select Page

Alpuente

Destacats

Castell d’Alpont

Castell d’origen andalusí (encara que probablement anterior) situat sobre una privilegiada talaia a la part alta d’una mola, als peus de la qual s’assenta l’antiga medina d’Albunt i la posterior vila medieval d’Alpuente, envoltada de profunds precipicis. D’aquella magnífica i inexpugnable fortalesa d’origen islàmic queden restes recentment posades en valor i condicionades per a les visites: aljubs, cisternes, pous i cambres que semblen autèntiques masmorres, piques de pedra on es picava la pólvora, etc. Disposa d’un itinerari il·lustrat i les vistes a la gorja del Reguero i l’hàbitat pròxim dels abundants voltors fan de la visita al castell d’Alpuente tota una experiència.

Visita lliure en qualsevol horari.
Més informació i reserves: 650 845 424 o en alpuente@touristinfo.net

Torre Aljama

Forma part del conjunt arquitectònic d’una de les dues entrades principals al recinte emmurallat de la Reial Vila d’Alpuente. Conserva vestigis del seu origen com a portal torrejat de la muralla d’origen andalusí que tancava l’antiga medina d’Albunt. Ajuntament durant segles, actualment s’hi poden visitar els salons de Corts (on es van celebrar en dues ocasions les Corts Valencianes en el s. XIV), el saló consistorial, el saló de plens, els calabossos i masmorra, com també les magnífiques algepseries del segle XIV que adornen els sostres de tots els salons.

Visites: dissabtes, diumenges i festius a les 12 h; també els dissabtes a les 16.30 o les 17 h, en horari estiuenc.

1 € visita només a la torre, 5 € visita completa de la Ruta de la Taifa.

Més informació i reserves: 650 845 424 o en alpuente@touristinfo.net

Aqüeducte dels Arcs

Situat a poc més de 2 km de la vila en direcció la Iessa. És originari del s. XIV, d’estil gòtic, i compta amb 13 arcades. Fins fa unes dècades l’aigua corria per ell a través de la séquia major que proveïa d’aigua la vila d’Alpuente, tant per a la població com per a regar l’històric sistema d’horts escalonats.

Visita lliure en qualsevol horari.

Més informació i reserves: 650 845 424 o en alpuente@touristinfo.net

Miradors de la Veleta, el Portillo i la Bomba

Alpuente compta amb uns magnífics miradors des del sud de la vila medieval cap a la gorja del Reguero i cap al paisatge cerealista de Los Campos, entremesclat amb zona forestal i fluvial (miradors d’Ángel Comes, Pilat i el Portillo) i des de dalt de la mola de Sant Cristòfol, des d’on s’obté una espectacular perspectiva de la vila monumental i de bona part de l’extens terme municipal d’Alpuente (Mirador de la Veleta).

Visita lliure en qualsevol horari.
Més informació i reserves: 650 845 424 o en alpuente@touristinfo.net

Altres llocs d'interés deAlpuente

Museu paleontològic

Es tracta d’un espai dinàmic amb capacitat per a informar i alhora emocionar tot aquell que el visite. De manera amena, clara i senzilla s’introdueixen alguns conceptes bàsics per a poder entendre millor les troballes i el treball portat a terme pels paleontòlegs. S’hi poden contemplar els ossos dels dinosaures que s’han recuperat en les excavacions paleontològiques. El museu pretén donar a conéixer el món de la paleontologia a Alpuente i a la comarca dels Serrans. Entre altres, compta amb fòssils de dinosaures sauròpodes, teròpodes, estegosaures i ornitòpodes, alguns pertanyents a jaciments rellevants dins la península Ibèrica com el del sauròpode de Baldovar o el primer estegosaure trobat al país.

Visites: dissabtes, diumenge i festius a les 13.30 h i dissabtes a les 18.00 h (18.30 h, a l’estiu).
Preu de l’entrada: 2,5 €, menors de 5 anys gratis.
Més informació i reserves: 650 845 424 o en alpuente@touristinfo.net

El savinar de la Cañada Pastores

El paisatge de l’extrem nord del terme municipal d’Alpuente està dominat per un savinar que s’estén entremesclat amb camps de cereal i d’ametlers, un laberint de camins, vies pecuàries i sendes tradicionals i unes comunitats humanes vives (llogarets de la Cuevarruz, La Almeza, La Canaleja o La Torre) i unes altres que ja no ho estan, com els antics assentaments pastorals de Pozo Marín i Cañada Pastores. No espere el vianant trobar un frondós bosc com si es tractara d’una pineda o una roureda, ja que la savina turífera, la més abundant a la zona, a causa dels condicionants climàtics i edafològics del lloc i a les seues pròpies característiques, com és el potent sistema radicular, forma boscos clars. Allí podem observar exemplars monumentals, alguns d’entorn de mig mil·lenni, en certs racons i paratges molt valorats pels senderistes.

