Select Page

Xàtiva

Ciutat amurallada, bresol dels Borja i Josep de Ribera, El Espanyoleto, amb un espectacular Castell i un Conjunt Històric-Artístic, on podràs visitar la Colegiata, el Centre d ́Interpretació dels Borja, El Museu Arqueològic de L ́Almodí, La Casa de L ́Ensenyança, que és el Museu de Belles Arts, la esglèsia de Sant Feliu, d ́època de Reconquesta i situada a la Costa del Castell, on gaudiràs de magnífiques panoràmiques. Recorreguts a través del carrers monumentals, com Montcada, amb Palaus i cases nobiliàries i mil fonts, com la gòtica, a la plaça de la Trinitat, la font dels vint-i-cinc dolls , la font del Lleó,…

Destacats

Castell

Tot i l’origen ibèric i romà, la major part dels murs i de les torrasses que s’han conservat són de tècnica islàmica o d’estil gòtic. Destaca la Porta del Socors, la Capella de la Reina Maria amb la tomba del Comte d’Urgell, la Presó d’Estat dels Reis de la Corona d’Aragó, i la Sala del Duc de Calàbria. La panoràmica des del punt més alt del castell és magnífica: al Nord, la ciutat i l’horta de Xàtiva; al Sud, les terres de secà i les serres Grossa, Mariola i Benicadell; i a l’Oest, la frontera amb Castella. BIC.
Les entrades del Castell es poden comprar a la pàgina web www.xativaturismo.com , al mateix Castell, a l’Oficina de Turisme o als museus.

Des de maig fins a agost:
– De dimarts a diumenge de 10 a 21h
– Setembre de 10 a 20h
Març i octubre de 10 a 19h / Dilluns tancat

Des de novembre fins febrer:
– De dimarts a diumenge de 10 a 18h
– Abril de 10 a 20h
Dilluns tancat

Menors de 8 anys, carnet de la Biblioteca de Xàtiva, guies turístics acreditats: Gratuïta
Reduïda (de 8 a 16 anys, jubilats, discapacitats, carnet jove, estudiants, profesors, families nombroses i grups a partir de 10 persones): 4€
Adults (majors de 16 anys): 6€
Agències de viatges i empreses turístiques: 3,5€
Entrada amb visita guiada al Castell: Suplement de 2€

Col-legiata de Santa Maria o Seu

Aquest temple catedralici de tres naus, creuer i girola es va començar a construir en 1596. De l’exterior cal destacar la Porta dels Escalons en la façana Nord. L’estil manierista de l’edifici ressalta, especialment, en l’absis i en les capelles de la girola. Són excepcionals l’altar del Natzarè, en el creuer Sud, i l’altar major. En el Museu Col·legial, s’exhibeixen nombroses peces de gran valor de les quals destaquen les taules de Santa Elena i de Sant Sebastià, el retaule de Santa Anna o del Papa Calixt III; la Creu Major del segle XIV; el Calze de Calixt III i el Lignum Crucis, i la Custòdia Major del Corpus, anomenada d’Alexandre VIé. BIC.
La Col·legiata cobra 3€ als adults i 2€ als xiquets i grups (mínim 10 persones).

De dimarts a dissabte de 10:30 a 13h / Diumenge i festius de 11:30 a 13h 

Dilluns tancat

Museu de L´Almodí

Museu d’Arqueologia. El Museu Municipal es va instal·lar en 1918 en l’almodí renaixentista, construït per Joan Ribera i Martí Xixalbo entre 1545 i 1548. La sòbria façana és encara gòtica, però en l’elegant pati claustral van utilitzar columnes jòniques i arcs de mig punt. Entre les seues col·leccions arqueològiques cal esmentar un cap ibèric, inscripcions i fragments d’escultures romanes i, sobretot, la famosa Pica Islàmica. BIC.

Des de juny fins a setembre:
– De dilluns a divendres de 9:30 a 14:30h
– Dissabte, diumenge i festius de 9:30 a 14h

Des de setembre fins a juny:
– De dilluns a dissabte de 10 a 14h i de 16 a 19h
– Diumenge i festius de 10 a 14h

Menors de 8 anys, carnet de la Biblioteca de Xàtiva, guies turístics acreditats: Gratuïta
Reduïda (de 8 a 16 anys, jubilats, discapacitats, carnet jove, estudiants, profesors, families nombroses i grups a partir de 10 persones): 2€

Casa de L´Ensenyança.

Museu de Belles Arts. Construïda en 1758 per l’Arquebisbe Mayoral per a col·legi de xiquetes. És un edifici de portada barroca de pedra i pati central. Des de 2015 conserva les col·leccions artístiques municipals entre les quals destaquen les restes escultòriques de la Capella de Calixt III, taules gòtiques, escultures, la Sala del Palau de Pinohermoso (d’època almohade), llenços de Ribera L’Espanyoleto, Reni, Mazo, Giordano, Vicente López o Benlliure, una col·lecció de pintura barroca propietat del Museu del Prado, i el famós retrat de Felip Vé, hui convertit en símbol de la ciutat, penjat cap per avall com a conseqüència de la memoria històrica de la ciutat de Xàtiva, que no oblida el seu passat.

