Pinet
Municipi situat a la comarca de La Vall d’Albaida, sent el seu terme municipal una vall de forma circular. El riu Piner arreplega les aigües de les muntanyes que tanquen aquesta vall, cap al sud desembocant en el riu Vernissa.
El nucli urbà de Pinet és xicotet i s’emplaça a una altitud sobre el nivell del mar d’uns 347 m, amb una extensió d’uns 11’68 km. El seu terme limita amb els de Barx, Gandia, Llutxent i Quatretonda.
Gastronomia:
Influenciat per la propera comarca de La Safor, a Pinet es prepara el popular arròs amb crosta. Són típiques també les coques que s’acompanyen amb sardina salada, embotits o tomaca. L’arròs amb fesols és també un plat benvolgut de la cuina local.
Interés turístic:
Església Parroquial de S.Pere Apóstol
Va ser proveïda a la fi del segle XVIII i destaca per la seua senzillesa constructiva. L’interior mostra una nau coberta amb volta de canó, reforçada mitjançant arcs que descansen sobre contraforts i quatre capelles intermèdies. Destaca en tot el conjunt de la façana la porta adovellada i sense decoració, que va ser restaurada l’any 1928. El campanar que ara hi ha sobre la porta d’accés al temple, va substituir un campanar anterior de dos cossos per la reforma realitzada en l’edifici l’any 2005. El poble de Pinet va patir les conseqüències de l’expulsió dels moriscos, i l’any 1664 va comptabilitzar tan sols 20 habitants. Aquest fet va provocar que l’església del poble quedara sobre la jurisdicció del convent de dominics Llutxent fins a la desamortització de l’any 1835.
Espai natural protegit del Surar de Pinet.
La vinya Vella.
Barranc i font del Castellet.
Forma part de la ruta dels Monestirs.
La penya del Migdia, l’alt de Carpi, la lloma Plana.
Ruta cicloturista Pinet- el Surar- Barx.
Festes:
Les festes majors se celebren en honor a la Inmaculada Concepción, el Crist de la Muntanya i Sant Pere Apòstol (patró de la població), de l’1 al 3 de juliol, amb celebracions religioses i lúdiques molt diverses i variades.