Select Page

Alzira

El patrimoni i la història d’Alzira marquen el seu passat. Els seus monuments, la seua Vila, les muralles, els seus palaus i cases senyorials, la seua gastronomia, els seus Paratges Naturals Municipals “La Murta” i “La Casella”, les seues festes patronals i de barris i partides, la festivitat de les Falles d’Alzira declarades Festa d’Interés Turístic Nacional, Bé d’Interés Cultural, i Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO, la Setmana Santa d’Alzira declarada Festa d’Interés Turístic Nacional, la Tamborada declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat i l’alegria i calidesa de la seua gent, conviden a visitar la nostra ciutat.

Destacats

Falles d’Alzira

Les Falles d’Alzira estan declarades Festa d’Interès Turístic Nacional des de l’any 2005; Bé d’Interés Cultural el 2015, i des del 2016 són Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. Això és gràcies a les trenta-cinc comissions i a un cens de més de set mil fallers i falleres que estan coordinats per la Junta Local Fallera. Els dies 16, 17, 18 i 19 de març són els dies grans de les Falles amb diverses activitats: la Plantà, el lliurament de premis als monuments, les desfilades amb les xarangues de música, l’ofrena de flors a la Mare de Déu del Lluch, el ball del pasdoble, les mascletades i la Cremà. Una setmana màgica en la qual es respira un ambient impregnat per l’olor de la pólvora cremada, dels apetitosos bunyols o dels saborosos arrossos valencians. L’evolució pròpia de la festa ha propiciat la creació del Museu Faller.
Telèfon d’informació: 962 419 551 (Tourist Info)

Setmana Santa i Tamborada

La Setmana Santa d’Alzira, declarada Festa d’Interés Turístic Nacional des de l’any 1988, compta amb díhuit confraries i germandats que trauen al carrer vint-i-cinc passos processionals que són vertaderes obres d’art. El Pregó és el tret d’eixida a un festeig que viu els seus moments àlgids en la processó del Diumenge de Rams, un acte molt colorista en el qual es fa una representació teatral, com també en la processó general del Sant Enterrament, el Divendres Sant, a la qual acudeixen fins a quaranta mil persones.
En la Setmana Santa un element essencial i de gran importància és el tambor, que s’ha anat integrant en forma de bandes de tambors. L’any 2011, la Tamborada local alzirenya va ser declarada Bé d’Interés Cultural Immaterial, i el 2018, amb la resta de les tamborades nacionals, Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la Unesco.
Més informació: Tourist Info Alzira (962 419 551)

Festes patronals de Sant Bernat

Els patrons d’Alzira, Sant Bernat, Maria i Gràcia, tenen la seua celebració al mes de juliol. Commemoren el martiri dels sants patrons de la ciutat, Bernat i les seues germanes Maria i Gràcia. De totes les activitats de tipus artístic, cultural i esportiu que es duen a terme, destaquen per la seua popularitat els festivals musicals del camp de Venècia, amb l’actuació de grups musicals de moda. En el vessant religiós, les festes es viuen amb la solemnitat d’un novenari en honor dels patrons i la processó general del dia 23 de juliol. Com a recomanació, no us podeu  perdre la processó de Sant Bernat, els festivals nocturns i la baixada de la Mare de Déu de la Muntanyeta. També destaquen les festes de la Patrona Santa Maria del Lluch, celebrades al setembre al santuari situat a la Muntanyeta de Sant Salvador i a les parròquies.

Més informació: Tourist Info Alzira (962 419 551)

Rutes i senderisme

La ciutat d’Alzira compta amb nombroses zones verdes per a l’esplai i l’esbarjo dels veïns i visitants. Els paratges naturals municipals de la Murta i la Casella són llocs de visita obligada per als amants del senderisme. La Murta està emmarcada en un bell paratge natural, les històriques ruïnes del monestir jerònim de la Murta (BIC), del segle XIV, on destaca la Torre dels Coloms. La vall de la Casella es troba entre les serres de la Murta i de les Agulles. La vall es caracteritza pels espectaculars relleus muntanyencs, on s’alternen els cims de les Agulles, les Creus i la Ratlla.
Així mateix, Alzira ofereix un ampli ventall de rutes de senderisme, com el Pas del Pobre, la Creu del Cardenal i el Cavall Bernat, la Ruta dels Monestirs, el Pic de la Ratlla, la Ruta Bernardina, el Camí de Sant Jaume de Llevant o el Camí del Cid, entre moltes altres.
Telèfon d’informació: 962 419 551 (Tourist Info)

