Select Page

Sot de Chera

Sot de Chera compta amb un Patrimoni cultural, un Patrimoni natural: naturalesa, és al Parc Natural i Geològic Chera – Sot de Chera, posseeix nombroses sendes i rutes BTT, així com a aventura i activitats.

Destacats

L’Almàssera del Comte

L’Almàssera del Comte s’ha convertit també en un xicotet museu on es pot observar un molí trencador utilitzat per a l’elaboració artesanal de l’oli, que encara es posa en marxa de forma excepcional durant les fogueres de Sant Antón.
En aquest xicotet museu també trobareu premses, maquinària i utillatge, que es van usar fins a mitjan segle xx i que mostren les diferents fases de la fabricació d’oli, un recurs molt present en l’economia agrícola de la zona.
Per a visita cal reservar en sotdechera_com@gva.es o telefonar al 962 348 001 (no és necessària entrada)

Anticlinal de Sot de Xera

Fita geològica de gran importància en l’àmbit de la geologia a causa del plegament quasi perfecte que es produeix entre les dues forces rocoses i que fa que Sot de Chera siga molt conegut pel que fa a nivell geològic. A causa de la seua importància és visitat anualment per centenars de persones que arriben fins al municipi exclusivament per a veure de prop la sèrie d’anticlinals i sinclinals que se succeeixen entre si.

Ruta de l’Aigua de Sot de Xera

Aquesta ruta de senderisme és la PN-3 o sendera del riu Sot (Ruta Blava). És ideal com a excursió per a fer amb xiquets, perquè a penes ens allunyarem del nucli urbà de Sot de Chera; és de dificultat baixa, té un desnivell baix i ofereix l’encant d’anar vorejant el riu.
A més, un altre motiu pel qual és una ruta de senderisme ideal per a fer amb xiquets és que podreu anar parant a les zones de descans de les fonts, etc.

Toll el Grunyidor

Aquest gran espai públic, que a l’hivern s’utilitza com un agradable passeig i a l’estiu és una zona apta per al bany, és un dels recursos turístics principals del municipi, i fa que al llarg de l’any siguen nombroses les persones que s’acosten a gaudir d’aquest agradable paratge conegut popularment com a Toll el Grunyidor.
Amb una longitud aproximadament de 12 quilòmetres, el riu Sot passa pel terme municipal d’oest a est, naix en el paratge conegut com les Fonts i és afluent del Túria per la dreta. El Riu Sot creua el municipi i passa a escassos metres d’aquest, de curs regular i encaixat en un sistema rocós aconsegueix que es formen atractius i bonics paisatges, com el paratge de les Fonts, on naix el riu; la Canal, on el riu forma unes basses naturals de gran bellesa envoltades d’una vegetació frondosa i de les restes de l’aqüeducte romà que el creua i que en l’antiguitat permetia portar l’aigua a un costat i a un altre del riu aprofitant el pas de la séquia.

Altres llocs d'interés deSot de Chera

Parròquia de Sant Sebastià Màrtir

Es tracta d’una església del segle xvii, de concepció neoclàssica, composta per una sola nau central coberta amb volta de mig canó amb llunetes. Té capelles laterals entre els contraforts i cor sobre la porta d’entrada. En les capelles hi ha retaules neoclàssics amb imatges de sant Antoni Abat, Sant Roc, la Immaculada i la Mare de Déu dels Dolors. En la capçalera hi ha un retaule de neoclàssic blanc escaiola presidit per imatges de l’Assumpció de la Mare de Déu i Sant Sebastià. Als costats de l’altar major se situen una capella i la sagristia. L’interior està decorat amb pilastres, capitells i motlures del tipus jònic. Actualment no presenta decoració destacable, tots els elements estan pintats de blanc.

