Select Page

Domeño

El municipi es divideix en dos nuclis: Domenyo vell, situat a la comarca dels Serrans, prop de l’embassament de Loriguilla, i el Domenyo actual, on resideix la població. Dista 63 km de València i té una població de 700 habitants, aproximadament. Són molts els camins que creuen i recorren la muntanya de Domenyo Vell, denominada la Serra, els seus paratges són dignes de recórrer i fotografiar, tant a peu com amb bicicleta, i és recomanable portar un plànol de la zona. En el recorregut veurem muntanyes com l’Ombria Negra, de 1.045 m; la Marioneta, de 740 m; el Bosque, de 584 m, i la Gamarra, de 385 m; a més de fonts: Las Fuentecillas, Jórgola, el Mascán, la Fuente, Los Cerraos, la font de Los Baños de Verche, etc. Prop del poble vell de Domeño es pot veure la impressionant cascada d’aigua que cau des d’una altura d’uns 30 m, confluint amb els rius Túria i Toixa.

Gastronomia:

Els menjars més típics són: la ollica de pueblo (l’olleta de poble), las gachas tostadas (les farinetes torrades) i la sèmola de farina de guixes. En la rebosteria local destaquen los congretes (els congrets), les mantegades i las tortas dormidas (les coques dormides).

Interés turístic:

El Castell és d’origen musulmà i es troba en la part alta d’un turonet prop de Domenyo vell. Va ser rehabilitat durant la primera guerra carlina. Actualment es troba en ruïnes, encara que es conserven els basaments de la torre principal i algunes construccions auxiliars, però sens dubte és el recinte murallat la construcció que millor ha resistit el pas dels anys. Ha sigut declarat Bé d’Interés Cultural. L’Ajuntament, a causa del trasllat del poble de Domenyo, es va instal•lar en un principi en una casa gran del poble de forma temporal, fins que el 1991 es va construir l’Ajuntament actual. Destaquen també l’església de Santa Caterina i Santa Anna.

Festes:

Al maig tenen lloc les festes patronals. El dia 1 és la celebració de Sant Isidre; el dia 2, Santa Caterina; i el 3, la Santa Creu de Domenyo. El 7 d’octubre és el Dia de la Municipalitat de Domenyo. El 25 de novembre, té lloc la festivitat de Santa Caterina. Se celebra una missa i hi ha sopar popular i orquestra.

Tourist Info Camp de Túria

Pla de l’Arc, s/n. Edificio Sede Mancomunidad
Tel.: 962793619
Email: campturia@touristinfo.net