Alberic
Al sud de la província de València, a la comarca de la Ribera Alta, entre el riu Xúquer i la serra de Tous i entre la plana al•luvial formada pel riu Xúquer i el riu Verd es troba la població d’Alberic. La població està ubicada al marge esquerre del Xúquer, el curs del qual està separat de la ciutat per una zona de terres cultivades prou àmplia. Limita al nord, amb els termes d’Alzira, Massalavés i Benimodo; al sud, amb Gavarda i Castelló de la Ribera; a l’est, amb Carcaixent i Benimuslem, i a l’oest, amb el terme d’Antella. Dista 8 km d’Alzira, 40 km de la capital, València, i uns 55 km de l’aeroport de Manises. Té una població d’11.000 habitants, aproximadament.
Gastronomia:
Cal destacar-hi la rebosteria elaborada durant els dies de Pasqua, la més representativa de la qual és la Mona. L’antecedent d’aquest producte el trobem en la munna, terme àrab que significa provisió de boca, regal que els moriscs feien als seus senyors.
Interés turístic:
El monument arquitectònic millor conservat és l’església parroquial de Sant Llorenç Màrtir (final segle XVII); l’antiga Casa Consistorial es va acabar de construir el 1789 i els plànols es van encarregar a l’arquitecte Vicente Gascó, autor de l’actual Palau de Justícia de València; el convent de la Mare de Déu dels Àngels ―antigament dels pares caputxins― (segle XVIII), i l’ermita de Santa Bàrbara (segle XVIII), que es troba situada al paratge natural de la Muntanyeta, de gran interés mediambiental, situat prop del nucli de la població.
Festes:
La fira i les festes de Sant Joan i Sant Pere se celebren al juny, amb nombrosos actes de totes les entitats i societats locals, a més de molts altres actes lúdics, festius i culturals com la presentació de la reina de les festes i la cort d’honor, i la cavalcada de fi de fira. Les festes en honor de Sant Llorenç se celebren el 10 d’agost amb diferents actes, com el de la Nit del Meló, o la Cordà de coets i petards. La festivitat de la Mare de Déu del Rosari, patrona del municipi, se celebra el primer diumenge d’octubre amb una processó. El 8 d’octubre, vespra de la festivitat de la Comunitat Valenciana, té lloc la Festa de la Mona en la qual és costum que el Gremi de Forners d’Alberic regale als veïns un got de xocolate acompanyat d’aquest dolç típic.