Antella
Antella està situada al peu de la muntanya Creueta Alta, entre el marge esquerre del riu Xúquer i els contraforts de la serra de Tous. La superfície del terme és molt accidentada, tret d’una estreta franja riberenca del Xúquer. Les principals altures són: la Lloma Llarga (312 m.), les Moreres (221 m.) Cantalars i Pi Rodeno. El riu Xúquer que creua el terme de nord-oest a sud-est serveix de límit amb Sumacàrcer. En les parts muntanyoses del terme hi ha pinedes molt disseminades i pastures.
Gastronomia:
La base de la gastronomia local és l’arròs i destaca la preferència de la paella valenciana, el gaspatxo manxec i l’arròs amb fesols i naps. Els dolços més típics són les mones de Pasqua i l’arnadí.
Interés turístic:
La màxima atracció turística d’Antella són els paratges naturals com l’Assut d’Antella (platja d’interior); el naixement de la Séquia Reial del Xúquer; el paratge de la zona d’acampada del barranc de la Manyana; el jaciment del poblat ibèric situat a la muntanya de la Creueta Alta i el situat al barranc de la Font Dolça, i el berenador de Camil, des del qual s’albira tota la Vall del Xúquer. Tot i no ser Antella una població prolífera en edificis monumentals, sí que en té alguns dignes d’interés, encara que dos van desaparéixer amb la riuada de l’any 1982: la casa de les Comportes, que ha sigut reconstruïda totalment respectant, en la mesura que s’ha pogut, l’estructura anterior, i la casa de la Comunitat o de Regants, que va ser arrasada pel fort corrent de les aigües del riu i no s’ha tornat a edificar, tal vegada, perquè havia perdut la funció per a la qual s’havia fet. Els tres edificis restants són la torre àrab, construïda en el lloc on va ser la casa palau del senyor territorial; la casa del Rei, situada a la plaça del mateix nom, i l’església de la Puríssima, situada a la plaça Major, sobre la primitiva mesquita mora, davant de la que va ser la casa palau del senyor territorial d’Antella.
Festes:
Tradicionalment les festes patronals se celebraven els dies 8 i 9 de desembre en honor de la Puríssima Concepció i del Santíssim Crist del Calvari, i el dia 10 de desembre, era la festivitat de Santa Cecília, patrona dels músics. A causa del clima poc propici d’aquestes dates, es va decidir traslladar la celebració de les festes als dies 6 i 7 d’agost, ja que aquestes coincideixen amb el període de vacances i augmenta el nombre de visitants a la localitat. Destaca també la Setmana Santa i les seues confraries.