Select Page

Bunyol

A Buñol comptem amb una situació geogràfica que és veritablement excepcional. Brolladors, fonts, rius i barrancs formen el nostre paisatge. Completament envoltats de naturalesa, ací gaudiràs de l’entorn i la seua bellesa en qualsevol època de l’any. El barri antic de Buñol és un exemple de conservació del patrimoni arquitectònic de la localitat. Passejant pels carrers del nostre centre històric, descobriràs la petjada de les diferents cultures que han habitat la comarca de la Foia. Durant tot l’any, des de Turisme Buñol organitzem diferents activitats turístiques a l’abast de tota mena de públic.

Destacats

Castell de Buñol

El castell es troba situat en l’antiga frontera entre València i Castella, en una posició estratègica. Ubicat entre el barranc del riu Buñol i el de Borrunes. Aquesta fortalesa medieval, que té els seus orígens en el segles XI-XII, va ser remodelada després de la conquesta cristiana.

El recinte situat al nord és el que comprenia l’espai militar amb la porta principal integrada en la potent torre del portal nord, custodiada per dues torres laterals als extrems i tancada per una muralla, i configurava la plaça d’armes.

El recinte situat al sud era el d’ús residencial dels senyors de Buñol. Aquestes dependències s’articulaven entorn a una plaça triangular que connectava amb el primer recinte per un túnel sota la torre Major. En aquest recinte es troba l’antic palau Mercader (dins d’aquest està el Museu Arqueològic i l’Oficina de Turisme), l’església del Salvador (Museu Etnològic) i el palau gòtic. D’aquest recinte s’ix per la Torreta, al barri del Castell.

• CASTELL: ACCÉS LLIURE I SENSE RESTRICCIÓ HORÀRIA
• MUSEUS (situats dins del castell): adults, 3 € /xiquets i jubilats, 1 €

Museu asqueològic

Està situat en el palau de Mercader.
Antiga residència dels senyors de Bunyol des del segle XIV, recentment restaurat. La col·lecció arqueològica de Buñol inclou restes representatives dels períodes següents: paleolític, neolític, edats del ferro i del bronze, i també vestigis de les cultures ibèrica i romana a Buñol i els seus voltants.

Museu etnològic

Situat en l’antiga església del Salvador, del segle XIII.
Està en la zona residencial del castell que durant segles va albergar el panteó de la família Mercader. L’exposició compta amb diversos espais que mostren útils de les tasques agrícoles tradicionals, d’altres professions i també material i parament domèstic dels últims segles. Podem veure també com era una casa del segle XIX.

Cementeri Civil

En la seua part civil, hi ha proves importants de la presència de la maçoneria.
Al cementeri de Buñol, més concretament en la seua part civil, hi ha importants proves de la presència de la maçoneria a la localitat i a la comarca. El cementeri, creat el 1886, té 435 tombes amb una simbologia «particular i complexa». Els enterraments maçons van continuar durant el franquisme, van gravar simbologia en les làpides de les seues sepultures i van burlar els serveis d’intel·ligència del règim que els va perseguir amb ferotgia. Des de la inauguració l’any 1886 fins al 1914, data de l’ampliació de l’espai laic, s’hi va donar sepultura a aquelles persones que, per les seues creences i la seua ideologia, no combregaven amb l’església catòlica, i per tant no desitjaven ser soterrades en llocs anomenats sagrats. És curiós observar, dibuixat en el frontispici, el símbol maçònic del triangle, el cartabó i el compàs, representant la llum i la construcció de l’univers. És probable que el Cementeri Civil de Buñol fora durant anys un dels més antics recintes de les seues característiques en el qual, per voluntat pròpia, eren enterrades les persones no creients. En general, els cementeris civils eren la vergonya de les famílies d’aquells que s’hi deixaven. Durant la dictadura franquista va tindre la seua mala època particular i el cementeri civil va ser considerat no grat, encara que no per això va deixar d’usar-se com a tal.
ADREÇA:
Ctra. Godelleta, 44. Coordenades Google Maps: 39.425131, -0.775816

HORARI:
• De dilluns a dijous: de 9.30 a 13.00 i de 17.00 a 20.00 hores.
• Dissabtes i diumenges: de 9.30 a 13.00 hores.
• Divendres i festius: tancat.

