Select Page

Venta del Moro

Venta del Moro, declarat municipi Reserva de la Biosfera per la UNESCO, posseeix innombrables atractius i recursos amb els quals poder gaudir en plena naturalesa. Àmplia xarxa de senderes homologades, tant per a fer-los a peu com amb bicicleta de muntanya, activitats de turisme actiu en el riu com rafting, canoa, piragua, caiac, SUP en el Cabriel, descens de barrancs, etc. Àmplia oferta gastronòmica, visita a cellers i degustació de vins. A més comptem amb més de 100 exemplars d’arbres i conjunts arboris monumentals. Àmplies zones per a gaudir de la contemplació de les estreles sense contaminació lumínica i paisatges meravellosos de vinyes i muntanya.

Destacats

Ruta d’Arbres Monumentals i singulars

Es tracta d’una ruta senderista dividida en dos trams, d’una longitud total de 28,50 km, tots dos circulars, de dificultat mitjana. Durant el recorregut d’aquesta ruta es poden apreciar quasi 50 exemplars dels més de 100 catalogats. Es tracta d’arbres o conjunts arboris que destaquen sobre els de la seua espècie per la seua edat, per les seues dimensions, pel seu port o per les seues connotacions culturals, simbòliques o històriques.
Visitable: Sí
Entrada: No

Reserva de la Biosfera de la Vall del Cabriol

El passat 19 de juny de 2019, el Consell Internacional de Coordinació del Programa sobre l’Home i la Biosfera de la Unesco, va certificar que la Vall del Cabriol entrava a formar part integrant de la Xarxa Mundial de Reserves de la Biosfera. Venta del Moro, com a municipi pel qual el riu Cabriol discorre al llarg de 55 km, és part integrant d’aquesta reserva i aporta a aquesta nombrosos i molt valuosos elements que enriqueixen de forma indiscutible aquesta merescuda catalogació. Els tipus d’ecosistemes i paisatges principals del nostre planeta estan representats en aquesta Xarxa, la qual està consagrada a la conservació de la diversitat biològica, a la investigació científica i a l’observació permanent, com també a la definició de models de desenvolupament sostenible al servei de la humanitat. Participar en la Xarxa Mundial facilita la cooperació i els intercanvis a nivell regional i internacional.
Visitable: Sí
Entrada: No

Destinació turística Starlight

Les destinacions turístiques Starlight es defineixen com a llocs visitables amb bones condicions per a la contemplació de les estrelles, els quals, en estar protegits de la contaminació lumínica, són aptes per a acollir iniciatives turístiques relacionades amb la contemplació del cel com a part essencial de la naturalesa. No solament han d’acreditar la qualitat del cel i els mitjans per a garantir la seua protecció, sinó també les infraestructures adequades i activitats relacionades amb l’oferta turística: l’allotjament, els mitjans d’observació disponibles al servei dels visitants, la formació del personal encarregat de la interpretació astronòmica i de la seua integració amb la naturalesa nocturna, etc. La Fundació Starlight ha certificat Terra Boval com a destinació turística Starlight; per tant, el nostre municipi, com a integrant de Terra Boval, adquireix la catalogació com a destinació turística Starlight per comptar amb un cel privilegiat i per tindre una baixa contaminació lumínica, la qual cosa afavoreix l’observació d’estrelles, planetes i altres cossos celestes.
Visitable: Sí
Entrada: No

Parc Natural de les Gorges del Cabriol

El Parc Natural de les Gorges de Cabriol, amb una extensió de 31.446 hectàrees, té el riu Cabriol com a eix vertebrador, el qual forma una frontera natural entre les comunitats autonòmiques valenciana i castellanomanxega. Venta del Moro aporta al Parc Natural 13.604 hectàrees (43,26 % del total del PN) i el riu Cabriol discorre al llarg de 55 km pel nostre terme municipal. És un dels espais naturals més significatius del territori valencià, d’una importància singular per la seua flora, fauna, paisatge, característiques geològiques i valors socioeconòmics i culturals vinculats al medi rural tradicional. L’escassa pressió antròpica i la presència d’aigua de gran qualitat converteixen aquest espai natural en una zona d’elevat interès, el qual alberga ecosistemes d’un alt valor ambiental, molt rics en espècies singulars; entre aquests cal destacar els ecosistemes riparis, penyes i matolls, que configuren un mosaic d’una bellesa extraordinària.
El Parc Natural forma part de la Reserva de la Biosfera de la Unesco de la Vall del Cabriol, declarat al juny de 2019.
Visitable: Sí
Entrada: No

