Gavarda
Gavarda està situat a la vora del riu Xúquer, a la zona sud-oest de la comarca de la Ribera Alta. El riu i la Séquia Reial del Xúquer envolten el municipi, que té una població aproximada d’uns 1.100 habitants. Actualment, es troba dividit en tres nuclis urbans: el nucli urbà, el nou emplaçament (construït després de la riuada del 1982) i el barri de Villariesso. Dista 50 km de València i 30 km del mar Mediterrani. La seua superfície és plana, excepte a la zona nord i nord-oest, que és una zona muntanyosa amb altures màximes de 150 m. La seua altitud mitjana respecte al mar és de 85 m.
Gastronomia:
Els plats típics són l’arròs al forn, l’arròs amb fesols i naps i la paella. Dolços: els dolços típics són l’arnadí a Pasqua, els pastissos de moniato per Nadal, i a les festes del poble són típiques les pastes de cacauets i les coques cristines.
Interés turístic:
L’església parroquial (1870) dedicada a Sant Joan Baptista i Sant Antoni Abat. La bateria són les restes d’una fortificació situada a la part alta del poble, des de la qual es pot albirar tota la Vall de Càrcer. La cova de la Terreta, situada en la partida Finca de la Campana, es caracteritza per una gran obertura i en ella s’arreplegava antigament la terreta, que s’utilitzava per a fregar en les cuines antigues. També es pot practicar la pesca a la vora del riu Xúquer, en una zona denominada el doll.
Festes:
Les festes en honor de Sant Antoni Abat se celebren el cap de setmana següent al 17 de gener. Les festes majors en honor de Sant Vicent i la Immaculada Concepció se celebren el cap de setmana posterior a Pasqua. S’organitzen tres dies de mascletades, focs artificials, festivals de bandes, etc. El dissabte després del Dimecres de Cendra se celebra el Ball de Pinyata, per al qual es disfressa la gent. També és coneguda la Festa dels Quintos, en la qual cada quinto porta una disfressa diferent per a identificar-se i es premia el més original.