ACCÉS GRATUÏT

Altres llocs d'interés deBunyol

Ruta de l´Aigua

SLCV-166 Ruta de l’Aigua.
Distància: 7,2 km. Duració: 2.30 h. Dificultat: mitjana. Tipus de marxa: circular. Partida: Parc de Sant Lluís.
La ruta circular connecta els punts de major interés paisatgístic i turístic. Aquesta ruta circular té el punt d’inici al Parc de Sant Lluís, recorre el Parc Fluvial, continua les marques verdes cap a la part de dalt de la cova Turche, descendeix en direcció a la cova Turche per a tornar una altra vegada al Parc de Sant Lluís.

Església Sant Pere Apòstol

Edifici neoclàssic del segle XVIII.
L’església està presidida per la torre campanar de planta quadrada que s’alça als seus peus. Posseeix planta de creu llatina amb nau central composta per quatre trams que es corresponen amb les capelles laterals, creuer i cúpula al centre. L’obra més valuosa del temple és, sens dubte, Sant Josep. És obra molt meritòria d’Ignasi Vergara. Està col·locada en la nau lateral dreta i apareix en plena contorsió de cos i amb un manifest moviment de vestidura, i porta, ple de goig, reflectit en el rostre, el Jesuset, agenollat sobre uns núvols, dels quals ixen uns caps d’àngels amb els muscles transformats en ales incipients. A més, hi ha un Crist jacent, de cap antic, possiblement també de Vergara, al qual l’escultor Hervás va esculpir el cos, després de ser destruït en la Guerra Civil.

Riu Bunyol i Barranc Carcalín

Llocs d’interés geològic i paisatgístic.
Partint del passeig de Sant Lluís, riu amunt, podem realitzar una interessant excursió pel barranc del riu Bunyol, conegut com Carcalín. Té un primer tram apte per a tota la família i a partir de les tolles que es coneixen com la Jarra, comença un tram més complicat no exempt de cert risc per a aquells que desitgen gaudir-lo. A través d’ell arribem a la boca del Pont Natural. Els més audaços poden travessar-lo i contemplar les seues grans formacions d’estalagmites i estalactites.

El Fresnal

Situat a uns 20 km de Buñol, està considerat com un dels últims reductes d’allò que en una altra època fóra la rica i prolífica vegetació mediterrània d’interior. Un paratge de 204 hectàrees, que presenta, a causa de les seues característiques geològiques i orogràfiques, un microclima humit que ha permés conservar excel·lents boscos de freixes de flor, acompanyats d’un ric i divers estrat arbustiu.

La Condesa

Situada al costat de la carretera que ens porta de Buñol al Collado Umán es troba l’àrea recreativa i la Fuente de la Condesa: un espai natural frondós amb unes infraestructures per a gaudir d’un dia de camp.

Fuente Umbría i Las Moratillas

Fuente Umbria posseeix una font d’altura, d’aigües gèlides i cristal·lines, una bona i encertada infraestructura de serveis pensada per al gaudi d’un dia de camp: barbacoes, bancs, taules de pedra i seients de fusta perfectament disposats. Una mica més a l’oest, també podrem gaudir de l’àrea d’esbarjo i acampada de Las Moratillas. Es tracta d’un lloc convertit en microreserva amb una extensió de 7,9 hectàrees.

Parc de Sant Lluís

Es tracta d’un parc de profunda tradició festiva de Buñol, ja que s’hi succeeixen una multitud d’actes i esdeveniments de rellevància cultural, social i lúdica. Al parc es troba l’Ermita de Sant Lluís Bertran, remodelada el 1896. Al costat de la qual podem admirar les aigües surgents del brollador i la font de Sant Luís.

