Select Page

Albaida

Albaida enamora pel seu llegat històric i l’amabilitat de seu veïnat. Passejar pels carrers d’Albaida és descobrir racons plens d’encant que conviden a delectar-se. Terra blanca d’arbres fruiters que perfumen l’ambient i desperten els sentits. El cel, d’un blau profund, va ser inspiració per al genial il·lustrador José Segrelles. Art i fantasia es donen la mà als museus d’Albaida, mostra de la creativitat desbordant de la seua gent. Poble acollidor, on saciar la fam amb excel·lents productes de la terra i alegrar l’esperit participant a les seues festes.

Gastronomia:
Albaida és coneguda per la seua variada gastronomia on destaca l’arròs com a ingredient principal. Els arrossos més típics inclouen l’arròs al forn, l’arròs caldós i la paella amb fesols tendres, faves i carxofes.
Durant les festivitats d’octubre i Nadal, la rebosteria local ofereix deliciosos dolços elaborats amb ametlles, ous, farina, sucre i oli, com carquinyols, pastissets de moniato, rotllos, coques d’ametlla, ametlles de torró, merengues de café, el típic pastís d’escuma, o les delicioses gemmes i nous al fondant, que podeu trobar als forns locals durant tot l’any.
A la tardor, és temps de pebrassos, coneguts també amb el nom de rovellons; un bolet comestible de carn dura i molt saborós. Un producte autòcton que s’integra a moltes receptes i que admet qualsevol tipus de cuinat: en truita, saltat, fregit amb alls, a l’arròs caldós i molt més.

Festes:
Les festes d’Albaida es distribueixen al llarg de tot l’any i marquen cada estació amb celebracions úniques.
Al gener, les Festes de Sant Antoni, reuneixen veïns i veïnes al voltant de la calor de la foguera.
El Mig Any de Moros i Cristians se celebra a mitjans abril i anuncia l’arribada de la primavera amb una explosió de color i alegria: per preparar el terreny per a la celebració de la festa gran d’octubre. La Romeria a la Covalta, que es realitza al maig, primer o segon diumenge del mes, és un esdeveniment que combina la devoció religiosa amb l’amor per la natura.
Les festivitats culminen a l’octubre amb les Festes Patronals i de Moros i Cristians, un espectacle de música, devoció, desfilades i processons que il·luminen i alegren la ciutat i mostren la rica herència cultural d’Albaida.
Cadascuna d’aquestes festivitats té la seua singularitat, fidel a la identitat i les tradicions d’Albaida, són un mosaic d’experiències que conviden a locals i turistes a submergir-se en el seu ric llegat històric i cultural.

Destacats

Museu Internacional de Titelles

El Museu Internacional de Titelles (MITA) va ser el primer museu de titelles que obri les seues portes a la península ibèrica el 1997. Està dedicat a la preservació, conservació, estudi, investigació i comunicació de l’art del titella. Està situat a l’interior del Palau dels Milà i Aragó, un espectacular conjunt arquitectònic del segle XV. La col·lecció alberga titelles procedents de totes les parts del món; algunes d’aquestes sèries són Patrimoni Oral i Intangible de la Humanitat per la UNESCO y altres molt famosos com els Electroduendes del programa dels 80 La bola de cristal.

Més informació: https://www.museutitelles.com

Palau Milà i Aragó

El majestuós palau, ubicat a la plaça Major, s’erigeix com a guardià de l’accés al Clos de la Vila (antic recinte emmurallat). Aquest imponent edifici, caracteritzat per les seues tres torres, va ser construït al segle XV sobre els fonaments de les antigues muralles. El palau simbolitza el poder feudal d’abans, transformat ara en un espai públic ple d’història. Les sales del palau estan decorades amb pintures murals de temàtica pagana datades entre els segles XVII i XIX. A la zona noble del palau, cal destacar la seua espectacular sala gòtica, que formaria part d’una antiga casa senyorial del segle XIII que pertanyia al senyor feudal Conrad Llança. Després de pertànyer a la família Vilaragut, el palau va passar a les mans dels Milà i Aragó, una família noble vinculada als Borja que va ampliar i embellir l’edifici.

Adossada al palau trobem la porta de la Vila, un arc de mig punt construït a l’any 1460 i que tancava l’accés al Clos de la Vila. Altres elements que cal destacar són l’arc del segle XVIII que dóna accés a l’església i que conserva part de la decoració barroca d’un antic calvari de cambra, la torre de guaita del segle XIII al carrer de la Font i els diversos escuts de les famílies que han habitat el palau i que trobem distribuïts per la façana.

A l’interior del Palau dels Milà i Aragó, es pot  visitar el Museu Internacional de Titelles i la Exposició Permanent de Betlems. També es troba l’escola de campaners, l’Espai de la Festa i l’oficina de turisme, on podeu sol·licitar la informació necessària per gaudir d’una visita completa a Albaida.

