Select Page

La Ribera Alta

La Ribera Alta és per antonomàsia la Ribera de Xúquer, el gran riu de la província de València. Ell porta des de la muntanya de Conca l’aigua que fertilitza esta gran plana situada al sud de la capital. Comarca eminentment agrícola, basa la seua economia principalment en el cultiu de la taronja, cultivada racionalment des del segle XVIII. Del seu ric patrimoni històrico-artístic, cal destacar sobretot el que atresoren les ciutats d’Algemesí, Carcaixent i Alzira; a més d’una rica i variada gastronomia i un complet calendari festiu, que fan d’esta comarca, encara desconeguda per a molts turistes, una comarca atractiva com n’hi ha poques. S’inscriuen en la Ribera Alta els municipis de la conca del riu Magre, on la vinya oferix els famosos moscatells i malvasies de Torís i Montserrat.

Gastronomia

La gastronomia de la Ribera Alta, com la resta de la valenciana, és una gastronomia rica en arrossos i en les seues varietats d’elaboració. La coneguda cuina de la marjal, amb arrossos secs, caldosos i al forn, cuits a foc de llenya o al calor de la cassola de fang. Plats com l’allipebre d’anguila, l’espardenyà, i la universal paella valenciana, completen una àmplia carta de plats que es poden assaborir en els nombrosos bars i restaurants de la comarca. El punt dolç el posarà la seua rica i variada pastisseria i rebosteria, de la qual cal destacar l’arnadí de carabassa, els pastissets de moniato o les fogasses de sucre i farina, sense oblidar la mel de Montroi; regat sempre amb els excel·lents moscatells i malvasies de Montserrat i Torís.

Festes

La Ribera Alta és una comarca festiva per excel·lència, on se succeïxen en tots i cada un dels pobles i ciutats, d’una manera especial en els mesos d’estiu, les nombroses festivitats i celebracions populars i religioses, destacant-hi entre totes elles les festes a la Mare de Déu de la Salut que Algemesí celebra els dies 7 i 8 de setembre, des de fa vora 800 anys, en les quals la música de la dolçaina i el tabalet, amenitzarà les danses de la Carxofa, els Arquets, les Pastoretes i la popular Muixeranga, festes declarades d’interés turístic, que precedixen la Setmana de Bous (en la plaça de bous que s’instal·la en la Plaça Major, amb forma rectangular).

Tourist Info Alzira

Plaza del Reino S/N C.P: 46600 Alzira
Telf: 962419551
Email: alzira@touristinfo.net; touristinfo_alzira@gva.es
Web: http://www.alzira.es
Horario:
De M a S de 10:00 a 14:00 y de 16:00 a 19:00 horas. D: de 11:00 a 14:00 horas.

Tourist Info Algemesí

Calle Nou del Convent, 71 (Museu de la Festa)
La Ribera Alta
Telf: 962018630
Fax: 962018631
Email: algemesi@touristinfo.net
Horario:
M y D, de 11:00 a 14:00 h. De X a S, de 11:00 h a 14:00 y de 17:30 a 19:30 h.