Altres llocs d'interés deAlzira

La vila d’Alzira i el seu patrimoni

El centre històric de la ciutat d’Alzira, conegut localment com el barri de la Vila, està declarat Bé d’Interés Cultural (BIC) amb la categoria de conjunt històric i compta amb una trama urbana medieval en la qual queda reflectida la seua evolució històrica. En aquest barri podem trobar nombrosos monuments i llocs de gran interés com l’Ajuntament d’Alzira, la plaça Casassús, l’església de Santa Caterina, l’antic hospital i convent de Santa Llúcia, el Museu Faller i el Museu Municipal, entre altres. No es pot deixar de fer una visita a les històriques muralles d’origen almohade, considerades BIC i Patrimoni Històric d’Espanya des del 1985. També és imprescindible una visita al MUMA, museu municipal, i al Museu Faller.
Horaris: de dimarts a divendres, d’11 a 13 h; dimecres, també de 17 a 20 h. Entrada gratuïta.
Més informació: Tourist Info Alzira (962 419 551)

Passeig Fluvial

Passat el pont sobre el riu Xúquer es construeix una escala i una rampa d’accés a la marginal del riu amb els pendents adequats per a facilitar l’accés a les persones de mobilitat reduïda (PMR).
Des d’aquest punt fins a l’estació de Renfe s’ha creat un passeig fluvial per a vianants i ciclistes que constitueix la vora urbana d’Alzira al costat del Riu Xúquer, punt des del qual s’observa la gran varietat de fauna i flora que hi ha en aquest llit.
Aquest passeig es materialitza mitjançant un recorregut empedrat per als vianants i un carril bici de formigó. També s’ha habilitat una zona de jocs infantils i es pot observar un monument de Leonardo Borrás, al·legoria del riu al seu pas per Alzira.
Més informació: Tourist Info Alzira (962 419 551)

Festes de barris i partides

Es tracta de festes populars als barris urbans i a les partides rurals on encara queden veïns que es resisteixen als canvis moderns i continuen defensant les seues tradicions i els seus costums. A causa de la gran quantitat de festes de barris es va crear la Junta Coordinadora (FBP) per a organitzar l’ordre de celebració d’aquestes, la qual agrupa vint-i-dos associacions distribuïdes en tretze dels barris urbans i nou de les partides rurals de la ciutat d’Alzira, amb uns mil cinc-cents festers inscrits.
Els diferents actes van des del mes de juny fins a l’octubre, i mostren l’arrelament més profund de la seua gent i l’orgull de pertànyer a un determinat barri de la ciutat. Destaquen les processons, les revetles, els concursos esportius, els concursos gastronòmics i els castells de focs artificials, entre altres.
Més informació: Tourist Info Alzira (962 419 551)

Moros i Cristians

Una animada festa recuperada que gaudeix de continuïtat des de l’any 2001 i que cada any guanya més membres i seguidors. Animades comparses mores, cristianes i de contrabandistes desfilen pels carrers del centre històric de la Vila, barri declarat Bé d’Interés Cultural, i les principals avingudes de la ciutat. Les esquadres de moros i cristians recorden el passat històric d’Alzira, amb danses, elements guerrers i les figures del rei Jaume I i na Violant d’Hongria. Tot això acompanyat del contagiós ritme dels timbals i de les bandes de música. Cal destacar l’ensordidora despertada de l’Arcabussada o la degustació de l’apetitosa olla moruna.
Més informació : http://www.morosicristiansalzira.com/

Més informació: Tourist Info Alzira (962 419 551)

Gastronomia

La gastronomia alzirenya és alegre i variada, no es tracta d’una cuina complicada ni costosa. L’arròs és el protagonista indiscutible, especialment en les paelles i altres varietats com l’arròs al forn i l’arròs caldós. Per a les postres es reserven els gelats, els dolços i la fruita del temps, on destaca la taronja, la reina per excel·lència. Al Nadal es fa el tradicional putxero, els pastissets de moniato, d’anís i el torró de panet; durant les Falles s’elaboren els bunyols de carabassa; a Setmana Santa, l’arnadí de moniato i carabassa o les mandonguilles d’abadejo i a Pasqua és tradicional la reganyà feta de carabassa. A Sant Dionís se celebra la Mocadorada i és el moment dels dolços de massapà que representen fruites i hortalisses i dues figures: la piuleta i el tronador. A Alzira se celebra anualment el Concurs Nacional d’Espardenyà que reuneix els millors cuiners del moment.
Més informació: Tourist Info Alzira (962 419 551)

Tourist Info Alzira

Plaza del Reino. 46600 Alzira.
Tel.962419551
alzira@touristinfo.net


Tourist Info Alzira

Plaza. Plaza Mayor s/n. 46600 Alzira.
Tel: 961116776
alzira-plaza@touristinfo.net