Des de juny fins a setembre:
– De dilluns a divendres de 9:30 a 14:30h
– Dissabte, diumenge i festius de 9:30 a 14h

Des de setembre fins a juny:
– De dilluns a dissabte de 10 a 14h i de 16 a 19h
– Diumenge i festius de 10 a 14h

Menors de 8 anys, carnet de la Biblioteca de Xàtiva, guies turístics acreditats: Gratuïta
Reduïda (de 8 a 16 anys, jubilats, discapacitats, carnet jove, estudiants, profesors, families nombroses i grups a partir de 10 persones).2€
Adults (majors de 16 anys).4€

Altres llocs d'interés deXàtiva

Espai Borja.

Antic Hospital Reial/Centre d’Interpretació Borja. S. XV-XVI. La seua façana conjuga elements de diferents èpoques i estils, formant una harmoniosa composició. A l’interior, es conserva la volta de la Capella de l’Assumpció. BIC. La Ruta dels Borja permet seguir la petjada d’una de les famílies més poderoses del Renaixement, que assolí fama universal amb els papes Alfons de Borja Calixt III i el seu nebot Roderic de Borja Alexandre VI. A través de l’art i l’arquitectura, la Ruta recorre el llegat dels Borja per terres valencianes. Sens dubte una de les millors maneres d’apropar-se als personatges històrics és recórrer la ciutat on van nàixer i viure, i això es pot fer a Xàtiva com enlloc més.

De dimarts a dissabte de 11 a 14h i de 16 a 18h
Diumenge i festius de 11 a 14h
Dilluns tancat

Museo del Corpus Christi

Documentada en el segle XIV, és una de les més antigues de la Comunitat Valenciana. A partir de la dècada de 1980 s’inicià la recuperació d’aquesta processó, camí que ha portat al seu esplendor actual. Alumnes de les escoles es preparen durant setmanes per a executar les danses, molt nombroses. En la part religiosa desfilen molts personatges que representen escenes bíbliques. Altre element significatiu és l’enramada, en què abans del pas de la processó els veïns escampen pel carrer plantes aromàtiques, a mode de catifa vegetal.

De dilluns a dissabte de 10 a 14h i de 16 a 19h
Diumenge i festius de 10 a 14h

GRATUÏT

Església de Sant Feliu

Va ser construïda cap a l’any 1269 amb la técnica i l’estil característic de la reconquesta. Són dignes de menció l’atri, sostingut per columnes romanes de marbre rosa, la portada romànica i els arcs diafragmàtics d’excepcional amplada. El retaule de l’altar Major, és de finals del segle XV, del Mestre de Perea. L’actual església ocupa el lloc de la Basílica Episcopal de l’antiga Saetabis. BIC.

Des de maig fins a setembre:
– De 10 a 13h i de 16 a 19h
– Diumenge i festius de 10 a 13h
Dilluns tancat

Des d´octubre fins a abril:
– De 10 a 13h i de 15 a 18h
– Diumenge i festius de 10 a 13h
Dilluns tancat

GRATUÏT

Cova Negra

En el meandre més ampli del riu Albaida apareix el jaciment arqueològic de la Cova Negra, llar de l’home de Neandertal en el paleolític. La cova rep el nom pel color fosc de les parets. En l’interior s’han trobat restes humanes i pintures; ens trobem en un espai d’importància fonamental per comprendre la cultura del mosterià i la realitat dels neandertals. En el Museu de l’Almodí s’exhibeix una reproducció exacta d’un os parietal de l’època, descobert a la cova.

Conjunt Històric-artístic

Xàtiva fou un important municipi romà i més tard visigot I àrab. L´actual centre historic s´originà cap al segle X I fou emmurallat en el XI. Jaume I la conquistà en 1244. Assolí gran esplendor durant l´Edat Mitjana de la qual conserva restes artístiques abundants. Gaudeix del títol de Ciutat des de 1346. En ella nasqueren els papes de la familia Borja, Calixt III i Alexandre VI i el pintor Ribera, “L´Espanyoleto”. El 1707 sofrí la venjança de Felip V, vencedor de la Guerra de Sucessió a la Corona d´Espanya; fou incendiada i els seus habitants expulsats, per la qual cosa bona part dels seus edificis foren construïts durant el segle XVIII.

Costa del Castillo

Pujada a la part més alta del Castell, albirant la panoràmica que va seduir a Jaume I. En l’ascensió, l’església de Sant Feliu (s.XIII ) amb els seus retaules gòtics i el Mirador del Bellveret, límit de la ciutat fins al segle X i del primitiu circuit de muralles que encara es conserva en part.
Pujant una mica més, La Nevera, del segle XVIII, la Cova dels Gotetes i la Cova dels Coloms.

Tourist Info Xátiva

Avda. de Selgas, 2
46800
Tel: 962273346
Email: xativa@touristinfo.net
Web: http://www.xativaturismo.com
Horario:
De martes a jueves de 10 a 17 h ; viernes de 10 a 18 h,y sábados, domingos y festivos de 10 a 14 h