Select Page

Jalance

La Cova de Don Joan es troba en el municipi valencià de Jalance a uns 120 quilòmetres de la ciutat de València. L’accés es troba en bones condicions i perfectament senyalitzat, en aquest trajecte es passa per paratges atractius i de singular bellesa, envoltats per una massa boscosa formada principalment per pins blancs, però on els arboços, amb els seus sucosos fruits, tenen una gran presència. La cova s’enclava en el marge dret d’un barranc afluent del riu Xúquer

Destacats

Cova de Don Juan

La cova de Don Juan es troba al municipi valencià de Jalance, declarat municipi turístic de la Comunitat Valenciana el 2002. La cova es va formar en els contraforts més orientals de la serra del Boquerón, a uns 660 metres d’altitud sobre el nivell de la mar. S’enclava en el marge dret del barranc de los Capellanes, afluent del riu Xúquer, zona de relleu abrupte i cursos fluvials encaixats, que ofereixen al visitant unes vistes panoràmiques en un entorn envoltat de naturalesa i bellesa, vistes que es poden obtindre des de qualsevol dels miradors condicionats per l’Agència Valenciana de Turisme.
Des de Jalance fins a la cova hi ha uns 11 quilòmetres per pista asfaltada. L’accés es troba en bones condicions i perfectament senyalitzat.

Visites i horaris: en l’actualitat està tancada, però es té la intenció d’obrir-la prompte.
L’horari sempre és de 10.45 a 14.30 hores, en cinc torns de 45 minuts. L’última visita entra a les 13.45 hores.
Dates pendents d’actualitzar.

TARIFES:
– Persona adulta: 7 €.
– Xiquets entre 5 i 15 anys inclusivament: 5 €.
– Per a grups a partir de 15 persones: 6 €.
– Per a grups a partir de 20 persones: 5 €.
– Presentant el Carnet Jove o jubilats: 5,60 €.
– Els xiquets de 0 a 4 anys inclusivament no paguen.

Informació:
Web de la cova: http://www.cuevadedonjuan.es/
Telèfon de l’Ajuntament: 962196011
Telèfon de la Tourist Info Xalans: 961897171

Castell

Visible des de qualsevol punt, el castell corona el turó als peus del qual s’estén el nucli urbà de Jalance. La seua construcció es remunta al segle XI, sobre les ruïnes del poblat iber, amb l’objectiu de protegir els habitants i la frontera del regne. La planta del castell és irregular, completament adaptada a la morfologia del terreny. Tot el recinte estava protegit per una potent muralla de vora 200 metres de longitud i defensat per huit torres semicirculars.
Se’n diferencien dues parts: la celòquia, part central i més elevada del castell, i l’albacar que, envoltant la primera, servia de refugi a la població.
A l’interior hi ha restes de barandats construïts amb algeps i canyes, estructures que no tenen res a veure amb l’origen del castell. Es tracta de l’última remodelació duta a terme el 1835 amb motiu de la primera guerra carlista.
La posició estratègica que ocupa el converteix en un mirador excel·lent i emblema del poble, i la figura central és de l’escut de Xalans.

el castell està en fase de restauració i consolidació. Està tancat i no hi ha visites.

Abric de Las Monteses

L’abric de Las Monteses és un jaciment amb art rupestre llevantí situat al terme municipal de Jalance. Es troba en la part central d’un amfiteatre natural al marge dret del barranc de La Peña. Va ser declarat com a Bé d’Interés Cultural per la Llei de Patrimoni Històric Espanyol de 1985 i com a Patrimoni de la Humanitat el 1998 per la UNESCO.
L’abric de Las Monteses conserva un únic plafó en la seua part central amb tres figures humanes i un arquer naturalista molt ben conservats. D’elles destaquen, per la seua singularitat, les dues figures centrals, assegudes una enfront de l’altra per a compondre una escena que té pocs paral·lels en l’art llevantí. La figura de l’esquerra subjecta en la seua mà un objecte poc comú de forma ovalada, tal vegada un recipient que s’acosta a la boca, o una destral o aixa que balanceja enfront d’ella. Totes dues figures han sigut interpretades com dues representacions femenines, malgrat mancar dels trets característics de les dones llevantines: els pits o la presència de faldes.