Altres llocs d'interés deVenta del Moro

Centre d’Interpretació del Parc Natural Gorges del Cabriol

El Centre d’Interpretació i l’Oficina Tècnica disposen d’una exposició, en la qual el riu Cabriol és el protagonista d’aquest ecosistema singular i en la qual podràs descobrir els diferents ambients que integren l’espai natural protegit, flora, fauna i geologia, i conèixer l’important Patrimoni de l’Aigua que es troba al Parc.
En l’exposició, molt visual, es contemplen aspectes de la biodiversitat natural i cultural i es representen els diferents hàbitats i la relació de l’home amb el mitjà en aquest territori; es tracta de promoure comportaments respectuosos i actituds positives cap a la conservació. Tant en l’exposició com en l’edifici s’ha prestat una atenció especial al visitant discapacitat físic i sensorial, i s’ha comptat amb els equipaments amb la màxima accessibilitat. El Centre d’Interpretació compleix un doble objectiu, d’una banda és un espai per a l’educació ambiental i la divulgació dels valors ambientals i culturals, al mateix temps que un producte turístic per al desenvolupament socioeconòmic dels municipis que integren el Parc Natural.
Visitable: Sí
Telèfon: 963 189 222. Mòbil, 639 202 112. Fax: 962 185 004.
C/ Sindicat Agrícola, S/N
46310 Venta del Moro
Adreça electrònica: hoces_cabriel@gva.es
Web: https://parquesnaturales.gva.es
Horari:
. De dilluns a divendres: de 9.00 a 14.00 hores
· Caps de setmana i festius: de 9.00 a 14.00 hores
Entrada: No

El Judes, Bé Immaterial de Rellevància Local

Els judes són una de les manifestacions antropològiques vinculades a la Pasqua. Són ninots de palla, tradicionalment confeccionats pels quintos i —des de temps recents— també pels quintos de l’any, els quals usen robes velles associades a faenes agrícoles. La confecció es realitza el mateix Dissabte de Glòria i pretén simbolitzar el tràgic final de l’apòstol traïdor i suïcida. En el cas de Venta del Moro, el ritual sempre s’ha limitat a la confecció d’un únic Judes.
El ritual s’inicia la nit del Dissabte de Glòria, amb el volteig manual i el repic general de campanes. Els xics i les xiques quintos dediquen la mateixa nit a adornar les talles del Xiquet i de la Mare de Déu, que eixiran l’endemà al matí a la processó de la Trobada. Un poc abans de l’alba, els quintos procedeixen a penjar el Judes a la part alta del campanar. A les 9 del matí del Diumenge de Resurrecció ix la processó des de l’església parroquial. Quan les imatges de la Mare de Déu i del Xiquet s’encontren, la banda de música interpreta l’himne nacional i els assistents aplaudeixen. Les dues imatges passen sota l’enramada i enfilen carrer a dalt, tenint ja en perspectiva el campanar amb el Judes penjat. A la plaça de l’Església, estant presents les dues imatges i abans de res el públic, la xicalla espera amb pals d’acàcia, lledoner o un altre material, la caiguda del Judes. Els quintos tallen la corda del Judes, que cau campanar a baix i és apallissat pels xiquets i xiquetes quan toca el terra. Després d’uns breus minuts, un quinto agafa el falciot i arrossega el judes pels carrers de la població, seguit per una munió de xiquets i adults. Els xiquets continuen amb els seus pals ajusticiant el judes. Finalment, el judes arriba al marge de la rambla Albosa, i, davant de la font dels Desmais, font vella de proveïment local i factor nuclear de població, un adult cala foc al judes mentre els xiquets el continuen apallissant fins a la seua extinció definitiva.
Visitable: Sí
Entrada: No

