Select Page

Benissoda

Situat al sud-oest de la Vall d’Albaida, en la vessant nord de la Serra d’Agullent. La superfície del terme és ondulada, amb altures inferiors a 500 m.; les muntanyes més importants són: Llombo, Bon Aire i Vista Bella. Corren pel terme el barranc de Baladrar i el de Benissoda, amb un xicotet pantà que regula els regs. El poble està situat en un monticle, al costat de la carretera. El clima és temperat, amb hiverns freds; els vents dominants són el llevant i la tramuntana; el primer és el que porta les pluges, generalment de desembre a febrer.

Gastronomia:

El plat més destacat de la cuina local és l’ “Olla”, encara que també destaca la gran varietat d’arrossos.

Interés turístic:

Església de la Nativitat de la Ntra. Senyora
Ocupa el solar de l’antic oratori islàmic. La nau del temple es troba dividida en cinc trams. El campanar construït a la fi del segle XIX, té tres cossos amb troneres i xicoteta rematada, únic a la Vall d’Albaida d’estil manierista. L’exterior aquesta lluït en part, encara que a les cantonades conserva la pedra original. Hi ha una creu de ferro forjat en l’extrem superior. Forma part de l’església Parroquial de la Nativitat del segle XVII, i se situa als peus de la nau, en la part de l’Epístola.

Almàssera Aljama «La Comunitat»
Antigament l’edifici més important del poble era la voluminosa almàssera de l’aljama de mitjania del segle XVI. A més de la funció transformadora que indica el nom, l’almàssera morisca, reforçada per carreus de pedra i ventilada només per davall de la teulada, era també centre social on es reunien els homes a jugar als daus, era el lloc idoni on refugiar-se es tot el poble en cas de perill imminent o d’alerta col·lectiva. La maquinària antiga la van desmantellar en 1914.

Museu Etnològic Comarcal de la Vall d’Albaida
Parc Francisco Ferri, 1 – 46860 – Benissoda – Tel: 96 290 11 12 – Horari: Concertar visita

Col·lecció composta per quasi sis-centes peces, ocupant un edifici de nova construcció que compta amb tres plantes, les quals proposen tres visions complementàries del patrimoni etnogràfic i de les relacions que les diverses societats han mantingut amb aquest.

Festes:

Les festes patronals se celebren la penúltima setmana d’agost (del 16 al 20), en honor a la Verge del Rosario, Sant Domènech i Santa Bàrbara, en les quals els actes més destacats són la missa i processó, les revetles i els jocs artificials.