Select Page

Caudete de las Fuentes

Si hi ha alguna cosa que caracteritza a Caudete de las Fuentes, és la seua dilatada HISTÒRIA . En estar situat en una de les rutes naturals de comunicació entre la Meseta i el Mediterrani (“Real Corriol de Bestiars de Madrid a València, coneguda també com a carretera de les “Cabrillas” que parla MADOZ), i el sud i nord peninsular ( Castulone – Valentia per Egelesta . Possible “Via antiga” d’Estrabón III,4,9. Rep 152. ), aquest terme va ser poblat molt intensament des de l’Edat del Bronze. Restes de poblat d’aqueixa època es troben en el turó de la Casa Doñana i en el dels “Villares”, tots dos amb importants establiments ibèrics superposats, que van perdurar fins a poc abans del canvi d’Era i que han proporcionat interessants materials. En el dels “Villares” es va trobar també una gran quantitat de monedes, ja que la ciutat ibèrica comptava amb CECA pròpia. De fet, és una de les poques localitats en les quals es pot seguir fefaentment la seqüència estratrigráfica dels seus jaciments arquelògics des de l’Edat del Bronze (moment en què la localitat va viure la seua màxima esplendor amb la instal·lació de la Ciutat Ibèrica de KELIN, passant per les posteriors etapes romana, la posterior dominació musulmana i, així, fins a arribar als nostres dies…

Gastronomia:

Gaspatxo, morteruelo, “ajoarriero” i “ajoaceite” , brioixos (amb pernil i sardines), truites i mantegades.

Interés turístic:

Església Parroquial, museu, biblioteca, plaça de la Llotja, albereda, fonts , important poblat ibèric, conegut amb el nom de “Villares”, parc i paellers ( Realencos).

Festes:

Són nombroses les festivitats i tradicions, tant cristianes com paganes, que se celebren en la nostra localitat, (Pasqües, Majos, San Isidro, Ramos, Cinquens, Natividad…), per aquest motiu, al nostre poble, a més del sobrenom de “La Capitalilla” se’l conega a vegades com Caudete “de les Festes”. Entre les tradicions, és de destacar la Pasqua de Mones, que consisteix a eixir a la muntanya, a menjar, passar el dia i menjar la típica “Mona de Pasqua” el primer i segon diumenge de Pasqua. A Caudete de las Fuentes, existeixen dos paratges als quals és habitual acudir: el primer diumenge a “Els Pedriches”, i el segon a “La Fuentecilla”. Mereixen una molt especial atenció, per l’afluència de públic que congreguen, tres festivitats. Les dues primeres es corresponen amb la celebració dels copatrons de la Localitat: sant Antoni Abat (amb tradicional crema de foguera en la Plaça Major al gener) i Sant Antoni de Pàdua (amb un tradicional menjar de confraternitat per a tots els veïns del poble per cortesia de l’Ajuntament al juny). Però la més destacada i popular de les nostres festes són les Festes Majors d’Estiu, la denominada “Setmana de la Confraternitat”  i que aconsegueixen congregar, en una sóla nit, a més de 7.000 persones en la nostra localitat. La seua popularitat radica en les populars revetles a l’aire lliure, d’accés gratuït, celebrades en el Passeig de l’Albereda.

Tourist Info Caudete de las Fuentes

Tel.: 962319002 (Ajuntament)