La part noble del palau només es pot visitar amb cita prèvia. Cal reservar amb 24 hores d’antelació i la visita està subjecta a disponibilitat. S’organitzen visites lliures amb acompanyament i visites guiades des de la Tourist info d’Albaida.

ESGLÉSIA ARXIPRESTAL DE L’ASSUMPCIÓ

El temple, dedicat a la patrona d’Albaida, la Mare de Déu del Remei, s’erigeix majestuós al Clos de la Vila. D’estil eclèctic i sobri, s’alça sobre els fonaments d’una antiga església romànica del segle XIII. L’església de l’Assumpció, construïda entre el 1592 i el 1621 acull a l’interior obres de l’escultor neorealista Galarza, de Pere Foix (segle XVII) i pintures a l’oli del mestre Segrelles.

Es tracta d’un temple de reconquesta, de planta central amb capelles entre contraforts i d’una única nau a la qual s’adossa el 1709 una capella lateral d’estil neoclàssic dedicada a la patrona d’Albaida, la verge del Remei. Disposa d’una capçalera poligonal de tres costats que es troba coberta per una volta de creueria amb nervadura i tercelets. A l’interior trobem grans pilastres d’ordre compost coronades per un fris continu.

L’Assumpció custodia l’obra religiosa que José Segrelles va realitzar després de la Guerra Civil i fins al dia de la seua mort. Especial admiració mereixen les llunetes que expliquen la història de diferents fets religiosos succeïts a Albaida, el llenç de l’Esperit Sant a la capella del Baptisme i els fantàstics olis de la Passió que decoren l’altar major.

Casa Museu de José Segrelles

La Casa Museu  José Segrelles ens ofereix una visió singular de la vida i obra del mestre Segrelles. Pintor, il·lustrador i cartellista nascut a Albaida el 1885 i reconegut internacionalment. Aquest espai ha estat conservat amb cura per preservar la mateixa atmosfera que envoltava l’artista quan va habitar la casa. A dins, s’exposa una retrospectiva de la seua obra que ens convida a endinsar-nos en la creativitat d’un geni avançat al seu temps.

De camí cap a l’estudi del pintor es troba la imponent biblioteca. Un espai que té prop d’onze mil llibres i més de cinc mil còmics que l’artista va recopilar al llarg de la seua vida. La biblioteca va ser d’accés públic fins que es va inaugurar la Biblioteca Municipal d’Albaida. Segrelles, ja el 1943, desitjava proporcionar facilitats perquè les persones poguessen gaudir de la lectura.

L’estudi de l’artista, accessible per unes escales capritxoses, és un espai ampli i lluminós amb grans finestrals que permeten l’entrada de llum natural. Els quadres exposats són els mateixos i es troben en idèntic lloc i posició com ell els guardava, inclouen retrats d’éssers estimats i obres inconcluses, com La Pentecosta, cimera màxima dels seus temes místics.

CAMPANAR D’ALBAIDA

Al cor d’Albaida s’erigeix el campanar, un símbol històric ancorat a l’Església Arxiprestal de l’Assumpció. Aquest lloc emblemàtic, dotat de deu campanes, es converteix dia a dia en l’epicentre del toc manual de campanes, una tècnica ancestral que ha estat acuradament preservada a través dels segles. Al llarg de l’any, més de 3.200 tocs manuals ressonen des d’aquest campanar, teixint el paisatge sonor que defineix Albaida.

L’associació Campaners d’Albaida, custòdia d’aquesta tradició, no només manté viva la tècnica, sinó que també convida el públic a explorar aquest patrimoni únic a través de visites guiades. Els visitants tenen l’oportunitat de presenciar en viu els tocs, revoltejos i repics a la Sala de Campanes, experimentant de primera mà la màgia i el ressò d’aquesta pràctica cultural immersiva. Aquest campanar no només és un monument, sinó una porta oberta a la rica tradició sonora i cultural d’Albaida.

Des de 2015 l’associació, impulsa la creació del Museu Internacional del Toc Manual de Campanes (MitMac) que serà el primer museu del món dedicat a este patrimoni immaterial.

Altres llocs d'interés deAlbaida

Museu permanent de Betlems

Es tracta d’una exposició realitzada per l’Associació de Betlemistes d’Albaida. Va ser inaugurada al desembre de 2002 i conté una col·lecció de diorames que representen passatges bíblics del cicle del Nadal dins de llocs emblemàtics d’Albaida com carrers, cases típiques, llocs històrics…

Tourist Info Albaida

Plaça del Pintor Segrelles 19, 46860 Albaida
Telèfon: 96 239 01 86 – 607 20 19 70
Email: albaida@touristinfo.net
Web:  https://www.albaidaturisme.com/
Horari de la Tourist info Albaida:
Dimarts, dimecres i diumenge de 10:00 a 14:00 h.  Dijous, divendres i dissabte: de 10:00 a 14:00 h. i de 16:00 a 19:00 h. Dilluns i festius tancat.