Select Page

Millares

Els monuments més destacats són el castell de Millars, enclavat en les proximitats de la població, sobre una muntanya els vessants septentrionals del qual es desplomen sobre el Xúquer; hi queden algunes restes d’un castell, dels diversos que jalonaven el recorregut fluvial i que protegien el pas del congost del Xúquer contra possibles invasions. El castell de Cavas, del qual també queden ruïnes i la torre talaia del qual encara es manté en peu, en un punt elevat que domina el Xúquer aigües amunt del poble. Enclavat en un talús del barranc de Las Cañas, ribera esquerra del Xúquer, hi ha un xicotet grup de pintures rupestres d’estil llevantí. D’una ocupació humana durant els primers temps de l’edat dels metalls, o potser un poc abans, al final del neolític, queden restes en l’important jaciment de la “Cueva Donas”, on es troben igualment testimonis d’època ibèrica.

Gastronomia:

Oli d’oliva extra verge ecològic, un dels més famosos per la seua qualitat, de tota la Comunitat Valenciana. Arròs amb herbes, gaspatxos, conill en totes les seues modalitats, bolets i munchetas.
Dins de la gastronomia mereixen un apartat especial els dolços tradicionals, i els més típics són: els rotllets d’anís, els pastissets de moniato, els rosegons, el braç de gitano, etc.

Interés turístic:

El Castillet
A pesar del diminutiu amb què se l’anomena, el Castillet s’alça altiu i omnipresent sobre l’horta de Millars. Des d’una roca descarnada, la fortalesa guaita els bancals d’un tímid desenvolupament agrícola cap a occident i el riu Xúquer cap a orient.
El Castillet conserva íntegre el recorregut de la muralla, però el pas del temps ha danyat parts importants del pany de muralla. L’abandó i l’afonament han sepultat davall la terra la zona d’avantmuralla o les restes de les estructures internes com els graners o les habitacions, que els treballs arqueològics van traient a la llum. De les excavacions s’han recuperat peces de ceràmica de cuina que dibuixen una imatge estable de la vida al Castillet, un hàbitat permanent per a la guarnició que protegia la plaça. Però també s’hi han recuperat restes de ceràmica de taula que daten una ocupació entre el final del segle XII i el principi del XIII, que coincideixen amb l’últim període de domini islàmic a Xarq Al-Andalus, abans de la conquista cristiana de Jaume I.
Més informació turística: www.ayuntamientomillares.es

Festes:

Sant Blai (3 de febrer), Sant Joan (24 de juny), Santíssim Crist de la Salut (6 d’agost). Fira Bioaceite, artesania de l’espart.

Tourist Info Quesa

Avenida Valencia, 64
46824, Quesa
Teléfono: 962256142
Email: quesa@touristinfo.net
Horari:
Divendres, dissabtes i festius matí: de 09:00 a 14:00 vesprada: de 15:30 a 17:30 Diumenge: 09:00 a 14:00