Las Toscas

En el curs del riu Sot, a l’est del terme municipal, es troba aquest paratge d’una bellesa indubtable i de gran interés natural. Envoltats per muntanyes que tanquen l’horitzó pels quatre punts cardinals, ja que el riu Sot baixa encaixat entre elles: l’Ombria del cavall (454 m), l’alt de la Cova Negra i l’alt de las Pedrizas (583 m), són els cims dominants de la Foia.
El lloc té molts al·licients, com la bella cascada que es precipita sobre el riu engrossint el seu cabal; de curs irregular, és un lloc que depén de jaciments d’aigua que afloren en determinades èpoques de l’any i que gaudeix d’una bellesa singular. Després de la cascada hi ha una xicoteta cova, amb diverses boques d’accés, comunicades entre si, que converteix aquesta zona del riu Sot en una de les més visitades tant per veïns com per forans.
És un lloc molt agradable per a prendre el bany a l’estiu.

Mirador del Morroncillo

A 760 metres d’altitud es troba el mirador del Morroncillo, en el paratge de Pera. Compta amb taules i bancs de pedra i està degudament senyalitzat des del poble. Són moltes les persones que arriben fins ací per a gaudir d’unes vistes impressionants del canó on naix el riu Sot, i de les dues comarques limítrofes: Requena – Utiel i els Serrans.

Castell de Sot de Xera

El castell és de tipus roquer i està situat en un promontori rocós sobre les aigües del riu Sot, en el centre de la població, a l’actual barri del castell del molí i del castell, al costat del qual hi ha les ruïnes de la primitiva església.
Es tracta d’una estructura de fàbrica de tapiera i maçoneria. En les tapieres de l’obra tan sols es conserven uns llenços de muralla i restes d’una torre quadrangular.
Aquesta torre sembla ser la de l’homenatge i encara conserva els buits de les finestres i restes dels merlets.
La part que queda al voltant de la Torre corresponia a l’antic recinte defensiu. Ha sigut declarat Bé d’Interès Cultural i inscrit en el Registre General de Béns d’Interès Cultural del Patrimoni Històric Espanyol, amb categoria de monument.
Per a visita cal reservar en sotdechera_com@gva.es o telefonar al 962 348 001 (no és necessària entrada)

Morrón: roca, mirador i coves

A la part alta del promotori rocós del mateix nom es troba aquest mirador, en el qual es pot gaudir d’unes vistes panoràmiques impressionants de tota la vall de Sot. Es troba a 548 metres d’altitud i podem arribar-hi mitjançant les sendes de la Higuerilla o la Costa llarga.
Situades davall de la gran roca, en la partida la Solana de les Coves, les Coves del Morrón (en són dos) constitueixen un altre atractiu natural més que podem trobar al municipi; antigament van ser utilitzades com a corrals de bestiar. La primera cova, amb una boca de 25 ×, 4 metres, té un recorregut de 12 metres aproximadament i la seua boca està protegida per un mur de pedra. En canvi, la segona té una boca de 12 × 7 metres, un recorregut de 17 metres i altures des de 2 a 8 metres.

Ermita de Sant Roc

En la capella hi havia una flama encesa permanentment des que va acabar la Guerra Civil, constituïda per un atuell ple d’oli amb una metxa. Perquè aquesta flama no s’apagara, aquest recipient havia de tindre sempre oli, i tots els dies anava una veïna del poble a revisar el llum i a depositar l’oli. Actualment aquest llum d’oli s’ha substituït per ciris que romanen encesos contínuament.
Una de les claus de l’ermita la passen tots els dies de casa a casa i està a la disposició de tots els veïns de Sot de Chera.
Constitueix una àrea recreativa excel·lent, amb panoràmiques singulars de la vall de Sot de Chera. Té un camí d’accés des del poble, a manera de calvari, amb pendents pronunciades. Al voltant de l’ermita hi ha una xicoteta esplanada lliure que permet la visita i celebració de romeries i festes populars, i aquest espai lliure forma part del conjunt. A més, s’envolta d’una frondosa jardineria, enllumenat, arbratge de diferents varietats i una font de recent construcció.

Tourist Info Sot de Chera

Tel: 96 234 80 01 (Ajuntament))