Select Page

Castielfabib

Recorregut per Castielfabib, començament del regne de València, on descobriràs racons amb aire medieval, les seues cases, els seus paisatges, les seues gents, la seua gastronomia. Conviure amb la naturalesa en un estat semi salvatge, els seus rius nets i clars, les seues terres de fronteres, el seu patrimoni monumental, mediambiental, gastronòmic, el seu folklore i tradicions tan diferents i úniques, el volteig humà, la Setmana Santa, la nit de les “Hachas”.

Destacats

L’església fortalesa de la Mare de Déu dels Àngels

L’església fortalesa de la de la Mare de Déu dels Àngels està considerada com l’edificació més rellevant de la població a causa de la seua gran grandària i la seua posició estratègica.

Es tracta d’un bon exemple d’església de reconquesta fundada per l’Ordre de l’Hospital a inici del segle xiii,  partir d’una torre musulmana que es trobava en aquest lloc.
L’església compta amb quatre estances superposades, la forja, el magatzem, el graner i l’església (les tres primeres són de propietat privada).

Actualment l’església presenta l’estructura gòtica inicial, amb una sèrie d’arcs faixons de pedra, coberta de fusta i algunes pintures gòtiques datades en el segle xiii.

De notable interés és, així mateix, el volteig humà de campanes que es realitza en el campanar d’aquesta església en diversos moments de l’any, com en la festivitat de Sant Guillem, en el matí de Pasqua de Resurrecció o durant la festivitat de la Mare de Déu de Tejeda el dia 8 de setembre.

L’església es pot visitar contractant el servei de visita guiada (a demanda) a través del telèfon 978 783 100 o escrivint a turismo@castielfabib.es

La visita té un preu estipulat de 3 € i inclou un recorregut complet pel recinte emmurallat de la vila de Castielfabib. 

Castell de Castielfabib

Es tracta d’un castell d’origen musulmà situat en un penyal rocós que antany va ser un lloc estratègic, des del qual s’albira tota la vall del Riu Ebrón al seu pas per Castielfabib.

El castell consta de dues parts: la celoquia, el punt més alt i on es trobava la guarnició militar i l’albacar, que compta amb un aljub i servia d’espai segur per a la població en temps de guerra.

La presa d’aquest castell per part de Pere II d’Aragó pot considerar-se l’inici de la conquesta del Regne de València. A més, aquest emplaçament va tindre un paper important tant en la guerra dels Dos Peres (segle xiv) com en la primera guerra Carlina (1840), que va servir de refugi per als carlistes i es va manar dinamitar per la reina Isabel II.

El castell es pot visitar contractant el servei de visita guiada (a demanda) a través del telèfon 978 783 100 o escrivint a turismo@castielfabib.es

La visita té un preu estipulat de 3 € i inclou un recorregut complet pel recinte emmurallat de la vila de Castielfabib.

Recinte emmurallat de Castielfabib

Es tracta d’un itinerari de caràcter patrimonial, senyalitzat degudament, que recorre els estrets carrerons de la vila i que permet al visitant conèixer cadascun dels vestigis del recinte emmurallat medieval que han arribat als nostres dies.

Aquesta ruta permet al turista conéixer de primera mà alguns dels recursos més característics de Castielfabib, com són les diferents torres, els panys de paret, la Casa Abadia, el castell i la imponent església de la Mare de Déu dels Àngels. Així mateix, cadascun dels recursos inclosos en aquesta ruta compten amb un plafó explicatiu per a poder conèixer-los amb més profunditat.

L’interior d’alguns recursos (la casa de la vila, el castell i l’església) es pot visitar contractant el servei de visita guiada (a demanda) a través del telèfon 978 783 100 o escrivint a turismo@castielfabib.es

Hi ha la possibilitat de realitzar aquest itinerari contractant la visita guiada.

La creu dels tres regnes

La creu dels tres regnes és el punt geogràfic de major altitud del terme de Castielfabib (1560 m) i punt limítrof amb les províncies de Conca i Terol. És en aquest lloc on la llegenda conta que, en suposar un punt estratègic entre els regnes de València, Castella i Aragó, ací era on en l’Edat Mitjana els reis es reunien, de manera que cap d’ells eixia del seu territori.

Aquest cim s’emmarca dins del Paratge Natural Municipal de la Mola dels Tres Regnes. Aquest espai, situat en les proximitats d’Arroyo Cerezo, consta de diverses rutes per a poder gaudir d’aquest paratge, de les seues fonts, de es coves, de la flora singular o, fins i tot, sentir-se com els reis i ascendir fins a la creu dels tres regnes.

Altres llocs d'interés deCastielfabib

Recorregut de les empremtes de l’Ebrón

Es tracta d’un itinerari d’uns 5 km, degudament senyalitzat, que discorre pels voltants del riu Ebrón i que permet gaudir dels estrets i profunds canons que es formen al seu pas per Castielfabib.

Aquest recorregut circular permet conéixer una bona part del patrimoni cultural d’extramurs, on destaquen el Convent de Sant Guillem (segle xiv), el Molí de la Vila, l’aqüeducte del canal, les coves i cubos o el medieval accés empedrat a la Vila Vella. A més, hi ha la possibilitat de descendir fins al llit del riu, observar aquest espai tan singular i sentir el plaer del remor de l’aigua.

Pintures rupestres de les Llomes d’Abril

Es tracta d’una ruta circular degudament senyalitzada d’uns dos quilòmetres en un entorn natural màgic: Los Pinares del Rodeno.

Aquest itinerari permet descobrir en un curt passeig pel barranc del Val del Agua diferents moments de la nostra història a través dels recursos de les pintures rupestres de les Llomes d’Abril, murs ibers o construccions vernacles, tot això emmarcat en un ambient on la puresa del bosc és l’única cosa que es respira.

Per a accedir a aquesta ruta és necessari dirigir-se fins al llogaret de la Cuesta del Rato i continuar per una pista forestal que disposa de les degudes indicacions del lloc.

Riberes de l’Ebrón a los Santos

Es tracta d’un recorregut xicotet que segueix el serpentejant curs del riu Ebrón des de la localitat de Castielfabib fins al llogaret de los Santos.

És un camí de dificultat baixa, perfecte per a realitzar en família o després d’un dinar, per a descobrir les hortes i els cultius típics del Racó d’Ademús.

Durant el trajecte hi ha diferents punts d’interés, com l’antiga central elèctrica, les parets argilenques que envolten la vall o el bosc de ribera, que acompanya al llarg del recorregut. Aquest passeig és ideal, a més, per a gaudir de la tranquil·litat i el cant dels ocells.

Tourist Info Castielfabib

Plaza la Villa C.P: 46141 Castielfabib
Telèfon: 97 878 31 00
Fax: 97 878 31 29
Emailrinconademuz@touristinfo.net
Webwww.castielfabib.es
Horari:

Horari: de dimarts a dissabte de 9h a 14h Visites guiades pel casc històric de Castielfabib tots els dissabtes a les 11´30h .