Ermita de Sant Lluís Beltrán

Està situada al parc de Sant Lluís i és un temple d’estil neogòtic.
Està datada cap a final del segle XIX. És un xicotet edifici neogòtic que consta d’una cúpula amb volta de creueria i un altar. Pel que sembla, aquesta ermita substitueix una altra més antiga que estava en el mateix lloc i va quedar arruïnada a causa d’una inundació. Al fons de l’altar hi ha un nínxol amb finestra policromada de vidre, on està la imatge del sant. El temple s’alça en honor de sant Lluís Bertran, sant patronal, el qual, segons la tradició, va passar per Bunyol per a evangelitzar l’alta població morisca i durant la seua estada dormia en l’accés al parc, per això el nom i la ubicació.
VISITABLE DES DE L’EXTERIOR

Auditori Municipal

De propietat municipal, es troba al de passeig de Sant Lluís, al costat de l’ermita dedicada al sant que dóna nom al passeig. Es va inaugurar el 1989, arran del gran impuls i creixement que havien experimentat les dues societats musicals de Buñol. L’auditori té una capacitat aproximada per a 2.500 persones al peu de la roca tallada. La seua visió nocturna és espectacular, ja que en trobar-se a l’aire lliure i estar encaixonat per la roca tallada, es facilita la seua acústica i s’escolta la música en un entorn privilegiat.

Concert mà a mà

El «Mà a mà» té el seu origen l’any 1974, sent alcalde de la localitat José Enrique Silla Criado i regidor de festes Joaquín Carrascosa Ortiz. Primer es feia el dimecres de fires i a partir del 1978 es va passar al dimarts. El 2006 es va avançar al dissabte anterior a l’inici de la fira i les festes, per a evitar els sorolls inherents al funcionament de la fira.

En aquests anys es presentava en el llibre de festes com «Extraordinari concert musical a càrrec de les dues bandes». Amb l’arribada de la democràcia el 1979, aquest concert es va mantindre amb el mateix nom i se celebrava el dimarts de les festes, malgrat que popularment aquest esdeveniment ja es coneixia com el «Mà a mà» des de final de la dècada dels setanta, oficialment en el llibre de festes no es va arreplegar fins a l’any 1988.

Com que es tracta d’una tradició oral, es conta que l’origen en va ser el comentari entre músics de les dues bandes, que deien que anaven «a fer un mà a mà».

El «Mà a mà» és ara el concert que anualment celebren les dues societats de Buñol, la Societat Musical L’Artística i el Centre Instructiu Musical L’Harmònica, dues de les màximes exponents del panorama bandístic de la Comunitat Valenciana i d’Espanya, les dues guardonades en certàmens i mundials de bandes.

PREU: 10 €

Molí Galán

És un exemple de patrimoni preindustrial i símbol de la importància que va tindre la indústria paperera al municipi. En l’edifici del segle XVIII es va instal·lar, el 1877, la primera màquina de fabricació de paper a Espanya i va servir també per a produir energia hidràulica i per a moldre cereals. Antic molí paperer del 1841, que es va utilitzar per a la producció d’energia elèctrica i és l’únic edifici d’aquesta naturalesa contemplat com a Bé d’Interés Patrimonial a tota la comarca. Important perquè és un dels pocs que es conserven en peus mantenint el seu aspecte original.

Es tracta d’un edifici de planta rectangular i quatre altures que originàriament es va destinar a assecador de paper. Actualment, després de diverses actuacions realitzades, alberga diversos serveis municipals, entre ells la Biblioteca Municipal, sales de reunions i l’exposició i el Museu de la Tomatina.

Tourist Info Buñol

Casa Señorial del Castillo de Buñol
Telèfon: 962503886
Fax: 962503083
Email: bunol@touristinfo.net / turismo@bunyol.es
Web: www.turismolahoya.buñol.es
Horari:
Miércoles, jueves y viernes de 10:30 a 14:00 h. Sábado y domingo de 10:00 a 14:00 h. y de 16:00 a 18:00 h.