Burjassot
Situat en el límit occidental de l’Horta Nord, en l’àrea metropolitana de València. El seu terme municipal està format per dues àrees: la de llevant, formada per hortes, séquies i cultius; i l’occidental, més elevada, formada per llomes de roca calcària.
Gastronomia:
L’arròs amb fesols i naps i la paella són els dos plats més destacats de la gastronomia local. A més, té gran importància l’ensalada valenciana així com el clàssic esgarrat (pimentó, all, oli i abadejo). Finalment, cal destacar un dels plats amb base d’arròs més importants: l’arròs negre.
Interés turístic:
Les Sitges, per a emmagatzemar gra (s. XVI), són sens dubte l’atractiu principal d’aquesta població pròxima a la capital del Túria. La seua finalitat era conservar el cereal en bon estat durant molt de temps, fins i tot dècades. Concretament s’hi emmagatzemava forment, ja que és un cereal que resisteix molt de temps sense perdre les seues propietats; per a poder perdurar tant de temps, les sitges han de mantindre’s hermèticament tancades.
El Palau de Sant Juan de Ribera (s. XVIII), té l’origen en l’època medieval; després, aquest personatge el va constituir en domicili de descans i el va condicionar com a palau residencial. Aquest Juan de Ribera el va cedir al Reial Col•legi del Corpus i, a la fi del segle XIX, amb la desamortització, fou subhastat. L’Església de Sant Miquel (s. XVIII), la Casa de Cultura i l’Ajuntament (1915), conformen els atractius turístics de Burjassot. S’ubica, en el terme de Burjassot, el Campus de Ciències de la Universitat de València i les instal•lacions de la Radiotelevisió Valenciana.
Burjassot és la ciutat natal de l’insigne poeta valencià Vicent Andrés Estellés. Una de les rutes destacades del municipi és la Ruta d’Estellés, que recorre alguns dels principals carrers de Burjassot. Inclou plafons ceràmics amb algunes de les poesies d’Estellés.
Festes:
Les festes majors se celebren del 15 al 16 d’agost en honor de l’Assumpció de la Mare de Déu i de sant Roc, amb solta de vaquetes, bou embolat, concursos gastronòmics, etc. Una altra de les seues festes destacades és el Nou d’Octubre, en què s’elabora en gran quantitat el plat típic d’arròs amb fesols i naps. El 30 de setembre se celebren les festes en honor de la Virgen de la Cabeza. A més, del 14 al 19 de març tenen lloc les tradicionals i representatives Falles, que són molt viscudes per la població ja que, a pesar de no trobar-se dins del nucli urbà de la ciutat de València, sí que hi és molt pròxima.