Select Page

Chera

Senderisme i gastronomia.

Destacats

Coves De La Garita

És una formació rocosa de travertins per on cau una cascada d’aigua que naix en la Font de l’Ermita. És la zona mes turística del poble pel seu accés fàcil i la seua singularitat geològica.
Aquestes coves poden visitar-se i hi ha una bonica senda d’accés amb un itinerari marcat i protegit per una tanca per seguretat.
Visitable tot l’any. No fa falta entrada.

Embassament De Buseo

L’embassament de Buseo és un bell recés que recorda els paisatges suïssos i que es va formar en alçar un dic de 40 m d’altura, en el llit del riu Reatillo, a l’entrada de l’estret congost del Tormagal. La presa, construïda mitjançant cadirat entre 1903 i 1915, pot emmagatzemar 7,5 hectòmetres cúbics d’aigua, quantitat que permetia regar tota l’horta valenciana, almenys, dues vegades i mitja a l’any.
Constitueix el pantà més antic de la conca del Túria; en els seus marges, coberts de pinedes, s’han instal·lat zones d’acampada i àrees recreatives molt atractives per la seua situació al costat de les aigües, i s’ha convertit en un xicotet centre d’atracció per a l’esplai i gaudi dels valors naturals.
S’hi pot accedir amb vehicle i té diferents sendes que ho recorren.
Visitable tot l’any. No fa falta entrada.

Pic Ropé

Amb 1140 metres, constitueix una de les majors altures de les muntanyes de Xera. S’hi accedeix a través d’una pista forestal i, com a major atractiu, per la senda homologada PR101, ruta dels 3 pics, que ofereix diverses variants de dificultat diferent que fan la delícia del senderista.

Visitable tot l’any. No fa falta entrada.

Gastronomia

És una cuina pròpia de la zona d’interior, on els hiverns solen ser freds i rigorosos, els plats són forts com l’olla cherana, l’ajoarriero, las migas ruleras, las patatas a montón con huevos, i el porc i els seus derivats, amb les matances fetes a l’hivern, però, ara, cada vegada més en desús. A l’estiu tota la gamma de fruites i hortalisses o fruita seca com les ametles i les anous.

Un esment especial dins de la nostra gastronomia més típica és l’apartat dedicat als dolços, on quasi sempre està present la mel: les miques dolces, el turroncillo o el brioix amb mel.
Altres dolços emblemàtics del poble són els amantecaos, els rollets d’anís i, en els últims temps, els pastissets de xocolate.

Altres llocs d'interés deChera

Rutes senderistes i BTT

Xera és el paradís del senderista i el ciclista de muntanya. També és de destacar l’atractiu que té la CV395 per a fer ciclisme de carretera i que fa que siguem visitats per molts els caps de setmana.

En sendes hi destaca, per la seua duresa, el PR101, que envolta la Serra Picochera, i per les seues vistes i recorregut el PR102, que circula al voltant l’Embassament de Buseo. En els últims anys s’han obert diferents rutes que permeten admirar zones emblemàtiques com el Chorrero de la Castellana, el Charco de las Lumbres o les múltiples fonts que hi ha en el terme de Xera.

Les rutes podem trobar-les en www.encherate.com/chera/rutas.

Parc Natural

Xera presenta un entorn privilegiat, amb un relleu agrest i abrupte, llaurat per congostos impressionants que han deixat al descobert una geologia peculiar. Això ha afavorit la proliferació de nombroses muntanyes, barrancs, coves i fonts, com també belles i espectaculars cascades. En aquests hàbitats pot contemplar-se una àmplia diversitat de vida, perquè el bosc mediterrani encara concentra una nodrida representació de fauna i flora amb espècies que només perviuen en aquests reductes únics.

La declaració com a espai natural protegit del Parc Natural de Xera-Sot de Xera ha sigut aprovada per la Conselleria de Territori i Habitatge el 16 de febrer de 2007. Amb això pretén compaginar la conservació dels valors mediambientals i paisatgístics, amb la investigació, l’ensenyament i el gaudi racional dels recursos naturals.

Parc Geológico

Des de la seua inauguració en 1999, el Parc Geològic de Xera constitueix l’únic d’aquestes característiques que hi ha a la Comunitat Valenciana i el tercer que es realitza a Espanya, i és el més complet de tots. Compta amb un museu on s’exposen col·leccions de fòssils, roques i minerals, així com làmines i fotografies de les diverses estructures tectòniques de l’entorn. Està compost per 7 itineraris, on s’han instal·lat 24 plafons informatius i 30 punts d’observació, perfectament senyalitzats, que expliquen sobre el terreny els plegaments, les fractures de l’escorça terrestre i les formacions geològiques que s’han depositat en els últims 150 milions d’anys a la serralada ibèrica.

Tourist Info Chera

962332001 (Ayuntamiento) – www.encherate.com/chera