Select Page

Bolbaite

Bolbaite es troba a la comarca de la Canal de Navarrés, al sud-oest de la província de València, i dista 84 km de la ciutat de València.

Situat a la conca del riu Sallent, Bolbaite es troba al centre de la comarca. La superfície del terme és ondulada i s’eleva d’est a oest des dels 250 fins als 600 m. Limita al nord amb Navarrés, al sud amb Enguera i Chella, amb la qual també ho fa a l’est, i a l’oest amb Quesa, totes elles de la província de València.

Gastronomia:

En la gastronomia cal destacar l’olla amb pilotes, l’arròs amb herbes, l’arròs caldós, la paella negra (amb carxofes), l’arròs de núvia i la cassoleta  amb penques i, com a la resta de la comarca, el gaspatxo i la gachamiga. Les coques amb diferents tipus de recaptes: de llonganissa, de cansalada entremesclada i de costella de porc o de pebrot, tomaca, ou i tonyina.

Entre els dolços destaquen: els pastissos de cacauet i de moniato, les torticas abizcochás, el braç de gitano, el torró de cacauet, les cristines i els dolços de coco i els rosegons.

Interés turístic:

Una passejada per aquest poble, menut i bonic, transportarà el visitant a diferents èpoques històriques:

De l’època musulmana daten les ruïnes del castell de Bolbaite, que està situat a la part alta del poble, d’origen àrab. Del segle xvi és la construcció de la casa‑palau de la família Pardo de la Casta, senyors feudals de Bolbaite. Declarat Bé d’Interés Cultural.

D’estil barroc trobem l’església de Sant Francesc de Paula (construïda el 1521 i reconstruïda l’any 1780).

Fora del nucli urbà i en un tossal es troba l’ermita de Santa Bàrbara, a 300 m sobre el nivell del mar. Allí podem observar una gran extensió de la resta de la comarca.

El municipi de Bolbaite té paratges naturals de gran riquesa paisatgística i ecològica, destaca el paratge de l’ermita de Santa Bàrbara, el riu Sallent, Puente de Piedra o el Gorgo de la Cadena.

Bolbaite conserva encara hui la tradició artesanal del treball del vímet i l’espart, i també de l’elaboració de caliquenyos (cigars prims).

Més informació turística: www.bolbaite.es

Festes:

Acaba la Setmana Santa i Bolbaite comença les seues festes. En honor del patró Sant Francesc de Paula i del Crist de l’Empara, els veïns d’aquesta població i els veïns dels pobles dels voltants, s’uneixen per a contemplar la desfilada de les comparses de Moros i Cristians que impliquen aquestes festes. A més hi ha diferents actes cívics i religiosos: revetles, mascletades, cercaviles i processons. D’altra banda, es dedica una setmana a la cultura. Aquesta se celebra del 6 al 13 d’agost, i en són moltes les activitats culturals i esportives (teatres, concerts, presentació de les reines i els festers, etc.). Els dies 14, 15 i 16 d’agost se celebra la festivitat en honor de Sant Roc amb revetles i festes al carrer del Calvari. El 4 de desembre se celebra Santa Bàrbara, patrona de Bolbaite, que té com a festeig central la despertada a primeres hores del matí amb la banda de música i cants populars recorrent els carrers del poble i fent una gran disparada de coets solts, a més de les romeries de baixada i pujada fins a l’ermita amb la imatge de la santa. El 6 de gener, festivitat de l’Epifania, els Reis Mags reparteixen regals a tots els veïns del poble, a les portes de les seues cases, i per tota la població. Els dies 15, 16 i 17, festivitat de Sant Antoni, es fa la plantà de la Luminaria, la benedicció dels pans i els animals a la plaça de l’Església i, a la nit, es crema la foguera per a fer brases i torrar-hi carn. Hi ha cacauets i vi per a tots.

Tourist Info Anna

Calle Mayor, s/n
Anna
Telf: 616551877 962210136 (Ayto.)
Email: anna@touristinfo.net
Horari: cap de setmana de 10:00 a 13:00 i de 16:00 a 19:00 h. De Dilluns a divendres,  Ajuntament., de 9:00 a 14:00h