Select Page

Losa del Obispo

Losa del Obispo, situada a 52 km de València, és coneguda com la porta dels Serrans, ja que és el primer poble de la comarca al qual s’accedeix si venim de València per la carretera CV-35. Es tracta d’un poble eminentment agrícola i abans destacaven els productes de secà com el raïm, la garrofa, l’ametla i l’oliva. Actualment, amb l’expansió del regadiu, destaquen els fruiters, el taronger i les hortalisses. També és important la mineria d’extracció d’argiles, arenes i caolins, i el sector del transport d’aquests productes. L’origen de la Llosa del Bisbe data de l’època de la reconquista i en un principi va pertànyer, junt amb el Villar, a la baronia de Chulilla. L’any 1795 es va independitzar com a poble, i d’aquest fet es guarda el document històric signat pel rei Carles IV el 7 de maig del 1795.

Interés turístic:

Entre les zones més destacades de Losa del Obispo trobem: la muntanya de l’Atalayuela, considerada un dels jaciments arqueològics més importants del bronze valencià. La font de la Canaleta, situada als voltants del barranc de la Cava, és una àrea recreativa preparada amb font, taules i paellers. A Setmana Santa es pot habilitar com a zona d’acampada. La muntanya del Calvari, on hi ha una espessa pinada i on s’ubica l’ermita de la Mare de Déu dels Dolors, i també les estacions del Viacrucis. Losa del Bispo disposa d’una senda de petit recorregut denominada Penya Roya, que ix des del nucli urbà, recorre el pic de la Cruz, el cim de Los Huertos (600 metres d’altura) i la Penya Roya, i descendeix després, fins a arribar a la font de la Canaleta. El recorregut transcorre per les muntanyes situades al nord-oest de la població, zona en què s’estan duent a terme treballs de reforestació.

Gastronomia:

La gastronomia losera comparteix les característiques típiques dels municipis dels Serrans: plats forts com l’olla churra, las gachas i las migas. Cal fer especial insistència en els embotits, les carns de corder i els derivats del porc. I també ressaltar les postres, com les trufes confitades i les pastes dolces: rotllos d’anís, mantegades i pastissos de moniato.
Productes típics: vi i oli d’oliva de la Cooperativa Agrícola San Sebastián Mártir. Av. la Serranía, s/n.

Festes:

Les festes patronals de la Llosa del Bisbe se celebren en honor de Sant Sebastià Màrtir i les seues relíquies, el dies 20 i 21 de gener, respectivament, i en honor de Sant Pere Màrtir de Verona durant la primera setmana d’agost, i conformen les festes d’estiu de la nostra localitat.
En les festes dedicades a Sant Sebastià se celebren actes litúrgics (misses, processons, exaltació de les relíquies), fogueres, cercaviles, activitats culturals (cine, actuacions de pallassos, grups de dansa, etc.).
En les festes d’estiu, dedicades a Sant Pere de Verona, es fan revetles, jocs infantils, competicions esportives, actes religiosos, cercaviles, etc., i destaca la romeria al Calvari, muntanya pròxima a la població on s’ubica l’ermita de la Mare de Déu dels Dolors, patrona de Losa del Obispo. En aquesta romeria, els assistents van abillats amb els vestits típics de la població.
Altres celebracions al llarg de l’any són en honor de la Immaculada Concepció, el 8 de desembre, organitzades per les clavariesses de la Immaculada, i les que es fan durant la Setmana Santa per part de la Confraria de la Mare de Déu dels Dolors. A més dels actes que celebra la Unió Musical de la Llosa del Bisbe per honrar Santa Cecília.

Tourist Info Losa del Obispo

Tel: 962 70 61 01 (Ajuntament)