Visites i horaris: disposa de tancament perimetral. No s’hi fan visites. Esporàdicament hi ha alguna jornada de portes obertes.

Ruta dels Moriscos

Aquesta ruta està formada per 22 plafons ceràmics de 10 metres quadrats cadascun repartits per tota la comarca i Casas del Río, llogaret de Requena. El tema que tracta és l’expulsió dels moriscos d’aquesta part del Regne de València i la revolta de la Mola de Cortes, fets que van tindre lloc en la tardor del 1609.
A Jalance n’hi ha quatre d’aquests plafons, tres d’ells localitzats a la via principal del nucli urbà formada pels carrers Colón, Mayor i Calvario, i el quart en la part alta, a la plaça de l’Església:
– El plafó de la plaça de l’Església és el número 13 (Moriscos contra moriscos. Els revoltats envaeixen l’aljama i ataquen el castell).
– L’escena que es representa en el plafó situat en la font de La Peña (número 14) és el de les forces cristianes en contra dels moriscos de l’aljama i l’assetjament dels seises del castell.
– En la font del Médico es troba el plafó número 15 en el qual es representa el repartiment del botí i la captura o mort dels últims moriscos en un dels escenaris més singulars del municipi: la cova de Don Juan.
– Finalment, el quart plafó es troba en el centre del poble, en la font de los Cuatro Chorros, sense numeració.
Visites i horaris: els plafons estan en la via pública.

Altres llocs d'interés deJalance

Miradors

Tant el nucli urbà de Jalance com el seu terme municipal posseeixen racons d’una gran bellesa. Per aquest motiu s’han construït miradors perquè els visitants puguen contemplar algunes d’aquestes privilegiades vistes panoràmiques.
– Mirador Plaça de la Picota. Es localitza a la part alta del poble, al costat de l’església parroquial Sant Miquel Arcàngel. Construït el 2005 i integrat perfectament en el paisatge, és el lloc ideal per a contemplar el riu Xúquer i les seues hortes, el turó Montnegre, i el castell de la població.
– Mirador de Jalance. Es troba en la pujada del Campichuelo, camí d’accés a la cova de Don Juan. Des d’allí es pot contemplar el tram baix del barranc de l’Aigua i la seua unió amb el Xúquer, el nucli urbà de Jalance, les hortes i les restes dels antics molins fariners en el barranc.
– Mirador dels Canons del Xúquer. També en el camí d’accés a la cova de Don Joan, a poca distància d’aquesta. Proporciona les millors i més espectaculars vistes de la zona, l’encaixament del riu Xúquer a la seua arribada a la província de València pel terme municipal de Xalans. Les parets verticals, poblades de pinedes, arriben a tindre quatre-cents metres d’alçada respecte al llit del riu.

Pàrquing d´autocaravanes

Jalance disposa d’una àrea per a l’aparcament de les autocaravanes. Es troba al costat de la zona esportiva municipal, al costat de la carretera N-330.
Les normes d’utilització del pàrquing són les següents:
– L’estacionament màxim serà de 48 hores.
– Queda prohibit traure de l’autocaravana qualsevol element com ara cadires, taules, barbacoes, tendals, etc., com tampoc les potes estabilitzadores, ja que això es considera com acampada.
– L’àrea s’ha de mantindre en perfecte estat de neteja.
– Quan s’utilitze el born d’ompliment i buidatge, no s’ha de vessar líquids fora de la piqueta i reixeta i cal deixar-ho tot net.
– Està prohibit llavar cotxes en l’àrea.

Accés lliure amb regulació.

Tourist Info Jalance

Calle Targer 2
46624, Jalance
Tel.: 961897171
Fax: 962196451
Email: jalance@touristinfo.net