Select Page

Aras de los Olmos

El municipi d’Aras, pertany a la província de València, en el seu emplaçament més nord-occidental. Es troba situat a la comarca dels Serrans, a una altitud de 936 metres sobre el nivell del mar, la qual cosa li proporciona una climatologia de caràcter continental amb hiverns freds i estius molt suaus.

El seu terme municipal té una extensió de 75 km2, dels quals el 60% són explotacions forestals i la resta es dedica al cultiu de la vinya, el cereal i l’ametla. Dista de la ciutat de València 98 km. El riu Túria travessa el terme de nord a sud a través de paratges de gran interés natural i paisatgístic.

Gastronomia:

A Aras de los Olmos podem gaudir d’autèntiques delícies per al nostre paladar. La situació geogràfica d’Aras fa que la gastronomia tradicional aresana tinga una gran influència castellana i aragonesa. Entre els plats tradicionals destaquem las gachas, plat que es cuina a nivell popular en totes les festes del poble. Estan fetes de farina, tajadicas de jamón i sardines. El puchero de poble i el gaspatxo de muntanya són altres plats típics aresans i tenen en comú que són plats pesats que es menjaven per a combatre millor el fred. Altres delícies són els embotits i el llomello d’orza, les truites i el calder de carn de caça pròpia de la zona.
Tots aquests plats es poden acompanyar de l’excel•lent vi de la zona de l’Alt Túria. Per a endolcir-nos a Aras són típics els mantecaos, les coques, els rollicos d’anís i les harinosas. Tampoc no podem oblidar la seua excel•lent mel.

Interés turístic:

Església de la Mare de Déu dels Àngels
Edifici del segle XVI construït sobre un altre edifici de data anterior, per la qual cosa presenta parts pertanyents a diversos estils. Es tracta d’un temple de nau única, construït amb fàbrica gòtica i amb capelles adossades entre els contraforts.
Torre del Mas
Es troba situada en l’interior de l’illa formada pels carrers del Mas, de la Sang, de l’Església i del rei en Jaume. La seua alçària oscil•la al voltant dels 10 metres aproximadament. És de construcció àrab i probablement es va erigir durant el govern dels Banu Qasim al xicotet regne taifa d’Alpont, que va durar des del 1030 fins al 1092.

Santuari de Santa Caterina
El santuari de Santa Caterina es troba a 5 km de la població, ubicat a 1.100 metres d’altura, a la Muela de Santa Catalina. Fins allí podem arribar amb cotxe o bé a través d’una ruta preciosa que podem fer a peu o amb bicicleta. En aquest lloc ens trobem amb un paratge dominat per un conjunt format per dues edificacions, l’ermita de Santa Caterina i l’Hostatgeria, a més d’una font amb brolladors l’aigua dels quals naix en la muntanya mateixa.

Astronomia
Aras de los Olmos és un lloc de gran importància per al món de l’astronomia gràcies a la qualitat del seu cel, un dels més nets d’Espanya, i lliure de contaminacions lumíniques. Aquest fet va motivar que l’Associació Valenciana d’Astronomia, conjuntament amb l’Observatori Astronòmic de la Universitat de València, decidiren instal•lar a la Muela de Santa Catalina el Centre Astronòmic de l’Alt Túria (CAAT), i convertir Aras de los Olmos en un important lloc de trobada d’aficionats i professionals de l’astronomia.

Per a més informació:
Telèfon: 962 102 001. Ajuntament d’Aras de los Olmos.
www.turismoenaras.es

Festes:

La cavalcada dels reis mags: els Reis Mags d’Orient, en el marc de la cavalcada, visiten totes les cases i deixen els regals personalment.
Sant Marc: se celebra el 25 d’abril. Són típiques les populars gachas a la plaça. Una romeria a l’ermita de Santa Caterina tanca els festejos.
Festes d’estiu: tenen lloc a l’agost, la primera setmana són a Losilla (llogaret d’Aras) i l’última setmana del mes (aproximadament) són a Aras. En aquestes festes hi ha múltiples actes: revetles, atraccions infantils, menjars populars, concerts, exposicions etc.
Festes grosses: se celebren cada set anys, són en honor a Santa Caterina i tenen una significació especial i un atractiu popular. Es baixa la patrona des de l’ermita de Santa Caterina en romeria. També té lloc en aquestes dates L’Entramoro o escenificació dels moros i cristians. L’acte tracta de la lluita entre moros i cristians, primer els moros derroten els cristians, però finalment els moros són derrotats, gràcies a la intersecció de Santa Caterina, i les tropes mores es converteixen al cristianisme.
Santa Caterina: se celebra el 25 de novembre, es fan els mateixos actes que a Sant Marc i també gachas, revetla i la romeria a l’ermita que tanca els festejos.

Tourist Info Aras de los Olmos

La Iglesia, 2.
Tel. 962102001
E-mail: aolmos_adl@hotmail.com