Select Page

Gátova

Gàtova és un xicotet poble situat a la província de València, en ple Parc Natural de la Serra Calderona. La seua grandesa resideix en els seus paisatges, les seues gents i les seues festes. Gaudeix d’unes meravelloses vistes des del Pic de l’Àguila, submergeix-te en la seua història visitant la Ruta dels Molins i el Jaciment ibèric “El Torrejón”, passeja per la Font de l’Albereda i refresca’t en la Font del Rebollo, coneix la nostra gastronomia amb la nostra Festa del Porc (Matapuerco). Gátova, Vine i Respira!

Destacats

Visites guiades al jaciment ibèric «El Torrejón»

Es tracta d’un jaciment arqueològic d’època ibèrica (s. VI-II a. de C.) que es troba en el cor de la serra Calderona. L’estudi de l’assentament ha aportat informació sobre les activitats de la vida quotidiana, com per exemple la molta de gra o l’elaboració de teixits.

 

Sabem que el poblat va mantenir contacte amb altres pobles del Mediterrani, com els dels grecs i romans, a més de relacionar-se amb poblats pròxims i coetanis al de Torrejón.

 

El final de l’ocupació del poblat està relacionat amb un incendi que es va produir en el context de les II Guerres Púniques.

 

Informació de visita. Es pot visitar per lliure i s’ofereixen visites guiades sota reserva prèvia.

 

Horari: de dilluns a diumenge, de 9.00 a 14.00 h. 

Duració estimada: 120 minuts.
Preu: gratuït.
Informació de contacte i reserva: 

964 126 001
620 974 848
torrejon@gatova.es
Horari d’atenció al públic: de dilluns a divendres, de 9.00 a 14.00 h.
Informació general: https://arqueotrip.com/gatova-poblado-ibero-el-torrejon/

Pico del Águila

 Paratge natural destacat en la localitat de Gàtova. Es pot accedir al paratge a través de diverses rutes senderistes d’al voltant d’una hora de trajecte. L’altura màxima és de 864 m. s. n. m. i des del vèrtex geodèsic situat en eixe punt, es pot contemplar bona part del Parc Natural de la Serra Calderona i les comarques veïnes.

Aquesta ruta es pot completar amb la visita als molins d’Iranzo i de la Ceja, dins de la denominada ‘ruta dels molins’.
Informació de visita
Distància estimada del projecte: 10 km. Catalogació de la ruta: moderada.

Informació de contacte i reserva
Informació d’interés: https://arqueotrip.com/gatova- poblat-iber-el-torrejon/ 

Ruta dels Molins

 Es tracta d’una ruta senderista que discorre pel cor de la serra Calderona i es pot iniciar des del municipi de Gàtova. Aquesta ruta inclou la visita al molí de la Ceja i al d’Iranzo, tots dos de planta circular, situats en llocs propicis per a aprofitar la força del vent. Tots dos molins van ser utilitzats fins a finals del S. XIX, i en l’actualitat es troben habilitats com a miradors. Fent aquesta ruta es pot gaudir de les vistes de bona part de la serra Calderona i de les comarques veïnes.
Informació de visita. Horari: lliure.
Distància estimada del trajecte: 6.7 km. Catalogació de la ruta: fàcil.

Informació de contacte i reserva. Informació d’interés: https://arqueotrip.com/gatova- poblat-iber-el-torrejon/

Ruta de les Fonts

Es tracta d’una ruta senyalitzada com a sender local que discorre per les diferents fonts del municipi: la de Los Quince Caños, la de La Alameda, la de El Rebollo i la de La Fonfría. Aquestes quatre fites emblemàtiques de Gàtova aporten i completen l’anomenat cicle de l’aigua, és a dir, el sistema tradicional d’aprofitament d’aigua de manera eficient.
Informació de visita. Horari: lliure.
Distància estimada del recorregut: 9.8 km. Catalogació de la ruta: fàcil.
Preu: gratuït.
Informació de contacte i reserva
Informació d’interés: https://arqueotrip.com/gatova- poblat-iber-el-torrejon/

