Select Page

Museo de Ciencias Naturales del Colegio La Salle Paterna

Museus ( L'Horta - Paterna )

El Museu de Ciències Naturals de Paterna es va muntar per a facilitar l’estudi de les ciències naturals, en benefici dels alumnes del col·legi La Salle.
Es va iniciar en el curs 1953-1954, quan els alumnes i els pares d’alumnes hi portaven exemplars que es classificaven per a la col·lecció posterior. Realment, en el curs 1960-1961 és quan es decideix dedicar l’espai actual, l’antiga capella, al museu i és llavors quan s’encarreguen les prestatgeries i les vitrines als fusters del col·legi.
L’encarregat des del principi va ser el germà León, que va dedicar moltes hores a etiquetar i classificar els prop de 14.600 exemplars.
Dels beneficis que s’obtenien de la venda del material escolar, que venia el mateix germà León, es va autoritzar dedicar una part a la compra d’exemplars per a preparar peces pel taxidermista Martí, de València. Més tard, el mateix centre va dedicar una partida pressupostària a mantindre el museu i a ampliar-lo.
En aquella època no estava mal vist matar exemplars per a la col·lecció, ja que no hi havia espècies en perill d’extinció ni hi havia la consciència que hi ha en l’actualitat. Les peces hi arribaven a través de donacions de famílies vinculades al col·legi o bé per encàrrec a persones o germans de La Salle que estaven de missioners en altres parts del món.
El germà León també va fer moltes eixides a la muntanya, juntament amb els seus germans de congregació, a la recerca de peces i, més concretament, de minerals i fòssils per les muntanyes de Terol i Castelló.
El museu compta amb un herbari d’espècies del Mediterrani, especialment de la zona de Balears. En aquesta col·lecció hi ha espècies en perfecte estat des de 1910, moltes de les quals provenen d’un herbari que es va elaborar a principis de segle XX per al col·legi La Salle de Bonanova (Barcelona). De les espècies repetides o que sobraven d’aquell herbari va sorgir l’herbari del nostre museu. Consta de deu urnes o caixes numerades de l’1 al 10. Hi ha botànics de la Universitat que recorren a aquest herbari per als seus estudis.
El germà León va dedicar els últims anys de la seua vida, quan ja estava jubilat, a classificar els exemplars que li arribaven. Va arribar a dedicar-hi catorze hores diàries.
En honor seu, el Museu de Ciències Naturals del col·legi s’anomena Museu de Ciències Naturals Germà León. A l’entrada del museu hi ha un bust i un quadre en el seu honor.
Al germà León el va succeir el germà Emilio Castro, un gran amant de la natura i amb dots de saurí, que li va permetre conéixer molts espais i, d’aquesta manera, va poder augmentar la col·lecció del museu, especialment, amb exemplars de paleontologia i mineralogia.
Al germà Emilio Castro el va succeir Carmina Motoliu, biòloga, que es va dedicar a revisar-ne la classificació segons els nous paràmetres, així com al manteniment, a la informatització i a la difusió pels centres escolars de la Comunitat Valenciana.
Actualment, hi ha 9.965 espècies diferents informatitzades.
El museu disposa de més de cinc-centes entrades en un cercador d’internet que permeten donar-lo a conéixer entre els escolars i els científics.
A hores d’ara, figura en el Registre de Col·leccions, Projectes i Bases de dades de Biodiversitat a Espanya, amb el codi CLS-MHLP de gbif.es

Tipus de museu: Ciencias Naturales
Tipus d’entrada:
Preu de l’entrada:

Contacte

San Luís Beltrán, 8

96 138 38 00

comunicacionpaterna@lasallevp.es

Tourist Info Paterna
Calle Médico Ballester 23.
46980
Tel: 963053124
Email: touristinfo_paterna@gva.es
Web: http://www.paterna.es
Horario:
HIVERN: De Dimarts a Diumenge: de 9.00 a 14.00 hores De Dimarts a Divendres: de 18.00 a 20.00 hores Festius: de 9.00 a 14.00 hores ESTIU (des de 01/06 fins a 30/09): De Dimarts a Diumenge: de 9.00 a 14.00 hores De Dimarts a Divendres: de 18.30 a 21.00 hores Festius: de 9.00 a 14.00 hores.