Select Page

Castelló de Rugat

 

 

Interés turístic:

Ermita de Sant Antoni Abat, Sant Antoni de Pàdua i de Santa Bàrbara: fou construïda a finals del segle XVII sobre les restes de l’antic castelló vigia que … nom del nostre poble, el qual fou  custodiat per Romeu Martí en els moments previs  a l’ofensiva contra els musulmans. Va ser restaurada entre 1985 i 1989. Emplaçada en un lloc privilegiat on és pot gaudir d’unes vistes panoràmiques de gran part de la Vall d’Albaida. Actualment és una magnifica àrea recreativa i va ser declarada paratge natural protegit.

La Mesquita: consta d’una part coberta o sala d’oracions i d’un pati, amb dues portades d’accés. La sala coberta és rectangular amb dues naus, amb sis voltes. L’alquibla orientada al sud ve senyalada pel Mihrab, en forma de capella. La decoració interior ha estat feta amb taulells de rajola vidriada. Malauradament  l’edifici no esta visitable a l’espera de ser restaurat.

Museu Taller de la Gerra:  és de planta rectangular, destaca per la seua construcció (sostre amb voltes clàssiques de rajola refractària, espai diàfan, grans vitralls…). L’edifici integra el museu i el taller com també les restes de les excavacions arqueològiques  del Palau Ducal dels Borja.

El Forn de la Gerreria. Data del segle XVIII , fou un dels forns que formaven  part de l’antiga gerreria. Al forn es cogueren peces  de gran qualitat i gran tamany. El forn deixà de funcionar  en el primer terç del segle XX.  Aquest  forn és l’únic que queda en peu per ser visitat.

 Palau Ducal dels Borja. Fou construït per la família Bellvís als segles XIV- XV passant després a Francesc  Aguiló de Romeu. Més tard  al 1449  passà  a la família Borja- concretament a Juan de Borja , fill del papa Alexandre VI passant pues al ducat de Gandía fins la fi del 1669. Els Borja anaren  reformant-lo fins donar-li un caràcter més residencial.

Les restes  del Palau i  part de la façana han sigut recentment restaurades junt a la part del pati  on es troben els aljubs , els calabossos i les antigues cavallerises.

Llavador Públic: al costat de la font ( 1881) es troba el llavador, construït al segle XIX i remodelat a les primeres dècades del segle XX.

Aljub Medieval:  La funció de l’aljub medieval era bàsicament per abastir d’aigua tots els mestres de la  gerreria vella aprofitant les aigües del tossal de l’ermita. De construcció circular de 1,5m de diàmetre, amb forma de pinacle, esta construïda amb pedra i argamassa, i afegits de cements i rajola massissa.

Festes:

Les festes d’estiu tenen lloc al voltant del 15 d’agost, amb activitats tan diverses com a revetles, cavalcada, moros i cristians, etc. A l’hivern se celebra la festivitat de S. Antoni, el cap de setmana posterior al 17 de gener, amb encès de foguera, balls populars, etc.

Toursit Info Castelló de Rugat

Telf.: 96 288 30 10 (Ajuntament de Castelló de Rugat)