Els Mayos, Ben immaterial de Rellevància Local

Es tracta d’una tradició que se celebra la nit del 30 d’abril a les 00.00 hores i que s’ha mantingut inalterada al llarg dels anys. Les estrofes del cant s’han transmès de forma oral entre generacions. Se celebra tant a Venta del Moro com a les pedanies de Casas del Rey i Jaraguas. És un cant que es fa a la porta de l’església.
Els mayos són extenses composicions literàries cantables d’origen culte, d’origen castellà, que entren a formar part de la literatura popular tradicional per mitjà de la transmissió oral. 
L’extens text d’un clàssic mayo dedica la major part de les seues estrofes a la lloança i adulació que, de forma tòpica, es fa de la bellesa femenina per mitjà de la seqüència del retrat, coneguda popularment com el retrat; pintar la dama o pintar la gràcia. Paral·lelament al mayo profà, dedicat a les joves, hi ha a Venta del Moro, Jaraguas i Casas del Rey, el mayo de la Mare de Déu, considerada pels rondaires com una donzella més del poble, a la qual se li assigna per maig (espòs) Sant Josep.
El ritual posseeix el seu moment culminant de la festa dels mayos la nit del 30 d’abril, en la qual, en tocar les dotze i donar pas al mes següent, s’inicia el cant dels mayos a la Mare de Déu. En aquest acte estan presents la majoria dels habitants de la població, els quals tornen a les seues cases una vegada conclòs el mayo religiós i deixen sols els qui tenen la missió de rondaires, que a Venta del Moro i a Jaraguas està a càrrec dels mossos que es troben en quintes, com un ritu de pas més. Després d’acabar el mayo a la Mare de Déu, segueix la ronda per a cercar els domicilis de les joves pels carrers i places de la població, a les quals han de cantar i aparellar per mitjà dels mayos.
Visitable: Sí
Entrada: No

La Foguera del 9 de desembre, Ben immaterial de Rellevància Local

Es tracta d’una tradició que se celebra el dia 9 de desembre, vespra del dia de la patrona de Venta del Moro. Disposa d’un guió no escrit, interioritzat per la comunitat veïnal, que es compleix amb puntualitat i rigor.
En la confecció i crema participa absolutament tot el poble, sense distinció d’edats i sexe. A la tradicional tala de pins per part dels agricultors s’han incorporat des de 2012 les dones, les quals aporten el seu propi tractor de pins, i també els xiquets, que guiats per adults participen amb les primeres aportacions de llenya a la gran foguera. Sol ser habitual que en tala de pins a la muntanya coincidisquen fins a tres generacions. En el moment de confecció de la foguera, tot el poble acompanya alegrement els més de vint tractors carregats de pins que solen participar, mentre observen com es va descarregant la fusta talada aquest mateix matí. En la cercavila, que es dirigeix cap a la foguera per a donar començament a la crema, participen les autoritats locals, convidats i la banda de la Unió Musical de Venta del Moro.
Visitable: Sí
Entrada: No

Puente de Vadocañas

El pont de Vadocañas, sobre el riu Cabriol, al paratge denominat «Ribera de Vadocañas», manté l’essència del pas de carruatges, mercaderies i bestiar. Va servir de duana entre els regnes de Castella i Aragó i va estar en ús fins al segle xix. És d’una data molt pròxima a 1575.
Pont d’un sol ull, té uns 33 metres de llum (120 peus de buit), i està realitzat en pedra llaurada; cimentat en les mateixes roques dels mateixos marges del riu, està designat com un dels ponts d’aquestes característiques més grans d’Espanya i d’Europa.
Aquest pont de cadirat imponent amb un gran ull se situa actualment al Parc Natural de les Gorges del Cabriol, entre els termes d’Iniesta i Venta del Moro, sobre el riu Cabriol, que exerceix de línia divisòria de termes municipals i autonòmics. El camí reial que passava per Vadocañas era una de les vies utilitzades per a comunicar València amb Madrid, la Manxa i Andalusia, i connectava Requena amb Iniesta, en creuar el Cabriol pel famós pont i fent parada a Venta del Moro.
Visitable: Sí
Entrada: No