La guia que està en la web d’Alpuente turístic: https://tweelinked.files.wordpress.com/2021/03/2021_03_06_pr-cv331_lastravinas-2.pdf
La Ruta del Savinar que realitza Invesrural: https://invesrural.es/trip/ruta-de-canada-pastores-alpuente/
Ruta del Savinar: 7€ per adult i els menors de 12 anys, gratis.
Reserva: 601 376 223 / invesrural@gmail.com

l cel nocturn serrà

La qualitat del cel serrà sobre Alpuente es troba acreditada per pertànyer a la Reserva Starlight de Gúdar-Javalambre. Hi ha una empresa que fa observacions del cel serrà a través de l’activitat «Entre Dinos y Estrellas». Amb telescopis en posició i de la mà d’Astrexperiència es pot aprendre a localitzar constel·lacions i estreles. Observarem Saturn i Júpiter, com també nebuloses llunyanes on estan naixent estreles o galàxies a milions d’anys llum de distància.

Horari de la visita: depenent de l’època de l’any, les activitats comencen entre les 18 i les 22 h.
Preu de l’entrada: 15 € adults, menors gratis.
Reserva: 635 049 546

YJaciments de petjades de dinosaure

Al municipi d’Alpuente es troba el jaciment amb petjades de dinosaure de Corcolilla, declarat Bé d’Interès Cultural l’any 2006. En l’actualitat el jaciment està adequat per a la visita, amb passarel·les, una àmplia zona d’aparcament i plafons explicatius. Ací trobem nombroses petjades i rastres realitzades fa uns 145 milions d’anys per diferents dinosaures herbívors i carnívors de talla menuda i gran. En una visita guiada al jaciment el visitant podrà entendre millor com van arribar a formar-se aquestes petjades, quins dinosaures les van fer i com van poder conservar-se. També està el jaciment de la Cañada París on, a més, hi ha petjades de sauròpode, i és perfectament accessible amb cotxe i està il·lustrat.
Més informació: 650 845 424 o en alpuente@touristinfo.net

Horts medievals

Es tracta d’un conjunt d’aterrassaments agrícoles datats del primer període d’ocupació islàmica. Es localitzen al vessant oest de la costera del mont de San Cristòfol, el seu escalonament s’adapta a l’orografia del terreny i aconsegueix aprofitar la corba de nivell marcada pel naixement de l’aqüífer, i permet així la lliure circulació de les aigües provinents de la Séquia Mare. La irrigació dels diferents horts seria mitjançant inundació. Aquests horts medievals d’Alpuente són un exemple perfecte de l’alt nivell de desenvolupament que va aconseguir l’enginyeria hidràulica islàmica i són, sens dubte, una de les «joies vives» del municipi, ja que més de mil anys després de la seua construcció es continuen treballant de la mateixa manera, sense necessitat de mecanització del sistema de reg. La seua extensió total supera les 9 hectàrees, i presenta unes dimensions que oscil·len entre 300 i 500 metres quadrats per hort.

Es poden visitar recorrent el camí dels Horts Medievals que comença al parc on està la maqueta de l’estegosaure. L’itinerari, d’uns 500 m, amb un bon ferm per a carrets de xiquets i cadires de rodes, està senyalitzat i il·lustrat amb plafons i codis QR.

Més informació: 650 845 424 o en alpuente@touristinfo.net

Museu Etnològic

El Museu Etnològic està situat en un forn del segle XIV que va funcionar fins a l’últim terç del segle XX i conserva uns arcs gòtics bellíssims. Aquest edifici es va construir a partir d’un privilegi de l’infant Joan, atorgat a Saragossa el 27 de febrer de 1378, que feia referència a la concessió d’un forn al raval d’Alpuente, perquè s’havia destruït en la guerra amb Castella i l’existent no era suficient per a la «multitud d’habitants» que llavors albergava la vila. El museu acull una mostra molt diversa d’objectes: eines de cultiu, elements que s’usaven per a l’elaboració del pa…, utensilis que fa alguns anys s’utilitzaven en la vida quotidiana de tota la comarca i, la major part dels quals hui han quedat en desús. L’exposició permanent se centra en la gestió comunal del territori i en el cicle del cereal. El museu es va reformar el 2017 en col·laboració amb el Museu Etnològic de València.
Horari de la visita: dissabtes a les 12.45 i a les 17.15; diumenges a les 12.45; dilluns i divendres amb reserva prèvia.
Preu de l’entrada: 2,5 €, menors de 4 anys gratis.
Reserva: : 650 845 424 o en alpuente@touristinfo.net

Tourist Info Alpuente

Avd. Jose Antonio, 19
Telf.: 962101228
E.mail: alpuente@touristinfo.net