Select Page

Gilet

El municipi està situat a la província de València, a la comarca del Camp de Morvedre, i inclòs així mateix en la subcomarca de la Baronia. Està enclavat al sud-est de la serra Calderona, en la conca del riu Palància. L’extensió del terme és d’11.3 quilòmetres quadrats; està situat a 100 m sobre el nivell del mar, a una distància de 30 quilòmetres de València i a 6 quilòmetres del nucli de Sagunt, la qual cosa indica una situació privilegiada, ja que està situat entre muntanyes, però al mateix temps molt prop del mar. Actualment té uns 2.500 habitants i en els últims quatre anys se n’ha registrat un gran augment degut a la proximitat a València i a Sagunt i a l’excel•lent comunicació per carretera amb ambdós, i és el poble de la subcomarca de la Baronia que ha registrat un augment més significatiu, trobant-se actualment en plena expansió quant a població i a construcció de nous habitatges.

Gastronomia:

Els arrossos en les seues distintes varietats, i en especial la paella i l’arròs empedrat, són els plats més destacats de la cuina local.

Interés turístic:

El monestir del Sant Esperit de la Muntanya (segle XV) va ser fundat per l’esposa de Martí l’Humà, arran de la pacificació de Sicília. Des de llavors ha tingut diversos usos, però actualment s’ha instal•lat un museu amb obres i documents interessants, però fonamentalment és un lloc d’oci, tranquil i apte per al descans i la pau. Es manté oberta una agradable hostatgeria dirigida pels franciscans menors, els quals han condicionat la contornada com a àrea reacreativa per als nombrosos visitants que acudeixen en especial els caps de setmana. La torre medieval, que es troba al nucli urbà de la població, d’origen musulmà, forma part de l’edificació defensiva i va pertànyer al castell de Murviedro. Té una alçària de 25 m i és de planta quadrada. Actualment s’utilitza com a biblioteca municipal. L’ermita de Sant Miquel és del segle XVIII i en la seua construcció van participar tots els veïns. Es troba en el turó pròxim al nucli urbà. Es tracta d’una ermita de gran senzillesa en què destaca la capella amb la imatge de l’Arcàngel Sant Miquel.

Festes:

Les festes patronals se celebren l’últim diumenge d’agost, en honor de la patrona del poble, la Mare de Déu de l’Estrela. Un dels actes centrals i més multitudinaris és la Baixada de Sant Miquel, que se celebra el divendres de l’última setmana d’agost, passades les 22 hores, i consisteix en la baixada del sant des de l’ermita fins a l’església. Per a donar la benvinguda al sant, es dispara un castell de focs artificials des de la plaça del poble durant el descens. Una altra de les processons característiques és la de Santa Bàrbara, que se celebra un diumenge abans que la de la Mare de Déu de l’Estrela, organitzada per les clavarieses. Durant els dies de festa major es fan activitats de qualsevol tipus: infantils, balls, danses, cercaviles i la setmana taurina (a principi de setembre).

Tourist Info Sagunt

Tourist Info Sagunt
Plaça Cronista Chabret S/N
46500 Sagunt/Sagunto
Teléfono: 962655859 – 962662213
Fax: 962662677
Email: sagunto@touristinfo.net
Pàgina web: http://www.sagunt.es/turismo
Horari:
De Dilluns a Divendres de 08:00 a 15:00 i de 16:00 a 18:30h. Dissabte i Diumenge: de 09:00 a 14:00 h.