La Vall D’Albaida
Us sorprendrà sens dubte la blancor d’una terra que els àrabs del segle VIII van anomenar al-Bayda, “la Blanca”; l’abstracció d’una vall amb més de trenta pobles, acollits per un bell recinte de serres, d’on ragen fonts copioses i on gaudireu d’esplèndides vistes i d’ombries plenes de plantes aromàtiques. Parlem, en efecte, d’una de les comarques que més han sabut conservar el caràcter de l’autòcton, del mediterrani, del valencià. Trobareu al vostre pas cases tradicionals de llaurador, amb els seus portals de fusta de mobila; ermites insòlites i captivadores; carrerons islàmics; palaus senyorials i castells de roca. Degustareu delícies de pastisseria i plats tradicionals. I tindreu ocasió de conversar amigablement amb els habitants de la zona: cordials, valencianoparlants i poc habituats a tractar amb turistes. No en va, la major part dels valldalbaidins viu de la indústria (tèxtil, plàstic, vidre, moble…), que és el vertader motor econòmic de la vall. Si bé, observareu com a destacable novetat la proliferació de cases rurals, cámpings i altres serveis turístics de qualitat que us faran pensar en la possibilitat de reposar uns dies a les comarca, per a poder així descobrir-la, assaborir-la, fer-la vostra a poc a poc.
Més informació:
www.valldalbaida.com
Gastronomia
Què millor tentempié que un tros de coca al forn, amb oli d’oliva, tomaca i pimentó! O, perquè no una pericana de bacallà, reposada després amb una aromàtica infusió de timonet? Dels plats senzills, passareu després als menjars, del tot mediterrànies, preparades amb productes frescos “del terreny”: arròs al forn, arròs caldós, o paella (d’estiu, amb fesols i fesols tendres; d’hivern, amb faves i carxofes), entre altres. Per a postres, uns pastissets de moniato, si és hivern, acompanyats d’aiguardent d’herbero (fet amb herbes medicinals de la Serra de Mariola). O, si ho preferiu, després del café, podeu acostar-vos a les pastisseries d’Albaida, Bocairent i Ontinyent, on us captivaran les delicioses anous i gemmes al fondant, entre altres especialitats de cada casa.
Festes
Les festes més pròsperes ara són les de Moros i Cristians de Bocairent (febrer), Ontinyent (agost) i Albaida (octubre). Més genuïnes i ancestrals són les fogueres de Sant Antoni del Porquet (17 de gener), celebrades en quasi tota la vall; les fogueretes d’Agullent (setembre); el Carnestoltes de Bèlgida, o la festa del Xop (El Palomar, maig), consistent a tallar un xop i hizarlo enmig de la plaça major.