Altres llocs d'interés deGátova

El Gorgo

Punt emblemàtic de la serra Calderona, sent el Gorgo un dels pics més alts d’aquest Parc Natural. Per a arribar a ell se segueix una ruta de dificultat moderada que permet gaudir de la naturalesa i del patrimoni, ja que recorre part del parc natural i l’antic llogaret d’Olla, un caseriu morisc en el qual s’integra una torre declarada BIC. Aquest llogaret ha sigut recuperat en els últims anys com ecoaldea.
Informació de visita.
Horari: Lliure.
Distància estimada de la ruta: 15 km. Catalogació de la ruta: moderada.
Preu: gratuït.
Informació de contacte i reserva. Informació de la ruta: https://es.wikiloc.com/rutas- senderisme/el-gorgo-el-cel-de-la-*calderona-des de- marines-vell-barranc-de-aigua-amarga-i-llogaret-morisc- de–37643354

Concurs d'Olla Gatovenca

L’olla gatovenca és un plat típic de Gàtova i té com a principals ingredients els llegums (fesols blancs i creïlla), les verdures de temporada (card i bledes), la carn de caça i l’embotit (botifarra). S’han organitzat dues edicions del concurs per a incentivar la cuina tradicional i la unió de diferents generacions de gatovencs i gatovenques. En definitiva, podem dir que és un plat que aglutina la tradició gastronòmica i cultural del municipi i que suposa una deliciosa carta de presentació per a les persones visitants.


Informació de visita. A causa de la situació epidemiològica, el concurs no s’ha celebrat durant l’últim any. Esperem poder reprendre l’activitat en el futur, sempre que la situació ho permeta.

Festa del porc (antic Matapuerco)

El matapuerco, o també conegut com matacerdo, és una festivitat gastronòmica que té lloc a la fi de febrer i commemora la matança del porc tradicional. En l’actualitat no se sacrifica al porc in situ, sinó que s’ofereix, per part dels comerços locals, racions d’embotit ja confeccionat. La festa se celebra en la plaça del País Valencià de Gàtova i consisteix en la crema d’una foguera de grans dimensions i la cocció de l’embotit. 

L’acte congrega el veïnat del poble i totes les persones visitants que vulguen gaudir de la companyia i gastronomia del poble.


Informació de visita. Durant l’últim any no s’ha pogut celebrar aquesta festivitat, encara que en el futur es reprendrà.

Festivitat de la Patrona Mare de Déu de la Mercé amb la tradicional vesprada de jotes

La festivitat de la patrona de Gàtova té lloc durant els dies del 23 al 25 de setembre. La tradició inclou entre els actes festius llançament de petards, actuacions musicals, gastronomia i tradició. Un dels actes més representatius és el ball de jotes, el qual se celebra el dia 24 de setembre i recentment ha sigut declarat com a Bé Immaterial de Rellevància Local.
Els tres dies de festa suposen per al municipi la materialització de la convivència d’habitants i visitants, ja que els actes es programen per a amenitzar tota mena de públic, des d’infants fins a la gent gran.
Informació de visita https://www.gatova.es/ 

Cova de Chirivilla

La cova de Chirivilla és una cavitat de grandària menuda, situada al nord de la localitat de Gàtova. S’hi accedeix a través d’una senda de recorregut qualificat com a moderat. Aquesta cavitat és accessible i de fet, es va utilitzar durant anys com a lloc per a guardar el bestiar. Els arbres que brollen en el seu interior en l’actualitat, aporten ombra i es genera en l’entrada a la cavitat un ambient fresc.
Informació de contacte i reserva. Informació d’interés: https://arqueotrip.com/gatova- poblat-iber-el-torrejon/ 

Cova Sacañé

Es tracta d’una cova que es troba molt pròxima a la senda denominada de Tristán. Aquesta senda discorre des del molí de la Ceja fins al pic de Tristán, en el cor de la serra Calderona. És una cavitat amb diverses galeries, l’entrada de la qual és fàcilment localitzable. S’han habilitat unes escales per a accedir a l’entrada de la cavitat.

Tourist Info Camp de Túria

Pla de l’Arc, s/n. Edificio Sede Mancomunidad
Tel.: 962793619
Email: campturia@touristinfo.net