Select Page

Gestalgar

Gestalgar es troba situat a uns 50 km de València. El terme municipal limita: al nord, amb Chulilla; a l’oest, amb Siete Aguas, Chera i Sot de Chera; al sud, amb Chiva i Cheste, i a l’est, amb Bugarra.
Pel nord-oest penetra el riu Túria que discorre encanonat entre l’abrupta serra i origina zones d’interés paisatgístic. La vall s’obri a l’altura de la població i forma una plana fèrtil que es prolonga fins a eixir del terme, on el Túria segueix el seu curs. Encara que són poques les dades sobre els orígens fundacionals de la vila, es creu que és d’origen romà i que es denominava Geste, que significa «tropa a cavall». Al marge dret del riu Túria estava la població d’Algar, d’origen àrab. Al segle VII els àrabs unifiquen les dues poblacions en una sola i li donen el nom de Gestalgar o Chestalgar, com es diu vulgarment.

Interés turístic:

Castell de Los Murones

Restes de la muralla del castell: el castell corona el poble a la ribera esquerra del riu Túria. Domina la vall des de la seua elevació i controla els accessos i la producció, per la posició geoestratègica que té. Per la seua estructura s’observa que va ser construït en diversos períodes i que la composició és variada. Arquitectura: L’origen inicial és islàmic, període del qual encara conserva la incompleta torre quadrangular i part dels panys de muralla est i oest, tot això construït sobre una tàpia de material argilós groc.
Es conserven restes de dues torres emmerletades cilíndriques, reforçades en la part baixa per un talús. Aquestes sobreïxen de la muralla i miren cap a la vila que s’escalona als seus peus. Aquestes torres tenen tres posicions de foc des de l’interior, mitjançant els nivells de troneres respectius. La fortalesa es conserva en estat de ruïna i només hi queden les estructures perimetrals del recinte. L’única dependència en peu és l’aljub, que se situa en el pati d’armes. La resta només mostra les línies bàsiques dels mur.
Aquesta fortificació podria datar del segle XII, regnat de Muhamad ibn Mardanish, moment en què aquests edificis van rebre un fort impuls.

Casa senyorial.

Àrees Recreatives.
Hi ha diverses àrees recreatives que es poden visitar i gaudir:
Àrea recreativa dels “Palleros”: en aquesta zona hi ha banys habilitats, paellers (que podran utilitzar-se sempre que l’alerta d’incendis ho permeta), i el riu Túria en les seues proximitats.
Àrea recreativa de la “Peña María”: a l’ombra d’una gran morera es pot gaudir de l’aigua d’una de les fonts més importants de Xestalgar. Hi ha taula i bancs de pedra.
Poliesportiu municipal: disposa de pista de futbet, pistes de bàsquet, àrea de jocs infantils, i en les èpoques d’estiu, quiosc-bar.
Zona de bany del Motor: un magnífic paratge adequat per a gaudir d’un bany refrescant a l’estiu, amb zona d’ombra i bar-restaurant.
Zones d’interés ambiental:

Al terme municipal, hi ha àrees catalogades com a ambients d’interés des del punt de vista mediambiental i arqueològic:
– El barranc del Regajo
– La serra dels Bosques
– L’avenc de la terra de Roya
– Les pintures rupestres de l’abric de Las Clochas
– La cova de Los Diablos

El barranc del Regajo: situat al sud-oest del terme i el llit del riu Túria és considerat camí de riquesa perquè rega, amb generositat, les terres que creua i discorre per la zona central del municipi en direcció est. Encara manté netes les seues aigües per aquests llocs.
La serra dels Bosques: al sud del municipi en direcció a Xiva, és un espai d’interés proposat per a la seua protecció per part de la Coput.
L’avenc de la terra de Roya: al camí cap al Campillo. Bell avenc, replet de formacions i d’una gran bellesa, amb estalactites i estalagmites entre altres. És d’accés restringit a persones especialitzades (espeleòlegs) i es pot sol•licitar la clau de l’entrada en l’Ajuntament.
Les pintures rupestres de l’abric de Las Clochas: es troben en dos abrics situats al barranc de Las Colochas o Clochas, situat entre el pic de Santa Maria i el pic del Burgal. Consisteixen en una sèrie de dibuixos englobats en l’art llevantí, macroesquemàtic i esquemàtic.

Més informació: www.gestalgar.es

Gastronomia:

A Gestalgar es confeccionen espardenyes d’espart com a producte artesanal. La seua gastronomia es compon de productes de la terra, verdures, llegums, embotits i carns, amb els quals es fan els plats típics d’arròs amb caricas, arròs amb bierzas, olla sulsia, gaspatxo o ajoarriero. La rebosteria també és molt rica: rotllets d’aiguardent, de coco, rosigones d’ametla, etc., i es comercialitza mel de gran qualitat i oli d’oliva tractat de forma artesanal amb molins de pedra.

Festes:

La festes de Gestalgar són diverses, però hi destaquen les que tenen lloc a febrer en honor del seu patró Sant Blai. Al juliol i a l’agost se celebren la Mare de Déu de l’Assumpció i Sant Roc, com també la Romeria a la Mare de Déu de la Penya, o la Romeria dels Sants de la Pedra Abdó i Senén.

Tourist Info Gestalgar

Democracia 10
46166 Gestalgar
Tel: 961649206
Horari: De Martes a Viernes de 16:00 a 21:00 y Sábado de 9:00 a 13:00