Select Page

Ayora

Ayora és un municipi amb grans atractius turístics. Oferim una destinació cultural, d’experiències, de rutes culturals i de naturalesa.

Destacats

Ruta Fil Roig

La Ruta del Fil Roig és un recorregut turístic i cultural per la vila d’Ayora que permet conéixer els llocs, els monuments, les anècdotes i les tradicions lligades a la població seguint una línia roja que, marcada sobre el traçat urbà, recorre els principals punts d’interés turístic, patrimonial i cultural.

Visita Al Castell D’aiora

En les visites es fa un recorregut per tot el recinte acompanyats d’un guia que ens dona a conéixer la història del monument, les transformacions que ha patit al llarg del temps i també la distribució de les dependències. Durant el passeig trobarem espais i estances que permetran als visitants entendre millor la vida quotidiana a la fortalesa; contrastarem els canvis que ha patit des del segle XIII, i es posarà especial atenció en les evidents reformes efectuades en el segle XV, quan va passar de ser un castell militar, amb una funció defensiva, a ser un palau fortalesa que es convertiria en una de les residències del Marquesat de Zenete.

Visites. Dissabtes i diumenges. Cal consultar els horaris i la inscripció en la Touristinfo Ayora. Telèfon:  961 890 658.

Ruta De Les Ermites

Aquesta ruta cultural mostra al visitant el ric patrimoni religiós d’aquesta localitat. S’inicia a l’ermita de Sant Antoni i comprén un recorregut per nou de les ermites més destacades d’Ayora, situades als diferents barris del municipi, com també als seus voltants. A l’exterior de cadascun dels edificis hi ha un plafó explicatiu que mostra les seues característiques arquitectòniques i uns codis QR per a visitar l’interior de les ermites de forma virtual.

Castellar De Meca

Les restes del poblat iber de Castellar de Meca constitueixen un impressionant conjunt de desenvolupament urbà dels segles V-II aC, i és una de les ciutats iberes més espectaculars de la península.

La ciutat fortalesa tallada en roca sorprén per les seues àmplies dimensions, per la complexa xarxa de recollida d’aigües, amb més de cent aljubs i, sobretot, pel camí de carros d’accés al recinte, de vora un quilòmetre de longitud, en el qual destaquen les empremtes obertes a la pedra produïdes per les rodes dels carros. A més, es conserven restes de muralles, torres defensives, cases, escales, pesebres…

A la importància cultural, arquitectònica i urbanística d’aquest conjunt s’uneix l’espectacularitat del paisatge, ja que trobar-se a 1.058 metres d’altura permet contemplar una panoràmica de gran bellesa.

Altres llocs d'interés deAyora

Tortosilla

L’abric de Tortosilla va ser descobert pels germans Serrano a l’estiu del 1911, i es va convertir en la primera mostra d’art rupestre prehistòric descoberta a la Comunitat Valenciana.

L’estudi de les extraordinàries figures naturalistes d’homes i d’animals que decoraven les seues parets han permés definir una altra tradició artística prehistòrica denominada Art Rupestre Llevantí, a la qual pertany aquest primer conjunt valencià.

La singularitat de les escenes de caça, de recol·lecció de la mel, de guerra, de la maternitat o de la mort dels plafons llevantins va justificar la seua declaració com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el 1998, i es van considerar «una finestra oberta al passat prehistòric valencià».

Ruta de l´Aigua

La Ruta de l’Aigua és una ruta de senderisme que ens mostra la importància i l’aprofitament que al llarg del temps s’ha fet d’aquest bé no renovable a la nostra localitat.

Les parades en el recorregut ens descobriran importants mecanismes situats a Ayora, en els quals l’aigua ha sigut la font de proveïment principal, com també formacions naturals que mereixen ser reconegudes per la seua bellesa i importància social.

Aquesta ruta ve marcada per un traçat circular que ens permet observar i gaudir de la flora i la fauna locals, i la major part del recorregut discorre per terreny natural.

La longitud total de la ruta és de 6,2 km. Pren com a punt d’eixida el parc de Los Morerales i compta amb dos miradors en el traçat per a gaudir de les vistes. 

Ruta Ornitològica Montemayor

Disposa de senyalització pròpia, representada en dues línies paral·leles de color groc i la silueta d’un ocell en color negre.

L’itinerari circular fa un total de 14,03 km. Discorre entre cultius de secà i trams de bosc mediterrani fins a arribar al cim, on es gaudeix d’una vista dels quatre punts cardinals: el Castellar de Meca, la serra d’Ayora, Cofrents i el cim Palomera.

Durant el recorregut podem observar diferents tipus d’ocells: urbans, del medi agrícola, forestals i ocells rupícoles. 

Espècies tan importants i d’especial conservació com l’àguila calçada comuna i l’àguila reial.

Ruta Hunde Palomera

La ruta comença a la font de la Cadena i ens portarà a la part baixa del cim Palomera. Durant la pujada trobarem estructures etnogràfiques, arcs naturals, coves i brolladors. Amb un desnivell d’evident importància, arribem al cim de Palomera de 1.260 m.

En aquesta ruta circular podem tindre l’opció d’acostar-nos al punt de vigilància forestal de Palomera, on les vistes des del cim són realment recomanables. Per a continuar amb aquesta ruta caldrà tornar sobre el recorregut ja fet per a continuar vorejant el cim i començar el descens, en el qual trobarem la font denominada Pocico Vidal i alguns monuments naturals i rierols fins a arribar de nou a la font de la Cadena.

La Hunde és un dels patrimonis naturals més importants de la Comunitat Valenciana. És una reserva natural d’extraordinari valor ecològic, considerada com un dels pulmons de la Comunitat Valenciana.

Gimcana Familiar

La millor opció per a descobrir Ayora és passejar pels carrers i les places que conten alguna història curiosa sobre els seus habitants il·lustres, les seues festes o la seua història. Així que, amb la gimcana, et proposem un repte.

Un recorregut en el qual hauràs de resoldre unes divertides proves amb ajuda de tota la família. Un joc familiar divertit que acaba i comença a la Tourist Info, on, si has resolt totes les proves, rebràs un diploma i un obsequi.

.

Estret Del Sabinar

L’estret del Sabinar està conformat per dues gorges distanciades entre elles uns 400 metres, en les quals se succeeixen escalonadament basses o tolls d’aigües netes i transparents.

Les aigües procedents de surgències naturals de l’aqüífer del massís del Caroig han conformat la rambla i els seus congosts. 

Antigament l’aigua era conduïda per una séquia per tal de donar regs de suport al paratge conegut com el Rincón Viejo, sobretot a les vinyes i els cereals a l’hivern i la primavera. Encara queden vestigis d’aquesta infraestructura que va arribar a superar els 1,5 km de longitud.

La ruta ens condueix des d’aquest punt d’origen fins al següent plafó informatiu, pròxim a la rambla de l’estret del Sabinar, on finalitza el nostre recorregut, en tornar fins a aquest punt d’inici.

Tourist Info Ayora

Calle San Francisco s/n (Casa de la Cultura), 46620 Ayora
Telf: 961890658
Email: ayora@touristinfo.net
Web: http://www.ayora.es
Horario:
L, V, S y D de 10:00 a 13:30 h. M, X y J de 10:00 a 13:00 h. L, J, V y S de 16:30 a 18:30 h