Select Page

Tous

El municipi de Tous és conegut majorment pel pantà sobre el riu Xúquer, que es va afonar en la riuada del 1982. L’any 1979 el poble es va traslladar a la situació actual, a causa de la construcció de la presa de Tous. Dista 14 km d’Alzira, capital de la comarca, i 50 km de València. La seua població és de 1.200 habitants, aproximadament.

Gastronomia:

La gastronomia a Tous és rica, variada i característica de les zones d’interior. Entre els seus plats podem trobar des de les creïlles en caldo amb llorer i l’arròs amb herbes silvestres, fins a menjars típicament de les zones de muntanya com els gaspatxos serrans, les farinetes (gachas) o les migues. Molt coneguts són els seus dolços, entre els quals podem destacar mostachones, capacicos o toñas. També són molt apreciats els pastissets de moniato, les coques fines i la coca de llanda, tots elaborats amb productes naturals de la zona. Cal destacar els embotits, elaborats de forma artesanal, i la mel de romer i de tarongina.

Interés turístic:

A Tous es pot visitar la reconstrucció del portal de l’antiga església de Tous. Aquest portal servia d’accés a l’antiga església, hui en dia sota les aigües del pantà. En el segon nivell trobem una fornícula que alberga la imatge de Sant Miquel Arcàngel, flanquejat per columnes corínties i coronat per un timpà triangular de doble aresta. Es tracta d’un monument de gran valor ornamental de principi del segle XVIII, la construcció del qual va ser promoguda pel baró de Tous i Terrabona, el senyor Jordi Joan de Castellví. Amb la inundació de l’antic poble, la façana va quedar submergida en les aigües del pantà, però l’any 1987 les pedres van ser rescatades i el 2002 es va fer la reconstrucció i la inauguració. Si visitem l’antic assentament de la població, ens trobem amb la torre i el castell, ubicats al el marge esquerre de riu Xúquer, dins dels contraforts meridionals de la zona muntanyosa de la Creu. El castell està declarat Bé d’Interés Cultural des de l’any 2002. Hui en dia, només es poden apreciar les restes del que va ser un important poblat musulmà fortificat. La torre, situada a uns 200 m del castell, encara es manté en peu, a pesar del terratrémol que la va esgarrar de dalt a baix en un dels costats. Un altre lloc d’interés per a visitar és l’embassament de Tous. Les aigües del qual provenen dels rius Xúquer i Escalona. Les aigües són molt netes, idònies per a la pesca i la pràctica del senderisme en el seu entorn, ja que conforma un bell paratge.

Festes:

Les festes patronals de Tous se celebren des del 18 de setembre fins al 2 d’octubre en honor de Sant Miquel Arcàngel. S’organitzen paelles, revetles, concurs de disfresses, misses, processons, etc. El dia 29 és el més important, ja que és el dia del patró. Si cau diumenge, se celebra l’Any Miguelino, quan els veïns del poble porten al llom la imatge del sant pels carrers de la localitat. A mitjan agost se celebra la Setmana Cultural, en què s’organitzen actes per als més majors i els més menuts; a més de conferències, exposicions de fotografia i pintura, la volta a peu, etc.

Tourist Info Alzira

Plaza del Reino
46600, Alzira
Tel.: 962419551
Email: alzira@touristinfo.net