Infraestructures de la línia ferroviària inconclusa Baeza-Utiel

Una infinitat de viaductes, ponts, túnels, trinxeres, esplanades i claveguerons solquen l’extens terme.
El ferrocarril Baeza-Utiel havia de travessar l’extens terme de Venta del Moro (272 km²) de sud-oest a nord-est, després de creuar el Cabriol a Los Cárceles, procedent del terme de Villamalea (Albacete). Es tracta de 28 quilòmetres aproximadament que inclouen part del tros 10, els de l’11 al 13 complets i part del 14, que finalitzava ja a Utiel, després d’introduir-se en el terme municipal de Requena. L’itinerari transcorre per un terreny bastant accidentat, que va obligar a la construcció de nombrosos túnels, ponts, pontons, passos inferiors, terraplens, trinxeres… Les dificultats orogràfiques més importants eren salvar el riu Cabriol, avançar entre els grans barrancs de la Derrubiada, sortejar l’escaló orogràfic de la serra de Rubial i prosseguir cap a la Meseta salvant barrancs (Lombardo, Varejo) i rambles (Bullana, Albosa).
En total s’han localitzat i descrit 131 infraestructures al terme de Venta del Moro, tals com viaductes, túnels, ponts de carretera, ponts de camí, ponts de pas inferior per al tren, ponts d’embornal, embornals, claveguerons, canons, vies trinxera, vies terraplè, vies esplanada, estacions, apartadors, fites, pedreres, aqüeducte, desguassos, polvorí i murs de contenció.

Visitable: Sí
Entrada: No

Activitats de naturalesa. Turisme actiu.

Venta del Moro ofereix un ampli ventall de possibilitats per a gaudir d’un turisme d’interior exclusiu a la Comunitat Valenciana.
La seua àmplia oferta d’esports d’aventura (piragüisme, ciclisme (tant de carretera com de muntanya), ràfting, canoa, barranquisme, tresc, caiac, Sup en riu, etc.) és única gràcies a l’entorn natural on el riu Cabriol es converteix en el protagonista principal a causa de la seua combinació d’aigües tranquil·les i braves.
Els pinacles imponents dels Cuchillos del Cabriel aporten una dimensió paisatgística espectacular. Poques experiències poden arribar a ser tan inoblidables com creuar l’antiquíssim pont de Vadocañas, que continua incòlume i facilita l’encreuament de l’indomable Cabriol. 

Però poques sensacions tan extraordinàries com descendir el riu per les seues gorges o bé contemplar-les a vista d’ocell des d’algun dels miradors naturals de la xarxa de sendes que creuen el Parc Natural.
Tot el terme està vertebrat per rutes senderistes homologades per a gaudir-les a peu i amb bicicleta de muntanya.
Tota aquesta xarxa de sendes i rutes, a més de les moltes més que poden realitzar-se, possibiliten la visita a paratges valuosos com les Gorges del Cabriol, el Collao de la Horca, la Font de l’Oliva, el Moluengo, les Salines de Jaraguas, la ruta del barranc dels Embardos, recórrer els arbres monumentals així catalogats i moltes altres més que discorren entre vinyes, camps de cereal, ametlers i olivars, que els fan altament atractius per la varietat dels seus paisatges recorreguts.

Visitable: Sí (es recomana que per a la realització de certes activitats es contacte amb qualsevol de les cinc empreses especialitzades en Turisme Actiu, situades a Venta del Moro)

Entrada: No

Tourist Info Venta del Moro

Tel.: 962185001 (Ayuntamiento)